Būtiski samazina darbiniekiem obligāti veicamo veselības pārbaužu apjomu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Veselības ministrija (VM) veikusi vairākas izmaiņas, lai samazinātu obligāti veicamo veselības pārbaužu apjomu, liecina valdībā apstiprinātie Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība.

Kā norāda ministrija, tās sagatavotais noteikumu projekts aizvietos Noteikumus par profesionālo darbību ierobežojošo infekcijas slimību sarakstu un Noteikumus par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm.

VM uzskata, ka noteikumu projekts pozitīvi ietekmēs darba devējus un darba ņēmējus, jo tiks samazināts obligāti veicamo veselības pārbaužu apjoms, vienlaikus ņemot vērā visus mūsdienu sabiedrības veselības praksē apzinātos inficēšanās riskus.

Ministrijas izstrādātajos noteikumos obligātās veselības pārbaudes noteiktas ļoti šauram darbinieku lokam, ņemot vērā reālos inficēšanās riskus. Tām pakļautas personas, kuras sniedz pakalpojumus, esot tuvā kontaktā ar bērniem, un pārtikas nozarē strādājošie, kuriem ir tieša saskare ar pārtikas produktiem.

Vienlaikus noteikumos pausts, ka aizliegums veikt darba pienākumus infekciju slimību gadījumā attiecas uz visiem darbiem, kuros darbinieks, veicot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu, vai uzturas ar viņu vienā telpā vai sabiedriskā transporta līdzekļa salonā.

Turklāt atkārtotas ikgadējas obligātās veselības pārbaudes būs jāveic tikai personām, kuras ir nodarbinātas darbos tiešā kontaktā ar bērniem, ar mērķi veikt šo personu skrīningu uz tuberkulozi. Savukārt pārtikas nozarē strādājošajām personām, kuras jau iepriekš veikušas obligātās veselības pārbaudes, strādājot šajā nozarē, būs derīgi līdz šim veiktās obligātās veselības pārbaudes rezultāti. Pārējiem pārtikas nozarē nodarbinātajiem, kas tieši saskaras ar pārtiku, būs jāveic tikai pirmreizējā obligātā veselības pārbaude, kas ietvers zarnu infekciju skrīningu.

Pēc VM paustā, ņemot vērā to, ka ģimenes ārsts vislabāk pārzina sava pacienta slimības vēsturi, noteikumu projekts paredz to, ka obligāto veselības pārbaudi darbinieks veiks pie sava ģimenes ārsta, kura sarakstā reģistrējies.

Noteikumos arī paredzēts atteikties no prasības nodrošināt Personas medicīnisko grāmatiņu, aizstājot to ar atzinumu par personas atbilstību veikt darba pienākumus.

Noteikumu projektā definēti darbi, kuros nodarbinātās personas ir saistītas ar risku citu cilvēku veselībai - darbi, kuros darbinieks veic darba pienākumus tuvā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu, darbi, kuros darbinieks ir nodarbināts kādā no pārtikas aprites posmiem, un darbi, kuros darbinieks tieši vai netieši saskaras ar pakalpojuma saņēmēju. Tāpat noteikts šādos darbos strādājošo personu loks, kas ir pakļauts obligātajām veselības pārbaudēm un to veikšanas kārtība, kā arī, noteikts aizliegums veikt darba pienākumus, ja pastāv risks citu cilvēku veselībai inficēties ar infekcijas slimību.

Noteiktas arī infekcijas slimības, kuru gadījumā darbiniekiem aizliegts veikt darba pienākumus, jo pastāv risks inficēt pakalpojuma saņēmējus, piemēram, difterija, masalas, meningīts, gripa un citas aerogēnā ceļā un gaisa pilienu ceļā izplatāmās infekcijas slimības.

Vienlaikus, ja darbiniekam izpaužas kāds no noteikumu projektā noteiktajiem infekcijas slimību simptomiem vai ārsts ir diagnosticējis infekcijas slimību, ir noteikti arī pienākumi gan darba devējam, gan darbiniekam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu