Zinātnieki uzbūvē pasaulē mazāko namiņu

Ērts dzīvoklis mikrobam
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Journal of Vacuum Science & Technology A 2018, DOI: 10.1116/1.5020128

Kompakts nams ir lielisks variants cilvēkiem, kuri meklē lētu un dabai draudzīgu mājvietu. “Jo mazāka mājiņa, jo labāk,” saka daudzi. Lai arī zinātnieki ir likuši to aiz auss un uzbūvējuši patiesi mazu namiņu, tomēr diez vai tajā kādreiz dzīvos kaut viens cilvēks, jo tas ir tik sīks, ka tajā ērta dzīvošana būtu tikai mikrobam.

Pārsteidzoši mazo namiņu radīja pētnieku grupa, izmantojot ārkārtīgi sīkas silīcija membrānas daļas, kuras ar mikroskopa palīdzību tika izgrieztas vajadzīgajā formā un saliktas kopā. Rezultātā zinātniekiem izdevās izveidot 15 mikrometrus augstu struktūru.

Mājiņā varētu ielīst pašas mazākās amēbas, ja to diametrs nepārsniedz dažus mikrometrus. Savukārt vīrusiem, kas ir aptuveni 20 nanometrus sīki, šis nams varētu būt īsta pils.

Tomēr, visticamāk, šis nams nekad neatradīs sev pienācīgu “īrnieku”. Taču tas pierāda, uz ko ir spējīgas mūsdienu tehnoloģijas. Tādā pašā veidā nākotnē varētu radīt dažādas sīkas elektronisko ierīču detaļas.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Chemistry and Engineering News".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu