“Mēs esam par lēnu dzīvi!” Peldkostīma diskrētais šarms (1)

Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Privātais arhīvs

Esības vieglums, meitenīga koķetērija, smalka erotika un diskrētums. Sievišķība manifestējas peldkostīmā – tērpā, kurā tevi pamana! Peldkostīmu un spa tērpu zīmols «SLOW beachwear» nācis klajā ar divām jaunām kolekcijām – kapsulkolekciju COUTURE un peldkostīmu kolekciju LINES. Dizainere Elīna Štobe radījusi ko nebijušu - COUTURE ir ekskluzīvu, greznu peldkostīmu kolekciju svinīgi romantiskiem dzīves mirkļiem.

No pēcpusdienas tveices, kas Terbatas ielu grasās pārvērst nokaitētā pannā, patveros dizaina konceptveikala “Bold” vēsumā, lai ar mākslinieci stilisti Elīnu Štobi runātu par šīs vasaras aktuālāko tērpu – peldkostīmu.

Kaut kur ir vasara!

Gaisa pūsma no ventilatora sašūpo melnbaltos pirms diviem gadiem tapušos kolekcijas CLASSICS peldkostīmus, kas stendā gaida savu nēsātāju. Klasiski elegantā 12 modeļu kolekcija šķiet tikpat labi iederētos, gan pirmskara femme fatale stilā, gan 50. gadu lēdijas ar lapsenes figūru garderobē, gan mūsdienu mobilās lēdijas čemodānā, kas biežāk atrodas lidojumā nekā zemē.

Smalkais apģērba gabals ir mazliet maģisks – no vienas puses intīms, no otras publisks un pat ļoti pamanāms, atklāts un noslēpumains. Patiesība slēpjas niansēs!

Neatkarīgi no modeļa, peldkostīms maksā 119 eiro. Kolekcijas “rozīnīte” - pavisam mazītiņš peldkostīms mazajai lēdijai, radīts meitenēm vecumā no trim līdz sešiem gadiem, maksā 79 eiro.

Ar COUTURE kolekciju pašmāju uzņēmums kļuvis par tādiem kā celmlaužiem, jo šādu produktu – peldkostīmu svinīgiem un romantiskiem dzīves mirkļiem mūsu platuma grādos neviens nepiedāvā. Piecu princešu vārdos nosauktie modeļiem vēl nav nodoti publikas vērtēšanai un iznācienu uz veikalu skatuves vēl gaida. “Iznākot abām jaunākajām kolekcijām, bāzes kolekcija nepazudīs – tā vienmēr būs pieejama,” sola Elīna un turpina: “Varbūt kādam šķiet: kas tur sevišķs, bet tas ir sarežģīts, rūpīgs, laikietilpīgs process.” Pirmā kolekcija tapa aptuveni viena gada laikā. “Modelējām, testējām, meklējām, lai materiāls paliktu nemainīgs nonākot saskarsmē ar sauli, ūdeni, hloru, sāli, smiltīm. Mēs ilgi strādājām pie proporcijām, meklējām vidējo aritmētisko griezumu, jo sievietes ir tik dažādas.” Elīna saka, ka peldkostīms nav tikai pludmales sezonas apģērbs, bet aktuāls visu gadu. “Kaut kur vienmēr ir vasara!”

Elīna ar vīru
Elīna ar vīru Foto: privātais arhīvs

Piedzīvo šodienu!

Tas viss sākās pirms vairākiem gadiem, kad Elīna nolēma: viss pietiek, pienācis laiks doties uz priekšu un kardināli mainīt dzīvi! Gadus desmit viņa bija pavadījusi kā trakā skrējienā – reklāmas un televīzijas projekti, modes skates, imidža un stila pārvērtības. “Tas bija nepārtraukts skrējiens, izdedzinošs process ar atdevi par divsimt procentiem. Sekoja notikumi, kas mani apstādināja, lika saprast, ka tā vairs nevar. Un tad izkristalizējās vīzija, ko darīt tālāk. Vienu dienu bija – hops - ir jādara tagad vai nekad! Sākums bija ļoti straujš un neapdomīgs, bet stiprais balsts šajā laikā man bija vīrs. Un tomēr… es to izdarīju!” Elīna saka, ka labākais kompliments ir kādas dāmas atrakstītais: “Pludmalē uz mani atskatījās visas sievietes!” 

“Atbalsts biznesa attīstīšanai Latvijā noteikti ir LIAA biznesa inkubators, kurā ir arī “SLOW beachwear” jau nedaudz vairāk kā vienu gadu,” uzsver Elīna Štobe.

Abas kolekcijas ir tapušas nesteidzoties, pārdomājot silueta līnijas un daudzas reizes pārbaudot katru vīlīti. “Peldkostīms taču ir tik tuvu mūsu ādai! Strādājot pie kolekcijas, tev šķiet: tik askētisks, vienkāršs peldkostīms, bet patiesībā mēs to tik ilgi “sēdinājām” līdz beidzot jutām – vou, ir!" 

Mēs nestrādājam pēc ātrā patēriņa principa: ieraugi un pērc. Mēs esam par lēnu, rāmu un skaistu dzīvi pēc principa: piedzīvo brīdi, kas tev dots.

 Tomēr pati Elīna dzīvo nevis šodienā, bet dažus gadus uz priekšu. “Man prātā jau ir nākamo gadu kolekcijas. Kad man jāparaksta līgums, es apjūku un jautāju, kurš datums.”

Foto: privātais arhīvs

Elīna ir liepājniece un joprojām kopā ar ģimeni – vīru vides dizaineru Kristapu Štobi, 12 gadus veco dēlu Kristianu un četrus gadus veco meitu Marcellu, dzīvo abās pilsētās – Rīgā un, kad vien iespējams, Liepājā. “Cilvēki jautā: “Tu trīs stundas brauc?” Jā, esmu pieradusi – ja dzīvotu Maskavā, trīs stundas pavadītu sastrēgumos. Tā mēs rotējam jau vairāk nekā desmit gadus, nākas izsvērt prioritātes, vai gribi trīs dienas pavadīt Rīgā vai tomēr braukt uz Liepāju, kaifot pludmalē, zīmēt un organizēt darbu elektroniskā vidē. Lielā ražošana notiek Rīgā, bet skices un pirmmodeļi top Liepājā, kur priekš manis ir radoša vide. Mūsdienu pasaule taču ir tik atvērta, ka varam strādāt jebkurā vietā, kur ir internets – āra kafejnīcā Berlīnē vai Šveices kalnos. Es mēģinu dzīves ritmā atrast harmoniju, un man tas izdodas. Nav svarīgi, kur, būtiskākais, lai es justos laimīga.”

Lai justos labi, Elīnai vajadzīgs miers un sakārtotība, ko viņa atrod ģimenē un mājās Liepājā. Turpretim stresu izraisa cilvēku bezatbildība un virspusība, globāli satricinājumi, ekoloģiskās problēmas. “Es pati varu būt haosa karaliene, bet apkārt man vajadzīgs miers.”

Foto: privātais arhīvs

Sievietes stāsts

Dzimumzīmju zvaigžņu karte uz ādas, sīka rēta, kā atgādinājums par bērnības garšu, par kuru tu jau biji aizmirsusi, sīkās pūciņas uz ādas un daži trīsoši ūdens pilieni.

Sievišķībai piemīt vulkānisks spēks! To nevar apjaust nodriskātās džinsos un T kreklā.

Ir vajadzīga robežspēle starp kailumu un noslēpumu. Nav šaubu, skaists peldkostīms sievieti padara laimīgu, bet, ja viss sagājis šķērsām un garastāvokļa stabiņš nokrities līdz nullei, ļauj uz dzīvi paskatīties no gaišās puses.

Foto: privātais arhīvs

Lai radītu tik intīmu lietu kā peldkostīms, ir jāpazīst sieviete, viņas būtība. Elīna saka, ka viņai patīk vērot - kā sievietes ģērbjas, kustas, runā, žestikulē. Aiz šķelmīga skatiena, nevērīga pieskāriena, lūpu kaktiņā paslēpta smaida ir viņas - sievietes unikālais stāsts.

Elīnu iedvesmo sieviešu personības, tāpēc kolekcijas COUTURE modeļi nosaukti piecu princešu monarhiju vēstnešu vārdos – princeses Diānas, slavenākās Monako princeses, aktrises Greisas Kelijas un citu.

Arī jaunākajā kolekcijā LINES “SLOW beachwear” paliek uzticīgs melnajam un baltajam. Šiem peldkostīmiem ir atšķirīga faktūra “maiga kā āda, pērļu balta un melna ar spīdumu”. Elīna sola, ka tāpat kā klasikas kolekcija, tā komplimentēs augumam. “Man patīk vērot, kā sievietes, kas uzlaiko peldkostīmu, ik pa laika noglāsta sevi. Materiāls ir tāds, ka tam gribas pieskarties.”

Koķetērija, sievišķība, noslēpums

Lai gan “SLOW beachwear” mērķauditorija ir sievietes sākot no 25 gadu vecuma, peldkostīmiem ir S, M un L izmēri. Tas ir trūkums. Jaunākajās kolekcijās ir arī XS modeļi, bet sieviete ar L izmēru nebeidzas. “Mēs šobrīd strādājam pie XL un XXL izmēriem, bet to konstrukcijas ir sarežģītas – tie ir apjomīgi ieguldījumi gan finansiāli, gan laika un citu resursu ziņā.” Par vīriešiem dizainere nav aizmirsusi – kolekcija jau top.

Foto: privātais arhīvs

“Akcentēta tiek šaurākā vietiņa, virs nabas,” viņa rāda skaistu, melnu peldkostīmu. Peldkostīms nepieviļ – nenoslīd neraugoties uz lencīšu trūkumu.

Izgriezums ir pareizajā vietā, lai tad, kad tu iznāc no jūras, nav diskomforta sajūta un nav jātausta, kur atrodas peldkostīms.

"Ir izdarīts viss, lai sievietes jutos ērti, un nebūtu ik pa brīdim jānolaiž acis, uztraucoties, vai viss ir kārtībā,” viņa stāsta par peldkostīmu, kas uzreiz asociējas ar Merilinas Monro leģendāro stilu. “Man tas pašai bija aktuāli, jo es nevarēju atrast peldkostīmu, kādu vēlētos, kas reizē piesedz, ir skaists dizaina elements un kurā es justos īpaša.” Kino dīvas modelis ir populārākais kolekcijā. Turklāt labi izskatoties sievietēm ar kuplām, gan nelielām krūtīm. Nē, pieliecoties krūtis nav redzamas, dāmu bažas kliedē māksliniece Elīna Štobe. Un baltajiem peldkostīmiem nekas cauri nespīd! “Arī man tas ir mīļākais modelis, piemērots manām proporcijām. Tajā ir koķetērija, seksīgums, bet tajā pašā laikā tu vari justies kā dīva.”

Kuplā, caurspīdīgā pludmales kleita man šķiet tāda kā futūristiska, bet vienlaikus funkcionāla – ar divām kabatām pie jostas. “Pie pludmales bāra iet peldkostīmā tomēr nav pārāk forši, gribas diskrētuma sajūtu,” saka Elīna, kamēr es pielaikoju kleitiņu, kurai noteikti var atrast pielietojumu arī citās situācijās.

Esmu par to, lai mūsdienu sieviete saglabā noslēpumainību, lai viss nav tik atklāts kā uz paplātes.

"Lai būtu koķetērija, izpaustos raksturs, ir jāsaglabā sievišķīgums .”

Elīna saka, ka veidojot kolekciju, domājusi par dažāda rakstura un profesiju sievietēm, lēdijām. Radoša, sportiska, romatiska, ģimeniska vai svarīgā amatā – katra var atrast peldkostīmu sev.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu