Ministrs: Turcija izstrādājusi ekonomiskās rīcības plānu investoru bažu kliedēšanai (1)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcija ir izstrādājusi ekonomiskās rīcības plānu, lai mazinātu investoru bažas pēc Turcijas liras kursa dramatiskā krituma, svētdien paziņojis Turcijas finanšu ministrs Berats Albairaks. Ministrs intervijā laikrakstam "Hurriyet" paziņoja, ka plāns tiks īstenots, sākot no pirmdienas.

Turcijas ekonomikai ir nopietnas pārkaršanas pazīmes, un lielā kārtējo maksājumu konta deficīta dēļ tā ir atkarīga no ārzemju kapitāla ieplūšanas. Liras kursa kritumu veicina arī saspīlējums Ankaras attiecībās ar Vašingtonu.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas.

Piektdien lira zaudēja 20% no savas vērtības attiecībā pret dolāru.

Albairaks intervijā "Hurriyet" paziņoja, ka Turcija rīkosies ātri, un plānā paredzēta palīdzība bankām un mazajiem un vidēja lieluma uzņēmumiem, kurus visvairāk skāris dramatiskais liras kursa kritums.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien paziņoja, ka liras kursa kritumu izraisījusi pret valsti vērsta politiska sazvērestība, un Turcija meklēs jaunus tirgus un jaunus sabiedrotos.

"Kāds ir cēlonis šai vētrai tējas krūzē? Ekonomiska cēloņa nav (..). To sauc par operāciju pret Turciju," paziņoja Erdogans.

Viņš aicināja turkus pārdot dolārus un pirkt liras, lai palīdzētu celt liras kursu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu