Darba laika “9-17” noriets un elastīga darba laika uzplaukums (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SCANPIX

Tradicionāli izplatītākais darba laiks no plkst.9 līdz plkst.17 sāk kļūt par arvien retāku parādību, vismaz Lielbritānijā. Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "YouGov" veiktās aptaujas rezultātiem, šādu darba laiku Lielbritānijā strādā vien 6% nodarbināto, savukārt lielākā daļa nodarbināto strādā elastīgu darba laiku, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Aptuveni puse respondentu norāda, ka viņiem ir attiecīga vienošanās ar darba devēju, kas nosaka darba laiku, tādējādi ļaujot cilvēkiem labāk savienot darbu ar ārpusdarba aktivitātēm. 

Kā norāda Anna Vaithausa, aktīviste, kas cenšas panākt lielāku elastību darba laika jautājumā, šādas vienošanās starp darba ņēmējiem un darba devējiem joprojām ir nepareizu priekšstatu varā. 

Vaithausa stāsta, ka viņas lūgumu pēc elastīgāka darba laika darba devējs noraidīja. Sieviete vēlējās 15 minūšu apmērā mainīt darba dienas sākumu un beigas, lai varētu paspēt no rīta aizvest bērnus un bērnudārzu un darba dienas beigās no tā viņus izņemt. 

Sieviete norādīja, ka darba devējs viņas lūgumu noraidīja, šādu lēmumu pamatojot ar to, ka Vaithausas lūguma apmierināšana izraisīšot virkni līdzīgu lūgumu arī no citiem darbiniekiem. 

Viņa atklāj, ka pēc šā atteikuma no darba aizgājusi. Par piedzīvoto sieviete sākusi rakstīt savā blogā. 

“Man ir pieredze žurnālistikā, tāpēc es vienkārši sāku rakstīt. Man nebija mērķa kļūt par aktīvisti, es vienkārši biju piedzīvojusi vilšanos,” atceras Vaithausa. 

Kopš tā laika viņa ir sākusi kampaņu “Flex Appeal”, kuras mērķis ir censties pārliecināt uzņēmumus izmēģināt elastīga darba laika politiku. “Flex Appeal” arī mudina strādājošos apzināties, ka viņiem ir tiesības pieprasīt elastīgu darba laiku savam darba devējam. 

“Tas nav tikai par vecākiem [ar maziem bērniem], tas ir par cilvēkiem. Ir daudz pētījumu, kas apliecina, ka elastīgs darba laiks ir labs [darbinieka] garīgajai veselībai un produktivitātei,” stāsta Vaithausa. 

“YouGov” aptaujā piedalījās 4000 cilvēku. 

Lielbritānijas iedzīvotājiem ir tiesības pieprasīt darba devējiem elastīgu darba laiku pēc 26 attiecīgajā vietā nostrādātajām nedēļām. 

Šāds lūgums ir jāiesniedz rakstveida formā, savukārt darba devējam šāds darbinieka lūgums ir jāizvērtē trīs mēnešu laikā. 

Pieņemot lēmumu, darba devējām jāspēj tas pamatot ar iemesliem, kas saistīti ar attiecīgā uzņēmuma darbību.  

Šādu lūgumu darba ņēmējs var iesniegt vienu reizi 12 mēnešu periodā. 

37% pētījuma dalībnieku tradicionālā “9-17" darba laika vietā vēlētos strādāt darba laiku “8-16”, savukārt 21% strādājošo vēlētos strādāt no plkst.7 līdz plkst.15. 

Pētījumā arī secināts, ka elastīgs darba laiks ir svarīgs visu vecuma grupu cilvēkiem. 

Tie darbinieki, kuriem ļauts izvēlēties viņiem atbilstošāko darba sākumu un beigas, norāda, ka tā rezultātā ir pieaugusi viņu motivācija strādāt attiecīgajā darbā. 

Lielbritānijas cilvēkresursu nozares organizācijas CIPD vadītājs Pīters Čīzs norāda, ka tie uzņēmumi, kas piedāvā elastīgu darba laiku, parasti saņem lielāku potenciālo darbinieku pieteikumu skaitu. 

Viņš gan uzsver, ka šādu iespēju atklāti piedāvā maza daļa Lielbritānijas uzņēmumu. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu