Izsludina likumu par tabakas reklāmas aizliegumu masu medijos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" šodien izsludināti grozījumi tabakas likumā, kuri aizliegs turpmāk presē un citos drukātajos izdevumos reklamēt tabakas izstrādājumus.

Grozījumi likumā stāsies spēkā 20.jūlijā. Kā ziņots, grozījumi likumā pieļauj, ka presi un citus drukātos izdevumus, kuros izvietota tabakas izstrādājumu reklāma un kas izdoti un drukāti līdz 31.jūlijam, būs atļauts izplatīt līdz 31.decembrim.

Tāpat tabakas izstrādājumu reklāma būs aizliegta kinoteātros un videozālēs, uz tādu preču un produktu iepakojuma, kas nav tieši saistīti ar tabaku. Šādas reklāmas nedrīkstēs izvietot uz Latvijas pasta sūtījumiem, audzināšanas un izglītības iestādēs, ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs un rehabilitācijas institūcijās, uz ēkām un būvēm - reklāmstabiem, sētām, autoceļu un dzelzceļu malās, ostās, dzelzceļa stacijās, uz transporta līdzekļiem un sabiedriskā transporta līdzekļu salonos.

Saskaņā ar grozījumiem likumā turpmāk būs aizliegts ražot un tirgot saldumus, uzkodas, rotaļlietas un citus priekšmetus tabakas izstrādājumu formā, kas var piesaistīt nepilngadīgo uzmanību. Tabakas reklāmās nedrīkst attēlot smēķējošas personas un tabakas izstrādājumus nedrīkstēs reklāmas nolūkos izplatīt bez maksas.

Jau ziņots, ka Saeima šos grozījumus pieņēma tieši pirms parlamenta vasaras brīvdienām - 22.jūnijā.

Latvijas Preses izdevēju asociācija aicināja noteikt reklāmas aizlieguma pārejas periodu līdz 2006.gada 1.augustam, tomēr šo lūgumu izpildīt liedz Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasības.

Direktīva paredz, ka Latvijā būs aizliegts izplatīt ārpus ES izdotus un drukātus izdevumus, kuros ir tabakas reklāma. Tādējādi Latvijā nedrīkstēs izplatīt ārpus ES drukātus preses izdevumus, kuros redzamas cigarešu reklāmas, piemēram, dažādus Krievijā izdotus žurnālus, kas patlaban Latvijā ir plaši pieejami.

Šīs normas ievērošana būs jākontrolē Ekonomikas ministrijai un Patērētāju tiesību aizsardzības centram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu