Zied «saules bērni» īrisi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Īrisu agrās, vidējās un vēlās šķirnes dārzā priecēs ar īpaši košu krāsu ziediem Izstādē «Vasaras svētki dārzam» Ķīpsalā plašu lielziedu īrisu izstādi piedāvāja dārzu centrs «Hedera» un Latvijas Gladiolu draugu klubs sadarbībā ar Latvijas selekcionāriem un kolekcionāriem.

Par īrisu audzēšanu un kopšanas īpatnībām pastāstīja kolekcionārs un selekcionārs, dārzu centra «Hedera» direktors Raimonds Petrovskis un Latvijas Gladiolu draugu kluba pārstāvis kolekcionārs un selekcionārs Laimonis Zaķis.

Audzēšanas pamatprasības visiem bārdainajiem īrisiem ir līdzīgas, tomēr augstie īrisi prasa visvairāk uzmanības. Vidējie un it sevišķi zemie īrisi ir mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemērotāki, — labāk pārziemo, tikpat kā neslimo un bagātīgi zied. Īrisi ir «saules bērni», tie jāstāda pēc iespējas saulainā un sausā vietā, irdenā un ūdens caurlaidīgā augsnē, jo lieks mitrums, pat īslaicīga applūšana sniega kušanas laikā tiem var ļoti kaitēt. Tāpēc stādīšanai labāk izvēlēties paaugstinātu vai slīpu vietu. Zemos bārdainos īrisus var stādīt akmens dārzos, rindās gar celiņiem, kā arī puķu kastēs uz balkoniem. Īrisu audzēšanai piemērota ir augsne ar neitrālu vai pat viegli sārmainu reakciju.

Īrisus nedrīkst stādīt zemās vietās, kur sakrājas ūdens, jāizvairās no apēnotām vietām, piemēram, starp krūmiem. Nevajag aizrauties ar pārmērīgu mēslošanu, sevišķi uzmanoties ar slāpekļa pārdozēšanu pēc ziedēšanas, jo tas var izraisīt problēmas ar īrisu pārziemošanu, pārliecīgu zaļās masas pieaugumu un vāju ziedēšanu nākamajā gadā. Īrisi jāpārstāda, kad cers sakuplojis un sabiezējis, sāk veidot tukšu vidu un pavājinās ziedēšana. Augstie īrisi var augt vienā vietā apmēram 3 līdz 4 gadus.

Kā ieteicamāko pārstādīšanas laiku audzētāji min jūliju, jo tad īrisu stādi ir labi nobrieduši un līdz salam paspēj kārtīgi iesakņoties. Īrisi jāstāda samērā sekli, lai sakneņa virspuse būtu redzama. Zemo īrisu šķirnes parasti zied jau maijā, vidējie īrisi — ap jūnija sākumu, bet augstie īrisi savus krāšņos ziedus sāk raisīt apmēram pirms Jāņiem.

Selekcionāri arī pastāstīja, ka īrisu šķirņu izvēlē vērojamas divējādas tendences — visbiežāk cilvēki iegādājas koši raibus vai, tieši pretēji, vienkrāsainus īrisus. Populāras ir bagātīgi ziedošas šķirnes ar noturīgām apakšējām ziedlapām un elegantu ziedlapu krokojumu. Iegādājoties agrākas un vēlākas īrisu šķirnes, dārzā iespējams izveidot ļoti plašu krāsu toņu paleti — piemēram, agrās šķirnes izvēlēties maigos pasteļtoņos, vidējās — vienkrāsaini spilgtās krāsās, bet vēlās šķirnes priecēs ar īpaši košu krāsu ziediem, izteikti bārkstainu bārdiņu un citas krāsas apmalīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu