Kancerogēni produkti Britānijas veikalos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nopietnu likumdošanas trūkumu rezultātā Lielbritānijas veikalu plauktos ilgāku laiku pārdots daudz pārtikas produktu, kuru sastāvā ir kancerogēna krāsviela. Sešu kompāniju tirgotās importētās čili garšvielas sastāvā atklāja ar likumu aizliegto krāsvielu "Sudan 1".

Patērētāju tiesību aizsardzības kustība pieprasījusi noskaidrot, kā tik bīstams produkts varēja iekļūt valstī. Noskaidrojās, ka kopš 2002. gada, kad indīgo pulveri ieveda Apvienotajā Karalistē no Indijas, tas ticis izmantots populārās Vusteras mērces (Wourchester) izgatavošanai, kuru savukārt iekļauj daudzu pārtikas produktu sastāvā. Tādējādi indīgā krāsviela nonāca vairāk nekā 400 pārtikas produktos, kuri bija ilgstoši pieejami Britānijas veikalos, - no sendvičiem līdz zupām un mērcēm. Food Standards Agency, kas kontrolē pārtikas produktu kvalitāti, noteicis laiku līdz šai ceturtdienai, kad visām pārtikas tirgotavām jāatbrīvojas no indīgās preces. Tāpat dots rīkojums visiem pārtikas veikaliem pārbaudīt tirdzniecībā esošos produktus, vai to sastāvā nav "Sudan 1".

Bīstamo vielu saturošās garšvielas no Indijas importēja kompānija "World of Spice", pēc tam to nosūtot "East Anglian Food Ingridients", no kuras savukārt inde nokļuva plašajā pārtikas ražotājfirmā "Premium Foods". Tur izgatavoja mērces, kuras lietā lika pat tādi giganti kā "McCormick" un "Unilever". Šai produktu skandālā tikušas iejauktas vairāk nekā 300 firmas.

"Sudan 1" ir aizliegta visā pasaulē, laboratorijā veiktās pārbaudes, izmantojot peles un cilvēka šūnas, apliecināja, ka viela izraisa vēzi. Šo krāsvielu parasti izmanto šķīdinātājos, mašīneļļā, vaskā, benzīnā un apavu krēmā.

Pēc "Zaļās Zemes" novērojumiem vismaz minēto ražotāju "Wourchester" mērci Latvijas lielākajos veikalos netirgo, taču situācija sīkākajās tirgotavās un tirgos nav zināma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu