Veselīgs uzturs – ekoloģiski tīri produkti (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parasti šai raidījumā mēs runājam par to, ko un kā nevajadzētu darīt, bet šoreiz parunāsim par to, ko un kā vajadzētu darīt. Konkrētāk par to, ko mums vajadzētu ēst, lai būtu veseli un laimīgi.

Jūs esat tas cilvēks, kuram pieder ideja par zaļo tirdziņu Latvijā.

Mārtiņš Rītiņš: ""Es esmu strādājis jau sen iepriekš ne tikai Latvijā, bet arī Kanādā. Es saskrējos ar Anitu Krūmu, es viņai prasīju, kāpēc Latvijā tādu lietu nevar, jo pats neesmu spējīgs tādu lietu izvilkt cauri, viņa arī tādu lietu sapņoja. Nācām kopā un uzsākām zaļo tirdziņu. Mans teiciens ir – tu esi tas, ko tu ēd. Labākais ir tas, kas nav apstrādāts ar ķīmiju, ir bioloģiski audzēts, tas ir drošākais, ko varētu ēst."

Cilvēki vēlas dzīvot taupīgi, bet tai pašā laikā veselīgi. Šie bioprodukti tomēr ir nedaudz dārgāki par tiem, kurus mums piedāvā lielveikali.

Mārtiņš Rītiņš: "Ir zinātniski pierādīts, ka no tā, kas nav audzēts dabiski, rodas alerģijas, ar laiku veselības problēmas. Daba tiek iznīcināta, pazūd kukaiņi, putni. Tas arī mani uztrauc, mums ir jādomā par nākotni, par veselību, jo zāles ir dārgākas."

Pašlaik idejas turpinātāji ir Ansis un Sandra Stabingi, kuri uztur veselīga uztura garu savā ekovirtuvē.

Ansis Stabingis: "Šie produkti tiek audzēti tīrā veidā, nelietojot ķīmiskus mēslojumus, ķīmiju miglošanā kaitēkļu aizbaidīšanai."

Kādā veidā tas atspoguļojas jūsu ģimenē?

Ansis Stabingis: "Mums ir tā privilēģija, ka varam lietot ekoloģiski tīru pārtiku, mums ir kontakti ar zemniekiem. Pēdējos 2 – 3 gadus neesam slimojuši ar gripu."

Vai es varu zināt, no kurienes tēja, ko dzeru, ir nākusi, kas to ir ražojis?

Ansis Stabingis: "Latvija ir maza valsts, un bioloģisko zemnieku nav pārāk daudz daži simti, varbūt ap tūkstoti, bet tas ir tāds apjoms, kuru var pazīt. Šo tēju ir audzējusi Brigita Lukina. Viņa pati audzē, iesaiņo, mums atved, aprunājas. Gandrīz ar visiem produktiem ir tā, ka aiz tiem stāv konkrēts zemnieks."

Cik plašs ir ekoloģiski audzēto produktu klāsts?

Ansis Stabingis: "Nav pārāk plašs, salīdzinot ar to, ko var nopirkt kādā lielveikalā. Šeit ir pamatā pamatprodukti – kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, rāceņi. Tas viss ir, govs un kazas piens, gaļa. Vēl atšķirība bioloģiskajiem zemniekiem, ka viņi ļoti labprāt aicina cilvēkus pie sevis ciemos. Ja jūs gribētu aizbraukt uz kādu piena kombinātu un paprasītu parādīt procesu visos sīkumos, kā tiek ražots piens un kas tiek likts klāt, lai tas stāvētu veselu mēnesi, vai viņi to rādītu? Kas lūdzu tas baltais pulverītis ir? Vai arī lielajās vistu fermās, kā tiek vistas tiek audzētas, no kurienes nāk viņu barība, kāds ir tās satsāvs... Bioloģiskie zemnieki paši aicina ciemos."

Kā gatavojas ēdiens no ekoproduktiem? Kā tas garšo?

Antons Butkēvičs:"Atšķirība ir milzīga, gatavojot no ekoproduktiem, ir pavisam cita garša, cits kaloriju sastāvs. Ēdiens ir daudz bagātāks ar uzturvielām, taukvielām un ogļhidrātiem, visu pārējo, kas nepieciešams cilvēka organismam."

Irēna Danga: "Man ir bioloģiskās lauksaimniecības saimniecība, un arī aktīvi darbojos zaļajā tirdziņā un bioloģiski ražotu produktu propagandēšanā, pircēju informēšanā, ar ko atšķiras bioloģiski ražots produkts.

Mūsu stendā var nopirkt ļoti daudz produktu no visiem aktīvajiem ražotājiem, kas Latvijā darbojas: gaļa, putni truši, maize, miltu izstrādājumi, piena produkti, dārzeņi, augļu sulas, zāļu tējas... Bioloģiskās lauksaimniecības būtība ir piedāvāt pircējam tīru produktu bez agroķimikālijām.

Diemžēl cilvēki meklē mūsu stendu tikai tad, ka viņus ir skārušas slimības. Ļoti maz ir tādu, kas ļoti savlaicīgi domā par savu veselību. Daudz ir pensijas vecuma cilvēku, kas labprāt pie mums gribētu iepirkties, bet viņiem neatļauj finansiālais stāvoklis, viņi pērk ļoti maz. Viņi atceras savu jaunību, kā garšoja īsta rupjmaize, lauku vistu olas. Bet katrā ziņā visā pasaulē šī kustība aktivizējas un arī Latvijā. Mums ir ļoti piemērota vide, salīdzinot ar Eiropas valstīm, kur daudz vairāk lieto agroķimikālijas un sintētiskos minerālmēslus. Pie mums noteikti daudzi pievērsīsies bioloģiskajai lauksaimniecībai."

Vai bieži iegriežaties šai stendā, un kas jums no tā vislabāk garšo?

Inta Tirole: "Man vislabāk garšo Rankas rupjmaize. Bet es tikai tikko uzzināju, ka to var nopirkt Centrāltirgū. Es zināju tikai, ka ''tā ir Garciemā un Matīsa tirgū."

Kas tai maizītei ir īpašs?

"Es nezinu, bet man tā garšo labāk par visām kūkām."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu