Augsta energoefektivitāte – radoša un ilgtspējīga pieeja būvniecībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Brīnišķīga, ērta un funkcionāla māja, kurā nav nepieciešama papildu apkure, jo enerģija tiek iegūta no iedzīvotājiem un atjaunojamiem avotiem, mūsdienās vairs nav utopiska vīzija, bet gan reāls ilgtermiņa projekts. Mūsdienu ēkas, kas izgatavotas no augstas kvalitātes celtniecības materiāliem, izmantojot dažādus inovatīvus risinājumus, var būt kā mehānisms, kas sastāv no pareizi samontētām detaļām, kuru galvenais mērķis ir izpildīt striktas energoefektīvās un pasīvās būvniecības prasības.

Lai mazinātu siltuma zudumus, pasīvās ēkas projektam jābūt vienkāršam, pēc iespējas minimālisma formā veidotam (1–2 stāvi, bez pagraba). Projekta stadijā ir svarīgi ņemt vērā arī orientāciju pret debess pusēm, lai maksimāli izmantotu saules enerģiju, paredzot lielus stiklojuma laukumus dienvidu pusē. Savukārt ziemeļu pusē ieteicams atteikties no logiem vai samazināt to skaitu un izmēru līdz minimumam.

Pareiza logu izvēle ir viens no būtiskajiem energoefektīvas ēkas izveides nosacījumiem. Šādai ēkai  jāizvēlas vislabākie tirgū pieejamie logi, kuriem parasti ir ļoti kvalitatīvas divkameru vai trīskameru stikla paketes (ar trim vai četriem stikliem). Logiem jābūt ar papildu blīvējumu un jānovērš aukstuma tiltiņu veidošanos. Šādi logi iekštelpās ielaidīs vairāk siltuma, nekā ļaus izplūst ārā, tādēļ vasarās māju vajadzētu nodrošināt pret pārkaršanu, izmantojot ārējās markīzes, žalūzijas un iekšējos jumta logu piederumus.

Ēkas ar zemāku enerģijas patēriņu ilgtermiņā ir izdevīgākas par ekonomiski būvētajām, minimālās prasības izpildošajām ēkām. Tomēr jāatceras, ka mājas svarīgākās funkcijas ir iedzīvotāju komforts, ērtības un apmierinātība, ko veido arī ēkas interjers un eksterjers. Logi ļoti ietekmē ēkas kopskatu, tādēļ būtiski ir ne vien to siltumizolācijas rādītāji, bet arī dizains.

Jumta logu ražotājs FAKRO piedāvā gan logus ar paaugstinātu energoefektivitāti siltākiem mājokļiem, gan vairākus risinājumus, kas piemēroti tieši energoefektīvo un pasīvo ēku būvniecībai. Šo logu stikla paketes ir ievietotas speciāli konstruētā vērtnē, kuras koka profili ir biezāki nekā standartveida jumta logiem. Šāda vērtnes konstrukcija samazina aukstuma tiltiņu veidošanās iespēju un uzlabo loga siltumizolāciju.

Visā pasaulē izveidoti daudzi projekti, kuros izmantoti energoefektīvie un vizuāli pievilcīgie jumta logi. Jumta logu ražotājs FAKRO izveidojis nelielu galeriju ar interesantiem energoefektīvo ēku projektiem, kuros iebūvēti arī atbilstošas klases logi.

Lielbritānija

Green Unit ir videi draudzīgas moduļu mājas ar paaugstinātu energoefektivitāti. Tās aprīkotas ar energoefektīviem logiem FAKRO FTP-V U5 (siltuma caurlaidības koeficients Uw = 0,97 W/m2K)

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Nīderlande

Energoefektīva ģimenes māja būvēta, izmantojot energoefektīvus materiālus, tai skaitā superenergoefektīvos logus FAKRO FTT U8 Thermo (Uw = 0,58 W/m2K), kas paredzēti pasīvo ēku būvniecībai.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Nīderlande

Plānojot energoefektīvas ēkas, jāņem vērā arī tās novietojums pret debess pusēm, lielākos logus izvietojot ēkas dienvidu pusē. Projektā izmantoti FAKRO FTP-V U5 energoefektīvie logi FAKRO FTP-V U5.

Foto: Publicitātes foto

Polija

Pasīvais bērnudārzs Podegrodzie. Ēkas aprīkotas ar saules kolektoriem un siltumsūkņiem. Tajās iebūvēti FAKRO jumta logi FTT U8 Thermo (Uw = 0,58 W/m2K)

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu