Biržu indeksi krītas, investoriem bažījoties par jauno tirgu problēmām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās, investoriem turpinot bažīties par jauno tirgu (emerging markets) problēmām, bet Volstrītā saruka divi no trim indeksiem, ko noteica tehnoloģiju firmu akciju cenu krišanās.

"Finanšu tirgos šodien valdīja drūma noskaņa, jo investoru pārliecību satricināja bailes par jauno tirgu krituma izplatīšanos tālāk," sacīja FXTM pētnieciskais analītiķis Lukmans Otunuga.

Investorus padarīja nervozus galvenokārt problēmas tādos jaunajos tirgos kā Argentīna, Turcija un Dienvidāfrika, un viņu noskaņojumu pasliktināja iespējamā jaunu ASV muitas tarifu noteikšana Ķīnas precēm.

Argentīnas peso kurss pret ASV dolāru ceturtdien gan pieauga pēc tam, kad Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārstāvis raksturoja sarunas par krīzes aizdevuma paketi šai valstij kā "ļoti aktīvas".

Indijas rūpijas vērtība sasniedza rekordzemu līmeni – 72 rūpijas par ASV dolāru.

Jauno tirgu problēmas radīja bažas, ka varētu atkārtoties 1997.gads, kad Taizemes valūtas vērtības kritums izraisīja daudz plašāku Āzijas ekonomikas krīzi.

"Turcija, Dienvidāfrika un Argentīna ir maznozīmīgas spēlētājas globālajos tirgos, bet tās ir valstis ar ievērojamiem tekošā konta deficītiem, kas var kļūt par starptautiskām finansējuma problēmām," brīdināja Francijas bankas "Societe Generale" makroekonomikas stratēģis Kits Žikess.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās kritās.

Eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien kritās par 0,95 ASV dolāriem līdz 67,77 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,77 dolāriem līdz 76,50 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,1% līdz 25 995,87 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,4% līdz 2878,05 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,9% līdz 7922,73 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 0,9% līdz 7318,96 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,7% līdz 11 955,25 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,3% līdz 5243,84 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien kritās no 1,1630 līdz 1,1624 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru palielinājās no 1,2905 līdz 1,2929 dolāriem par mārciņu, bet dolāra vērtība attiecībā pret jenu samazinājās no 111,53 līdz 110,71 jenai par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu