Jumta logu apkope ziemas periodā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ziemā sniegputeņi, sals un atkušņi ir patiess izaicinājums ēkas jumtam un tajā iebūvētajiem jumta logiem.  Kā rīkoties, lai lielais sals un nokrišņi nekļūtu par iemeslu  tam, ka uz stikla paketēm veidojas kondensāts, bet jumta logi šajos ekstremālajos apstākļos pildītu visas savas funkcijas?


Ūdens tvaiku kondensāta veidošanās uz stikla paketēm ir dabiska parādība, kas saistīta ar gaisa mitrumu, kā arī lielām temperatūras svārstībām telpas iekšpusē un ārpusē. Kondensātam īpaši pakļauti jumta logi, neatkarīgi no to ražotāja. Caur stikla paketi ārpusē nokļūst vairāk siltuma nekā caur citiem jumta elementiem, neraugoties uz to, ka logu ražotāji izmanto stikla paketes ar augstu siltumvadības pretestības koeficientu. Ziemā aukstuma dēļ telpas tiek vēdinātas reti un nepietiekami. Logi tiek rūpīgi aizvērti, bet ventilācija telpā bieži vien darbojas nepareizi. Tas noved pie mitruma līmeņa paaugstināšanās telpā, bet lielā temperatūras starpība starp telpas iekšpusi un ārpusi veicina kondensāta rašanos uz stikla paketēm.

Foto: Publicitātes foto

Siltuma zudumus mazina distances rāmīšu izmantošana. Ļoti mitrās telpās pa distances rāmīša perimetru var veidoties intensīvs ūdens tvaiku kondensāts, ārkārtējos gadījumos stikla paketes stūros var veidoties ledus.

Mitra gaisa izvadīšana un savlaicīga svaiga gaisa pievade ļauj ievērojami samazināt ūdens tvaiku veidošanās risku uz stikla paketēm un citām virsmām. Lai nodrošinātu regulāru gaisa apmaiņu, ieteicams uzstādīt logus, kuri ir aprīkoti ar ventilācijas vārstiem. Papildus tam, brīžos, kad pastiprināti veidojas ūdens tvaiki, ieteicams vēdināt telpas, atverot logus. Mitrām telpām var būt nepieciešama papildventilācija.

Foto: Publicitātes foto

Ziemā intensīvas snigšanas un krasu temperatūras maiņu laikā sniegs pirmām kārtām kūst uz jumta logu virsmām, jo loga siltuma zudumi ir lielāki nekā jumta segumam. Lai izvairītos no ledus veidošanās, sniegu no jumta regulāri jātīra. Jo mazāks jumta slīpums, jo lielākas problēmas tas var radīt.

Lai nodrošinātu logu pareizu funkcionēšanu ziemas periodā, par tiem jāparūpējas savlaicīgi. Ieteicams vismaz reizi gadā (vēlams rudenī) no pieslēgumiem notīrīt netīrumus un lapas, lai nodrošinātu pareizu lietus ūdens notecēšanu. Ziemas laikā, ja iespējams, jānotīra sniegs un ledus, lai izvairītos no problēmām, kas var rasties, sniegam kūstot. Ziemas sezonā sniegs uz logiem, kas vērsti pret dienvidiem vai rietumiem, nokūst pats, taču uz logiem, kas vērsti uz ziemeļiem vai austrumiem, tas var krāties ilgstoši. Šādos gadījumos tas ir jānotīra, nepieciešamības gadījumā pieaicinot speciālistus.

Foto: Publicitātes foto

Nekādā gadījumā nav pieļaujama ledus uzkrāšanās zem loga. Tādēļ nepieciešams regulāri, ne retāk kā reizi nedēļā vai bieza slapja sniega laikā, kā arī atkušņu periodā atvērt jumta logu, lai pārliecinātos, vai zem loga nav ledus, un attīrītu logu un notekas no sniega:

  • uzmanīgi atvērt logu līdz horizontālam stāvoklim,
  • nobērt no tā sniegu uz ēkas ārpusi vai iekšpusi tam speciāli sagatavotā traukā,
  • ar birstīti vai koka nūjiņu attīrīt notekas pa loga perimetru, kā arī priekšautu un jumta segumu zem loga.

Nekādā gadījumā nav pieļaujama ledus noskaldīšana, sitot ar cietu priekšmetu. Ja ir uzkrājies ledus, kas apgrūtina loga atvēršanu, vai pašiem nav iespējas to notīrīt, nepieciešams pieaicināt speciālistus.

Drošības prasības sniega tīrīšanas laikā:

  • izvairīties no galvas sasišanas pret atvērtā loga rāmi vai stiklu,
  • nepielietot pārlieku spēku, atverot jumta logu,
  • nelīst uz jumta pa atvērto logu,
  • pirms sniega tīrīšanas pārliecināties, vai zem loga neatrodas cilvēki.
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu