No neļķēm sejā līdz greznām platmalēm jeb karaliskās ģimenes vizītes Latvijā

Kolorīts un etiķete!
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, kadrs no video

9.oktobrī divu dienu vizītē Latvijā  ieradīsies britu karaliskās ģimenes pārstāvji, Veseksas grāfs un grāfiene. Kamēr gaidām britu karaļnama pārstāvjus, ieskatīsimies spilgtākajos vēstures momentos, kad Latvijai bijis tas gods uzņemt britu monarhijas pārstāvjus!

Aplūkosim Lielbritānijas karaliskās ģimenes pārstāvju iepriekšējās vizītes Latvijā:

  • 1995. gadā Viņa Augstības Velsas prinča vizīte

Šī vizīte visiem atmiņā noteikti palikusi īpaši spilgti! Kāda nacionālboļševiku atbalstītāja 1995. gadā pie Brīvības pieminekļa, kur vairāki simti cilvēku pulcējušies uz tikšanos ar Lielbritānijas Velsas princi Čārlzu, bija gatava īstenot kādu plānu...Viņa izspraucās cauri pūlim un ar sarkanu neļķi mēģināja trāpīt Velsas princim pa seju. Protams, tiklīdz tas notika, viņa tika apturēta. Iemesls? Aļona to nodēvēja par pamatotu protestu pret Latvijas iestāšanos NATO un pret karu Afganistānā, britus nodēvējot "par pasaules ienaidniekiem".

Foto: kadrs no video
  • 1998. gadā Viņa Augstības Jorkas hercoga vizīte
  • 2001. gadā Viņa Augstības Velsas prinča vizīte

Togad Velsas princis Čārlzs ieradās Latvijai nozīmīgā laikā. Tad Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga viņu sveica ar vārdiem: "Man ir patiess prieks sveikt Viņa Karalisko Augstību princi Čārlzu Latvijā mūsu valstij tik nozīmīgās novembra dienās. 11. novembrī, kad svinēsim Lāčplēša dienu, mēs pieminēsim Latvijas neatkarības cīnītājus. Mēs godināsim ne tikai tēvzemi mīlošos latvju karavīrus, bet pieminēsim arī drošsirdīgos britu jūrniekus un karavīrus, kuri sniedza atbalstu brīvības cīņās, tādējādi stiprinot Latvijas karoga sarkanbalti sarkanās krāsas."

  • 2006. gadā Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II vizīte

Pagāja 11 gadi kopš nepatīkamā starpgadījuma ar princi Čārlzu un skolnieci, un Viņas Augstība Elizabete II neatteica vizīti Latvijai. Karaliene šarmantās eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kompānijā izstaigāja Latviju divos kostīmiņos ar pieskaņotām elegantām platmalēm. Jāpiezīmē, ka arī Vaira neatpalika no monarhijas galvas. 

  • Nauris Garkaklis/TVNET

Foto: Nauris Garkaklis/TVNET
Foto: Lauris Nagliņš/LETA
Foto: Lauris Nagliņš/LETA
  • 2016.gadā Viņa Augstības Veseksas grāfa vizīte

Pirms diviem gadiem Latvijā jau ieradās rīt gaidāmais britu karaļnama ģimenes pārstāvis - Veseksas grāfs. Toreiz viņš pasniedza Edinburgas apbalvojumu jauniešiem, kas startēja projektā "Awards".​

Foto: Zane Bitere/LETA
Foto: Zane Bitere/LETA
Foto: Zane Bitere/LETA

Veseksas grāfa un grāfienes vizītes plāns rīt un parīt:

9.oktobrī Veseksas grāfs un grāfiene Rīgas pilī tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un viņa kundzi Ivetu Vējoni, kā arī piedalīsies svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Savukārt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā grāfs un grāfiene svinīgi dāvinās grāmatu Tautas grāmatu plauktam.

Vizīte būšot veltīta Latvijas valsts simtgadei un stiprinās abu valstu divpusējās attiecības, kurās īpaša nozīme ir drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumiem, kā arī latviešu diasporas jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu