Koledžas sportiste mirst no retas kaites, ko dēvē par “aizmirsto slimību”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iekaisis kakls
Iekaisis kakls Foto: PantherMedia/Scanpix

23 gadus vecā Kanzasas koledžas studente un sportiste Samanta Skota (Samantha Scott) mira no ārkārtīgi retas baktēriju infekcijas, domājot, ka simptomus izraisījusi angīna, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Jaunā sieviete bija Kanzasas Universitātes airētāju komandas labākā stūrmane, tomēr divas nedēļas pirms savas nāves viņa pēkšņi sajutās nelabi.

Sākumā tika uzskatīts, ka meitene sasirgusi ar angīnu jeb rīkles mandeļu iekaisumu. Simptomu vidū bija sāpošs kakls un drudzis, tomēr izrādījās, ka Skota sasirgusi ar pavisam ko citu – tā saucamo Lemjēra sindromu, kas ir tik rets, ka to mēdz dēvēt arī par par “aizmirsto slimību”.

Lemjēra sindroms ir bakteriāla infekcija, kas parasti sākas rīklē un izraisa angīnai līdzīgus simptomus, kuriem seko jūga vēnu kaklā pietūkums. Vēlāk strutas no rīkles nonāk plaušās un citos orgānos.

Lemjēra sindromu var izraisīt dažādas baktērijas, tomēr visbiežākais slimības iemesls ir baktērija “Fusobacterium necrophorum”, kas bieži sastopama pat veselu cilvēku rīklē.

Šī kaite parasti piemetas veselīgiem un jauniem cilvēkiem, tomēr zinātnieki joprojām nav noskaidrojuši, kāpēc tā notiek.

Šo slimību var ārstēt ar antibiotikām, tomēr to nepieciešams darīt ātri pēc pirmo simptomu parādīšanās, jo ārstēšanās novilcināšana, kā redzams, var novest līdz pat cilvēka nāvei.

Lai arī tā tiek dēvēta par “aizmirsto slimību”, iespējams, drīz cilvēki to atcerēsies biežāk, jo katru gadu saslimšanas gadījumu skaits pieaug.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu