Elektrotransportā - pa visu Latviju ar stabilu un ātru internetu kabatā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Droša un tīra vide, iespēja izmantot mūsdienu tehnoloģiju dotās iespējas, tie ir galvenie priekšnosacījumi, lai, liekot lietā savas zināšanas, cilvēks, kurš to vēlas, vairotu savu labklājību, būtu ilgtspējīgs un konkurētspējīgs.

Iestājoties Eiropas Savienībā, Latvija ir guvusi iespēju uzlabot savu konkurētspēju krietni ātrāk. Eiropas Savienības fondu atbalsta mērķis ir nodrošināt nozaru sakārtošanu un attīstību, panākot ekonomisko izaugsmi.

Ievērojams ieguldījums ar Eiropas Savienības fondu atbalstu ir veikts transporta un sakaru jomā Latvijā. Tās ir nozares, kas nodrošina kustību uz sauszemes, jūrā un gaisā, ļaujot pārvietoties pietiekamā ātrumā gan cilvēkam, gan informācijai, gan milzīgam kravu apjomam. Videi draudzīgs transports un autoceļu kvalitāte ir galvenie priekšnosacījumi, kas tiek ņemti vērā, attīstot autoceļu infrastruktūru. Tas attiecas arī uz sabiedriskā transporta infrastruktūru, kas paredz gan pilsētas videi draudzīga sabiedriskā transporta, gan pasažieru elektrovilcienu tīkla paplašināšanu un jaunu maršrutu ieviešanu, ar laiku būtiski palielinot videi draudzīga sabiedriskā transporta pārvadāto pasažieru skaitu.

Šobrīd sešās Latvijas pilsētās ar Eiropas Savienības fondu atbalstu tiek iegādāti videi draudzīgi autobusi. Ņemot vērā pieaugošās degvielas cenas, ieguvums ir ne tikai tīrs gaiss, bet videi draudzīgu autobusu ekspluatācija ir arī ekonomiski izdevīga. Tas ļauj arī novirzīt pasažieru plūsmu no privātā uz sabiedrisko transportu, mazinot autotransporta plūsmu pilsētās. No šā gada 1. decembra šādas priekšrocības sāks baudīt Rēzeknes iedzīvotāji - tur sāks kursēt četri jauni elektroautobusi.

Ar katru dienu autoceļu infrastruktūra kļūst draudzīgāka arī elektrotransporta īpašniekiem, daudzviet pamanāmas elektrotransporta uzlādes stacijas. Lai attīstītu elektrotransporta uzlādes infrastruktūru, kopumā paredzēts visā Latvijā izbūvēt 139 elektrouzlādes stacijas, tādējādi izveidojot nacionāla līmeņa uzlādes staciju tīklu. Šobrīd projektā ir noslēgusies pirmā kārta un ir uzstādītas 70 uzlādes stacijas. Līdz 2021. gadam ir plānots uzstādīt vēl 69 stacijas. Attīstot uzlādes staciju tīklu, tiek novērsti elektromobiļu braukšanas attāluma ierobežojumi, kā arī mazinātas lietotāju bažas par iespējām laikus uzlādēt transportlīdzekli. Par uzlādes staciju atrašanās vietām lietotāji var ātri un ērti uzzināt, izmantojot aplikāciju emobi, kas bez maksas pieejama AppStore un GooglePlay, vai pārlūkprogrammā, atverot saiti.

Lietojot aplikāciju, lietotājs var redzēt kura uzlādes stacija šobrīd ir aizņemta, kura brīva, vai staciju, kura šobrīd darbojas. Tā nodrošina ērtu apmaksu par uzlādi, iespēju ātri atrast tuvāko staciju un citus pakalpojumus. Līdz 2018. gada 1.novembrim Latvijā bija reģistrēti jau 434 elektrotransportlīdzekļi.

Paralēli videi draudzīga transporta infrastruktūras attīstībai tiek veikta tiltu, pārvadu, valsts galveno un reģionālo autoceļu pārbūve, kas uzlabo gan braucēju drošību, gan attīsta starptautisko kravas pārvadājumu nozari, kopumā uzlabojot valsts galveno autoceļu kvalitāti, kas atrodas TEN-T autoceļu tīklā, un valsts reģionālo autoceļu pieejamību un kvalitāti, kas savieno starptautiskas, nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centrus ar TEN-T autoceļu tīklu.

Nozīmīgs posms globālajā un reģionālajā kravu transporta ķēdē un Baltijas jūras reģiona pasažieru satiksmes tīklā ir arī Latvijas ostām. Šobrīd ar Eiropas Savienības fondu finansiālu atbalstu tiek attīstīta ostu infrastruktūra un kuģošanas drošība, papildus nodrošinot arī jūras vides aizsardzību no piesārņojuma. Mūsu lielākajās ostās – Rīgā, Ventspilī un Liepājā – izšķiroši svarīga ir drošības līmeņa palielināšana un transporta tīkla mobilitātes paaugstināšana. ES fondu ieguldījumi allaž ir orientēti uz mūsdienīgiem risinājumiem, dažās jomās pat ejot soli priekšā pasaulei.

Katra cilvēka dzīves kvalitātei un veiktspējai ir nepieciešami ērti pieejami elektroniskie sakari ar konkurētspējīgu datu pārraides ātrumu, gādājot par ideju un biznesa attīstību visā valsts teritorijā. Lai Latvijas saimniecība būtu harmoniska, īpaši svarīga ir interneta pieejamības palielināšana visā Latvijas teritorijā. Tuvāko pāris gadu laikā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu plānots veicināt ātrgaitas interneta ar datu pārraides ātrumu 30 megabiti sekundē pieejamību Latvijas lauku teritorijās, mūsu ikdienas saziņu padarot vēl ātrāku un ērtāku.

Neapšaubāmi, pavisam drīz pienāks diena, kad jebkurš savā elektromobilī varēs droši apceļot visu Latviju, ņemot tajā līdzi arī stabilu un ātru internetu. Par to rūpējas Satiksmes ministrija, ar Eiropas Savienības atbalstu attīstot savā pārziņā esošās nozares, palīdzot Latvijai sasniegt izvirzītos mērķus un straujāku ekonomisko izaugsmi.

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu