Absurdākie un smieklīgākie notikumi zinātnē 2018. gadā (4)

Ronis ar degunā iesprūdušu zuti Foto: EPA/Scanpix
Rolands Virks
, Vēstures un zinātnes ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visiem ir zināms, ka pētnieki bieži vien mēdz pārsteigt pasauli ar visai dīvainiem un, virspusēji skatoties, absurdiem atklājumiem un eksperimentiem. Tā vien reizēm liekas, ka zinātnieki mokās ar garlaicību un lietas atklāj, kā saka, joka pēc. Lai arī šajā topā apkopoti vien desmit jocīgākie atklājumi, pētījumi un eksperimenti, kas notikuši 2018. gadā, tomēr jāatzīst, ka to ir krietni, krietni vairāk.

1. ASV kāda sieviete no rīta pamodusies ar britu akcentu

Lielbritānijas karaliene Elizabete II
Lielbritānijas karaliene Elizabete II Foto: STR / EPA

Kurš gan nav vēlējies iegūt sev majestātisko, cēlo un tik bieži izsmieto britu angļu valodas akcentu? Ar tā palīdzību varētu uzturēt jautrību un aizpildīt neveiklas klusuma pauzes jebkurā sabiedrībā. Var jau mēģināt ielauzīties tajā pašam, tomēr var gadīties, ka uzsmaida veiksme un akcents “pielīp” pats no sevis. Šāds brīnums noticis ar kādu ASV iedzīvotāju, kura no rīta pamodusies ar britu džentlmeņa mēli. Tiesa, šoreiz pie vainas bija kāda smadzeņu trauma.

2. Pētījums: Vīrieša aromāts var būt iemesls, kāpēc sieviete dzer

Alkohols
Alkohols Foto: Valsts policija

Zināms, ka pie pārmērīgas dzeršanas vienmēr vainīgs ir kāds cits, nevis tu pats. Šoreiz zinātnieki ļāvuši šo atbildības nastu uzkraut vīriešiem, tāpēc, piemēram, sievietes dzert tagad var bez liekiem sirdsapziņas pārmetumiem. Šo atklājumu katra zaļā pūķa aplidota dāma var izdrukāt un turēt kabatā, lai pēc kārtējās iemešanas varētu to lepni parādīt neapmierinātajam vīrietim.

3. Arvien biežāk roņiem degunā iesprūst zuši

Foto: EPA/Scanpix

Lai arī šis apgalvojums patiesi izklausās pēc absurda joka, tomēr tā ir tīra patiesība. Pēdējo gadu laikā šādā likstā iedzīvojušies vairāki roņi, un zinātniekiem nav ne jausmas, kāpēc tā notiek. Pa kuru galu zutis tur ielīdis? Vai tas meklējis sev tīkamu slēptuvi, vai, gluži otrādi, centies pa šauro atveri izbēgt no roņa mutes? Zinātnieki vēl lauza galvas.

4. Zinātnieki atklājuši jaunu cilvēka orgānu

Foto: Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947

Brīdī, kad liekas, ka nu gan cilvēka ķermenis ir apzināts, zinātnieki ņem un atklāj jaunu cilvēka orgānu. Turklāt lielāko, kas tam piemīt. Šis orgāns tika atklāts pavisam nejauši, kad divi endoskopisti Petross Beniass (Petros Benias) un Devids Karrs-Loke (David Carr-Locke) ar jaunas tehnoloģijas palīdzību kāda pacienta žultī meklēja vēža pazīmes. Atklājās, ka vietās, kur vajadzēja būt biezajiem saistaudiem, patiesībā atradās vēl neredzēts slānis.

5. Zinātnieki peles galvā ielikuši cilvēka smadzenes

Laboratorijas pele
Laboratorijas pele Foto: AP/Scanpix

Lai arī šis eksperiments izklausās pēc šausmu filmas cienīga sākuma vai kaut kāda peļu zombiju apokalipses iemesla, tomēr zinātnieki tic, ka tas palīdzēs labāk saprast, kā attīstās cilvēka smadzenes, kā arī pavērs jaunas iespējas cīņā ar dažādām smadzeņu kaitēm.

6. Zinātnieki «sajukuši prātā» un paziņojuši, ka astoņkāji patiesībā ir citplanētieši

Vācu astoņkājis Pols
Vācu astoņkājis Pols Foto: AFP/LETA

Un kāds gan tur brīnums? Astoņkājis ir pavisam dīvains radījums, kas galīgi neiederas šajā pasaulē. Tam ir milzu galva, glumi taustekļi, tas, kā runā, esot ļoti gudrs un mēdz spļaut tinti. Tāpēc zinātnieki izvirzījuši drosmīgu hipotēzi, ka astoņkāji uz Zemes no kosmosa ieradušies pirms 270 miljoniem gadu, jo tiem ir ārkārtīgi sarežģīta genoma uzbūve, kāda nav pat modernajiem cilvēkiem.

7. Cilvēkam ir divas smadzenes

Foto: Reuters/ScanPix

Interesantākais jau nav nemaz fakts, ka cilvēkam ir divas smadzenes, bet gan tas, ka šīs otras smadzenes atrodas nekur citur kā dibenā. Labi, labi, nevis smadzenes vārda burtiskā nozīmē, bet autonoma matrica ar miljoniem neironu, kas kontrolē zarnu muskuļu kustības bez centrālās nervu sistēmas palīdzības. Neironi arī neatrodas gluži cilvēka dibenā, bet gan resnajā zarnā. Bet tāpat – zili brīnumi, goda vārds.

8. Vai veikt brīnumdarbus Jēzum palīdzēja kaņepes?

Foto: Edijs Pālens/LETA

Daudziem zināms, ka kaņepes ir diezgan brīnumaina lieta. Kaņepju sviests ir tik gards, ka mēli var norīt, bet kaņepju virve vispār noder kā sadzīvē un izklaidē, tā arī nopietnā darbā. Lūk, bet kāds kontroversiāls vēsturnieks paziņojis, ka Jēzus kaņepes izmantojis, lai brīnumaini izdziedētu sirdzējus. Lai arī tā ir tikai hipotēze, tomēr, piekritīsiet, kāpēc gan lai tā nepierādītos.

9. Kas notiks, ja astoņkājim iedos “ecstasy”? Tas sāks visus aiztikt

Kolekcionāram nozagta "ecstasy" tablešu kolekcija
Kolekcionāram nozagta "ecstasy" tablešu kolekcija Foto: publicitātes

Lūk, iedomājieties: sēž garlaicības mākti zinātnieki un domā: diez ko lai šodien sadara. Rau, ecstasy ir, bet, ko lai ar to iesāk, nav ne jausmas. Hei, varbūt iemānīt astoņkājim? Redzēs, ko šis darīs. Viņš taču no kosmosa, kur tādu vielu nav. Sacīts darīts, zinātnieki iedod astoņkājim laimes ripiņu. Kas notika tālāk? Nekas pārsteidzošs.

10. Lopiem vajag uzsmaidīt – tad to gaļa būs gardāka

Mājas kaza
Mājas kaza Foto: AFI

Kamēr vieni diskutē par to, vai gaļu vajag ēst, cik tas ir ētiski un veselīgi, citi prāto, kā to padarīt vēl gardāku. Lieciet sāli un citas garšvielas pie malas, lūk, daudz labāks veids, kā likt garšas kārpiņām laimē pulsēt. Kaut nabaga telēnu vai kazlēnu vajag ar platu smaidu sejā, jo tad tie mirs krietni vien laimīgāki.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu