Ameriks saglabā Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāja amatu (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ar Rīgas domes koalīcijas deputātu balsīm bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) trešdien saglabāja Rīgas Brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja amatu.

Savā uzrunā kolēģiem Ameriks sacīja, ka pieņēmis lēmumu atkāpties no vicemēra amata, jo tiešām bija nobažījies par partijas, savu un domes reputāciju. "Es uzskatīju, ka man ir politiski jāuzņemas atbildība, taču vienlaikus es arī kategoriski noliedzu jebkuru savu saistību ar šo procesu un uzskatu, ka, jo ātrāk tiesībsargājošās iestādes tiks ar visu skaidrībā, jo labāk būs sabiedrībai," sacīja deputāts.

Komentējot savu darbu brīvostā, viņš atgādināja, ka osta nav tikai pašvaldības iestāde un tur strādā cilvēki arī no valsts pārvaldes.

Ameriks sacīja, ka ir gatavs atkāpties no Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amata, ja kādreiz viņa dēļ pār brīvostu kritīs aizdomu ēna. Atbildot uz Rīgas domes opozīcijas deputāta Viļņa Ķirša (V) pārmetumiem, bijušais vicemērs sacīja, ka Ķirsis nebūs tas, kurš mācīs viņam, kā rīkoties. Pēc Amerika teiktā, Ķirsis ir uzņēmies politiskā klauna lomu.

Deputāts Jānis Ozols (JKP) klātesošajiem atgādināja, ka brīvosta Latvijas kontekstā ir ne mazāk svarīga kā "Rīgas satiksme" Rīgai. "Ameriks ostu vada jau gandrīz desmit gadus, un šajā laikā tā ir ievērojami zaudējusi konkurencē, piemēram, Klaipēdai. Ir bijuši vairāki skandāli, kas liecina, ka pārvalde ostā nav laba, ka ir pārkāpti vairāki Konkurences padomes aizrādījumi un dažādas gaisa piesārņojuma prasības," uzskaitīja Ozols, norādot, ka vadības rotācija nenāktu par ļaunu kā brīvostā, tā arī citos pašvaldības uzņēmumos.

Savukārt deputāts Dainis Turlais (GKR) pauda viedokli, ka, ja daļai kolēģu pirmssvētku laikā tiešām ir labs un gaišs noskaņojums, viņš viņus apskauž. "Ne no vārdiem, bet sava darba un mūža pieredzes varu teikt, ka politiskā atbildība ir tad, ja cilvēks zina, ka nekāda cita veida atbildība nevar iestāties. Visa šī ūjināšana un vadības gāšanas mēģinājumi ir politiskā izrēķināšanās. Amerikam rīdzinieku uzticība ir lielāka nekā visām opozīcijas partijām kopā. Un, ja jums ir kaut viens tiesisks pierādījums Amerika vainai, tad kādēļ jūs gadiem ilgi viņu publiski apmelojat, bet nevēršaties ar tiem tiesībsargājošajās iestādēs?" taujāja Turlais.

Tikmēr deputāte Anna Vladova (S) sacīja, ka brīžos, kad viņai šķiet, ka viss ir grūti un nepanesami, viņa iedomājas par Ameriku un Rīgas mēru un to, kā viņi ir spējīgi izturēt visu, kas viņiem tiek pārmests. Vladova veltīja Amerikam pateicības vārdus par līdzšinējo sadarbību vicemēra amatā un uzslavēja viņa cilvēciskās īpašības, sakot, ka viņa rīcība var kalpot par piemēru ikvienam.

Ameriks amatu saglabāja ar vienbalsīgu koalīcijas atbalstu.

Jautājumu par Amerika atstādināšanu no brīvostas valdes locekļa amata iekļaut domes sēdes darba kārtībā rosināja visu četru opozīcijas partiju frakciju priekšsēdētāji. Jau pašā sēdes sākumā pats Ameriks rosināja kolēģu iniciatīvu atbalstīt un jautājumu skatīt, ko ar balsojumu atbalstīja arī valdošo partiju pārstāvji.

Savā iesniegumā opozīcijas deputāti norāda, ka, atkāpjoties no vicemēra amata, Ameriks skaidroja, ka radusies situācija ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" korupcijas skandālu apdraud ne tikai viņa personīgo, bet arī Rīgas domes un viņa vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai" reputāciju.

Opozicionāru ieskatā, palikšana brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā graujot arī šā uzņēmuma reputāciju un ir pretrunā ar labas pārvaldības principiem, tādēļ Amerikam vajadzētu pamest arī šo posteni.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Saistībā ar pēdējo nedēļu notikumiem uzņēmumā nedēļas sākumā no vicemēra amata atkāpās ilggadējais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

18.decembrī par vicemēru tika ievēlēts Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu