ASV-Ķīnas sarunas: Pieaugusi iespēja izvairīties no tirdzniecības kara

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pekinā šodien noslēdzas trīs dienas ilgušās ASV delegācijas sarunas ar Ķīnu, cenšoties panākt vienošanos, kas ļautu izvairīties no abu lielvaru tirdzniecības kara. Kā aģentūrai „Reuters” atklāja viens no sarunu dalībniekiem, ir aizvadītas „labas dienas”.

Akciju vērtības Āzijas biržās strauji pieauga pēc paziņojuma, ka ASV un Ķīnas delegāciju sarunas turpināsies arī trešdien. Tas devis optimismu, ka pasaules lielākās ekonomikas spēs panākt vienošanos tirdzniecības  jomā, kas savukārt ļaus izvairīties no postošas konfrontācijas, kas ietekmēs visu globālo ekonomiku.

ASV Agrokultūras un tirdzniecības sekretārs Teds Makinijs otrdienas vakarā sacīja, ka sarunas norisinās labi un tās „var nest labus augļus nākotnē”.

Šīs ir pirmās abpusējās Ķīnas un ASV sarunas pēc tam, kad decembrī ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dziņpins panāca vienošanos par 90 dienu „pamieru”, kā laikā censties rast jaunu vienošanos. Baidoties no tirdzniecības kara, daudzās biržās būtiski kritās akciju vērtības.

Sākotnēji bija paredzēts, ka sarunas notiks pirmdien un otrdien, taču tās neplānoti pagarinātas arī uz trešo dienu. Sarunu dalībnieki pauž, ka panākta būtiska vienošanās tādos jautājumos kā ASV lauksaimniecības preču eksports uz Ķīnu, kā arī paplašināta pieeja Ķīnas tirgum.

Tomēr pastāv arī nesaskaņas – abas puses joprojām nevarot vienoties par Ķīnas strukturālajām reformām, kas paredz Trampa administrācijas prasību pārtraukt izmantot ASV tehnoloģiju prototipus, kā dēļ Ķīna apsūdzēta intelektuālā īpašuma zādzībā.

Ja līdz 2. martam netiks panākta vienošanās, tad Tramps izsludinās paaugstinātus tarifus Ķīnas ražotajām precēm 200 miljardu vērtībā no 10% līdz 25%. Tas varētu notikt laikā, kad Ķīnas ekonomika piedzīvo ekonomisko palēnināšanos. Pekina paziņojusi, ka tā atbildēs ASV ar līdzvērtīgiem tarifiem.

Tomēr ASV prezidents Tramps savā „Twitter” rakstīja: „Sarunas ar Ķīnu vedas ļoti labi!” Arī Ķīnas amatpersonas savos publiskajos izteikumos paudušas, ka vēlas izbeigt tirdzniecības konfliktus ar ASV, taču nepieļaus nevajadzīgu piekāpšanos.

Vismaz pagaidām pārtikas nozarē Ķīnas uzņēmumi turpina iepirkt ASV produktus. Tā, piemēram, Ķīnas varasiestādes ziņo par lielu sojas pupiņu iepirkumu no ASV, kas ir jau trešais šāds darījums pēdējā mēneša laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu