El Čapo prāva: pārsteidzošākie tiesas zālē izskanējušie apgalvojumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņujorkā gandrīz trīs mēnešu garumā notiek meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo tiesāšana. Tā kļuvusi par vienu no visu laiku kolorītākajām narkotiku prāvām, kurā dučiem Gusmanam pietuvinātu personu stāstīja par narkobiznesa aizkulisēm, narkobarona bezrūpīgo uzdzīvi un mīlas dzīvi. Portāls TVNET apkopojis pārsteidzošākos un neparastākos tiesas zālē izskanējušos apgalvojumus, kas droši vien nākotnē kalpos par pamatu ne vienas vien filmas sižetam.

Gusmanam uzrādīta apsūdzība 17 punktos, kas saistīti ar narkotiku kontrabandu, naudas atmazgāšanu un slepkavībām. El Čapo kā Sinaloa narkokarteļa līderis ir atbildīgs par 14 miljardus dolāru vērtu narkotiku kravu ievešanu ASV. Narkobarona advokāti savukārt argumentē, ka daudzi prokuroru izsauktie liecinieki - Gusmana bijušie sadarbības partneri, kuri tikuši notverti, - ar grandiozajiem stāstiem nākot klajā tāpēc, lai panāktu paši savu soda termiņu samazināšanu. Kam ticēt un kam ne - par to katram jāspriež pašam.

100 miljonu dolāru kukulis Meksikas prezidentam

Gusmana bijušais galvenais palīgs Alekss Sifuentess liecināja, ka narkobarons samaksājis 100 miljonu ASV dolāru lielu kukuli Enrikem Penjam Njeto neilgi pirms politiķa stāšanās Meksikas prezidenta amatā 2012.gadā. Turklāt milzu kukuļa apmērs vēl esot ticis krietni nokaulēts, jo Njeto sākotnēji esot prasījis 250 miljonus dolāru.

Njeto ieņēma prezidenta amatu no 2012.gada līdz 2018.gadam.

Sifuentess, kurš no 2007. līdz 2009. gadam dzīvoja un strādāja kopā ar Gusmanu Sinaloas kalnos Meksikā, apgalvo, ka pastāstījis varasiestādēm par šo kukuli jau 2016.gadā.

Sifuentess tika aizturēts 2013.gadā un vēlāk izdots ASV, kur atzinās narkotiku kontrabandā, panākot vienošanos ar prokuratūru.

Gusmanu iegāza greizsirdība un jauns kolumbiešu "datoriķis"

Vienu no pārsteidzošākajām liecībām prāvā sniedza 32 gadus vecais kolumbiešu datorspeciālists Kristians Rodrigess, kuram Gusmans un viņa sabiedrotie bija uzticējuši šifrēta komunikācijas tīkla izveidošanu. Sērijveida donžuāns Gusmans arī uzdeva Rodrigesam ar spiegošanas programmām aprīkot viņa sievas un mīļāko elektroniskās ierīces, lai zinātu, ar ko viņas nodarbojas. 

Taču Gusmana kontroles mānija atspēlējās, kad Rodrigess tika notverts un kļuva par Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) informantu. Rodrigess palīdzēja birojam uzlauzt paša izveidoto komunikāciju tīklu.

Rodrigess liecināja, ka Gusmans esot licis spiegošanas programmu instalēt 50 dažādos telefonos. Narkobarons esot atstājis iespaidu, ka ir apsēsts ar citu cilvēku uzraudzīšanu un izspiegošanu. Reiz Gusmans esot licis Rodrigesam telefonos uzstādīt rīku, kas attālināti ļauj piekļūt un slepus ieslēgt mikrofonu. Gusmans esot zvanījis uz "īpašajiem" telefoniem un pēc sarunas ieslēdzis mikrofonu, lai dzirdētu, ko par viņu runā aiz muguras.

Sinaloa narkokarteļa galvenais "grāmatvedis" Hesuss Sambada
Sinaloa narkokarteļa galvenais "grāmatvedis" Hesuss Sambada Foto: Reuters/ScanPix

Narkokartelis - bizness kā bizness

Sinaloa narkokarteļa galvenais "grāmatvedis" Hesuss Sambada tiesā sniedza fascinējošu liecību par narkobiznesa aizkulisēm, kas lielā mērā atgādina jebkura parasta uzņēmuma "virtuvi". 

Sambada tiesā atklāja, ka kartelim esot bijuši četri augstākie vadītāji, kuru vidū bija viņš pats, viņa brālis un Gusmans. Viņiem pakļauti bija vairāki "apakšvadītāji", kuri nodrošināja sadarbību savā starpā un ar četriem galvenajiem līderiem. Zemākajā līmenī darbojās "strādnieki" - "sikario" jeb pasūtījuma slepkavas, par transportu atbildīgie "šoferi", "piloti" un "ātrlaivas", "inženieri", kuri gādāja par to, lai noziedznieku savstarpējā komunikācija nebūtu uzlaužama, kā arī "apsargi".

Sambada tiesas zālē aprakstīja, kā karteļa vadītāji "sametušies", lai varētu atļauties iegādāties ļoti lielas kokaīna kravas no Kolumbijas - parasti ap 30 000 kilogramu. Viņš aprakstīja narkokarteļa veiktos aprēķinus - piemēram, sūtot narkotiku kravu uz lielākajām ASV pilsētām, jārēķinās ar lielākiem transporta izdevumiem, bet arī peļņa ir lielāka, jo aizliegtās vielas var pārdot par augstāku cenu.

Viņš stāstīja, ka esot notikušas arī karteļa vadības sapulces un tikšanās - taču tās krietni atšķīrās no tām, kas tiek rīkotas parastos uzņēmumos. "Tās bija sapulces par narkotiku kontrabandas transportu, sabiedriskas tikšanās un miera tikšanās," teica Sambada. Prokurors nejautāja, ko viņš domāja ar vārdiem "miera tikšanās" un kā šis "miers" tika nodibināts.

El Čapo ASV kokaīna buma laikā dzīvoja kā karalis

Kokaīna bums 90.gadu sākumā meksikāņu narkobaronam Hoakinam Gusmanam jeb El Čapo nesa pasakainu bagātību... Un tēriņus, kuru vērienu parastam cilvēkam ir grūti aptvert. Gusmana bijušais sabiedrotais Migels Anhels Martiness liecināja, ka Gusmana vadītais Sinaloa kartelis esot ASV ievedis tonnām kokaīna, izmantojot pašu raktus pazemes tuneļus, autocisternas ar slepeniem nodalījumiem un pat viltotas čili piparu bundžas. Savukārt virzienā no ASV uz Meksiku aizplūda desmitiem miljoni dolāru.

Gusmanam piederēja privātās lidmašīnas, kurās uz naudas noliktavām tika vestas banknošu kaudzes. Par sapelnīto naudu Gusmans atļāvās ekstravagantu dzīvesveidu, piemēram, savā vasarnīcā Akapulko viņš bija ierīkojis privāto zvērudārzu ar lauvām, tīģeriem un panterām. 

Nabadzībā uzaugušajam Gusmanam drīz vien iepatikās ceļošana. Viņš ar sabiedrotajiem izklaidējās Makao spēļu zālēs, bet Šveicē veica "celulārās jaunības procedūras". Gusmana izdevumu vidū bija arī "četru līdz piecu" sieviešu uzturēšana, liecināja Martiness, tiesas zālē sēžot Gusmana sievai.

Foto: AFP / Scanpix

Viena no Gusmana mīļākajām bija valdības darbiniece

Prāvā liecināja viena no Gusmana daudzajām mīļākajām - 29 gadus vecā Lusero Gvadelupe Sančesa Lopesa, bijusī Sinaloa štata parlamenta deputāte. Darbu viņa esot zaudējusi Gusmana dēļ. Patlaban ieslodzījumā esošā sieviete tiesā liecināja, ka viņa arī strādājusi El Čapo labā - iegādājoties viņa uzdevumā marihuānu un veidojot dažādus čaulas uzņēmumus Gusmana nelegālajām aktivitātēm. Tāpat viņa rūpējusies, lai Gusmana slēptuvēs būtu visas nepieciešamās lietas, piemēram, higiēnas preces, ērti apavi un tīra apakšveļa. 

Sančesa sacīja, ka attiecības ar narkobaronu viņai nesušas vienus vienīgus pazemojumus

Tiesas zālē Sančesa aprakstīja, kā 2014.gadā ar viltotiem dokumentiem devusies Gusmanu apciemot cietumā. Novērošanas kameru ierakstos redzams, kā Sančesa - kura tobrīd izskatījās esam pēdējos grūtniecības mēnešos - parāda darbiniekiem viltotos dokumentus.

Fotogrāfijas no Sančesas apciemojuma vēlāk tika nopludinātas internetā un izsauca pamatīgu skandālu, kas beidzās ar viņas atstādināšanu no amata 2016.gadā. Nepilnu gadu vēlāk Sančesa tika aizturēta brīdī, kad viņa Kalifornijā mēģināja šķērsot Meksikas robežu ar ASV.  

El Čapo sieva bija iesaistīta viņa bēgšanā no cietuma

Gusmana sieva Emma Koronela Aispuro bija klāt lielākajā daļā tiesas sēžu, taču laulātajai draudzenei nevar likt liecināt pret vīru. Tomēr viņa figurēja citu liecinieku stāstos. Bijušais cietuma direktors Damaso Lopess Nunjess, kurš vēlāk kļuva par augsta ranga karteļa darboni, liecināja, ka Koronela esot palīdzējusi organizēt El Čapo bēgšanu no cietuma 2015.gadā.

Koronela četru mēnešu garumā esot tikusies ar Lopesu un Gusmana dēliem, lai izpildītu ieslodzītā narkobarona dotos rīkojumus - nopirkt zemesgabalu ar ēku netālu no cietuma, sagādāt ieročus, bruņumašīnu un GPS rokaspulksteni, ar ko noteikt precīzas koordinātes, un izrakt tuneli no mājas līdz cietuma kamerai.

2015.gada jūlijā Gusmans izbēga no cietuma pa tuneli, kuram viens gals bija izrakts cietuma dušā. Otrā galā viņu sagaidīja brālis, viņi kopā aizbrauca uz Sanhuanas lidlauku, un no turienes El Čapo atgriezās mājās Sinaloa. Koronela intervijā žurnālistiem atteicās komentēt šīs apsūdzības.

Gusmana sieva Emma Koronela Aispuro
Gusmana sieva Emma Koronela Aispuro Foto: EPA/Scanpix

Iespējams, El Čapo nemaz nav Sinaloa karteļa vadītājs

Šādā virzienā prāvu mēģina ievirzīt Gusmana advokāti, apgalvojot, ka El Čapo ir drīzāk slavenība nekā visvarens Meksikas narkobiznesa vadonis. Viņi arī uzsvēra, ka Gusmans iekūlies pamatīgos parādos - tātad viņa peļņa no narkobiznesa nemaz neesot bijusi sevišķi liela.

Viena no teorijām, ko virzīja Gusmana advokāti, - ka Sinaloa karteļa patiesais vadītājs ir patlaban bēguļojošais Ismaels "El Majo" Sambada. 

Sinaloa karteļa bijušais darbonis Vinsente Sambada
Sinaloa karteļa bijušais darbonis Vinsente Sambada Foto: AP/Scanpix

Viens no prokuroru izsauktajiem lieciniekiem bija varasiestāžu joprojām nenotvertā narkobarona "El Majo" dēls Vinsente Sambada, kurš Sinaloa kartelī darbojās no pusaudža gadiem un tika gatavots narkobiznesa mantinieka lomai. Viņu 2009.gadā aizturēja Meksikā un vēlāk izdeva ASV.

Varasiestādes vērsušās pret El Čapo, jo viņš esot "bijis ziņās", kamēr Sambadas tēvs darbojās "aizkulisēs", pratinot Sambadu, izteicās Gusmana advokāts. Sambada piekrita, ka pret Gusmanu esot "bijusi kampaņa", taču uzsvēra, ka Gusmans "ir [karteļa] līderis - tāds pats līderis kā mans tēvs".

Foto: Ņujorkā sākusies narkobarona "El Chapo" tiesāšana 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu