Daudziem uzņēmīgiem iedzīvotājiem VID sagatavojis "pārsteigumu" - nodokļu parādu (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka.
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vairākus iedzīvotājus, kuriem 2018. gadā palielinājušies ienākumi, pavasarī gaida nepatīkams pārsteigums – visticamāk, viņi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saņems ziņu ar aicinājumu nomaksāt nodokļu parādu, vēstī portāls lsm.lv

Nepatīkamais pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa dēļ var gadīties, ka VID šiem cilvēkiem drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

Jāatgādina, iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvā likme nozīmē, ka tiem, kas pērn saņēma līdz 1667 eiro uz papīra mēnesī vai 20 004 eiro gadā, jāmaksā 20% nodoklis, bet par pārsniegto summu – 23%.

Kā skaidro, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes pārstāve Marija Radzjušonoka, problēmas var sākties, ja strādājat vairākus darbus un katrā atsevišķi esat maksājis 20% likmi, bet kopējie gada ienākumi ir lielāki.

"Attiecīgi no tās summas, kas pārsniedz šo slieksni, nodoklis nebija ieturēts pilnā apmērā. Proti, nebija ieturēti šie 3%. Personai ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt starpību,” skaidro VID pārstāve.

Otrs gadījums, kad var nākties piemaksāt nodokli, ir tad, ja ienākumi ir mainīgi un atšķiras no iepriekšējā gada.

„Lielākie riski varētu būt tādām personām, kuras tikai 2018.gadā uzsākušas darba gaitas un iepriekš nav strādājušas. Attiecīgi VID nav informācijas par viņu ienākumiem. Šādām personām pēc likuma tiek prognozēts neapliekamais minimums minimālā apmērā.

Vēl nodokļu piemaksa var veidoties, piemēram, jaunajām māmiņām, kuras tikko atsākušas darba gaitas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma,” piebilst VID pārstāve.

Uzzināt, vai esat palicis valstij parādā, varēs, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, ko varēs iesniegt no 1.marta. Ja to neiesniegsiet, VID jūs informēs elektroniski vai pa pastu.

Nodokļa starpība būs jāsamaksā līdz 17.jūnijam. Ja parāda summa pārsniedz 640 eiro, tad to drīkstēs sadalīt vairākos maksājumos.

Lai tāda situācija vairs nerastos, varat lūgt VID vispār nepiemērot neapliekamo minimumu un maksāt 23% iedzīvotāju ienākuma nodokli – tad drīzāk valsts pēc tam atmaksās jums pārmaksāto nodokli, nevis otrādi.

Ja radusies nodokļu starpība, to varēs segt arī ar atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem. Lai atvieglotu čeku iesniegšanu, VID iesaka lietot mobilo aplikāciju „Attaisnotie izdevumi”.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu