Igaunijā "Swedbank" kontos apgrozīti aizdomīgi 180 miljoni eiro; atklāta saistība ar Janukoviču (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Šaubīgas izcelsmes 180 miljoni eiro, uzņēmumi no Narvas un Tallinas ar raibu pagātni, kā arī aizdomīgi cieša saikne ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča noziegumiem. Igaunijas laikraksta “Postimees” rīcībā nonākuši izraksti no “Swedbank” Igaunijas filiāles, kas liecina dažādiem darījumiem un shēmām naudas atmazgāšanai.

Nelielajā birojā, kas atrodas Tallinas sirdī, biroju ēkas ceturtajā stāvā, strādā viens no veiksmīgākajiem Igaunijas vairumtirdzniecības uzņēmumiem “Formus Baltic”. Tas sāka darbību 2008. gadā un jau pirmajā darbības gadā nopelnīja 716 miljonus kronu (aptuveni 45 miljonus eiro). Tomēr firmas ambīcijas bija daudz lielākas.

“Uzņēmums negrasās apstāties pie sasniegtā, mēs gribam attīstīties tālāk, pilnveidoties un nostiprināt pozīcijas,” bija teikts firmas atskaitē par ekonomisko gadu. Pēdējo gadu laikā firma uzņēmusi vēl lielākus apgriezienus – februārī tika iegādāts viens no dārgākajiem luksusa automobiļiem “Bentley Mulsanne”, kas maksā gandrīz 400 tūkstošus eiro. Tomēr pašlaik mašīna ir izīrēta. Uzņēmums sevi reklamē kā Igaunijas Tirdzniecības – ražošanas palātas biedru.

Foto: AFP/SCANPIX

“Postimees” rīcībā esošā informācija liecina, ka visus šos gadus “Formus Baltic” saņēmusi miljoniem eiro vērtus pārskaitījumus savā “Swedbank” kontā. Maksājumus veikusi firma, kuras reputācija, maigi izsakoties, ir aizdomīga. Pēdējo sešu gadu laikā tā veikusi 161 pārskaitījumu, ar kuriem “Formus” saņēmusi 98,7 miljonus dolāru. Maksājuma mērķis vienmēr bijis vienāds - “CONTR FW 914 DD 15.12.2008 FOR ELECTRONIC EQUIPMENT”. Aizdomīgos maksājumus veikusi britu kompānija “Wireberg Company LLP”.

Latviešu bezpajumtnieku miljardi

Par aizdomīgajiem darījumiem trauksmi vajadzēja celt “Wireberg” līdzīpašniekiem - “Ireland & Overseas Acquisitions Limited” un “Milltown Corporate Services Limited”. Savukārt iepriekšminēto īpašnieku sarakstā atrodami divi Latvijas valstspiederīgie – Ēriks Vanagels un Voldemārs Spats, kuri ir... bezpajumtnieki.

Šie vārdi žurnālistiem ir labi zināmi, jo tie atrodami vairākās naudas atmazgāšanas lietās. Vēl 2012. gadā latviešu žurnālisti, kuri sadarbojās ar Organizētās noziedzības un Korupcijas ziņošanas projektu (OCCRP), vēstīja, ka runa ir par bezpajumtniekiem – miljardieriem. Lai arī viņu vārdi ir atrodami simtiem, pat ja ne tūkstošiem firmu dokumentos, kuras pārvalda neiedomājamas naudas plūsmas, patiesībā šie cilvēki dzīvo nožēlojamos apstākļos.

“Postimees” pieļauj, ka abi “miljardieri” savu dzīvi faktiski ir nodzēruši alkoholā, un nevar izslēgt, ka viņu identitātes vienkārši ir zagtas.

Runa ir par klasisku shēmu, kurā bezpajumtnieki tiek izmantoti ofšoru kompāniju radīšanai, ar kā palīdzību visā pasaulē tiek apgrozītas milzīgas naudas summas.

Tieši tāpēc latviešu vārdi ļoti bieži parādās vairākās noziedzīgās shēmās, to vidū arī Magņitska un “Azerbaidžānas landromāta” lietās.

Bijušie uzņēmumu “Milltown” un “Ireland & Overseas” īpašnieki, kas pārskaitīja “Formus Baltic” gandrīz 100 miljonus dolāru, var lepoties ar svarīgu lomu dažādās naudas atmazgāšanas shēmās. Dažas no šīm shēmām ir saistītas ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš aizbēga uz Krieviju.

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs Виктор Янукович
Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs Виктор Янукович Foto: AFP/SCANPIX

“Independent” un “New York Times” rakstīja, ka tieši šie uzņēmumi ar Ukrainas oligarhu un Janukoviča starpniecību pārvietojuši lielas naudas summas.

“”Milltown” bija ofšors, kuru Janukovičs un viņa tuvākie līdzgaitnieki bieži izmantoja,” sacīja Ukrainas īpaši svarīgo lietu prokurors Sergejs Gorbatjuks.

Tikām Kijevā “Milltown” un “Ireland & Overseas” savā īpašumā ieguva Janukoviča laikā celtu biroju ēku ar helikoptera nosēšanās laukumu. Tāpat “Milltown” spēlēja būtisku lomu tenderī, kura laikā par 785 miljoniem tika iegādāti divi naftas iegādes urbji, kuru patiesā cena bija divreiz zemāka.

Tomēr “Milltown” un “Ireland & Overseas” no “Wireberg” īpašnieku saraksta pazuda 2012. gada februārī, un tajā pašā laikā par jaunajiem “Wireberg” pārvaldītājiem kļuva “Intrahold A.G.” un “Monohold A.G.”, kuri reģistrēti Seišelu salās. Divus gadus vēlāk Seišelu varasiestādes pret šiem abiem uzņēmumiem sāka krimināllietu. Izmeklēšanas laikā tika paziņots, ka abas firmas ir saistītas ar Janukoviču un viņa valdības locekļiem, bet paši uzņēmumi, iespējams, atmazgā naudu.

Visas jaunas “izkārtņfirmas”

Pagājušās vasaras beigās “Buzzfeed” rakstīja, ka “Intrahold” un “Monohold” bija radītas, lai shēmās aizstātu iepriekšējās firmas - “Milltown” un “Ireland & Overseas”. Tomēr arī “Intrahold” un “Monohold” vadība pār “Wireberg” nebija ilga – tās aizstāja “Tallberg” un “Uniwell”, kas reģistrētas Nevisā.

Tieši tāpēc “Wireberg” tiek uzskatīta par savdabīgu Janukoviča slepeno firmu. Fakti liecina, ka uzņēmuma vadībā ir tie paši cilvēki, kuru pakalpojumus izmanto arī citi, kuri atmazgā naudu.

Neraugoties uz aizdomīgajām firmām, ar kurām sadarbojas igauņu “Formus Baltic”, Igaunijā uzņēmums strādā joprojām. Arī 2018. gadā šis uzņēmums bijis aktīvs.

Tajā laikā, kad “Formus” saņēma desmitiem miljonu dolāru no “Wireberg”, atskaitēs uzņēmums rakstīja, ka ieņēmumu peļņa ir pārsniegusi 70 miljonus dolāru, un pilnā peļņa mērāma astoņu miljonu eiro apmērā.

Pēc 2015. gada, kad “Danske Bank” pārtrauca apkalpot nerezidentus, šie rādītāji strauji samazinājās un “Formus” ļoti strauji mainīja valstis, ar kurām sadarboties.

Pēdējā iesniegtā firmas atskaite liecina, ka “Formus” peļņa nokritusies līdz 27 miljoniem eiro. Turklāt uzņēmumā jau vairākus gadus strādā divi līdz trīs cilvēki, kuri pirms nodokļu nomaksas saņem mazliet virs 2000 eiro mēnesī.

Dokumenti liecina, ka uzņēmums aktīvi sadarbojies ar Krieviju, kā arī simtiem miljonu vērts bizness bijis ar Belizu, Jaunzēlandi un Lielbritāniju – citiem vārdiem, ar valstīm, kur atradās “Wireberg” īpašnieku firmas.

Šā gada sākumā “Formus” nokļuva jaunu īpašnieku rokās – tagad tie ir Irina Rubcova, Nataļja Vorobjova, Svetlana Krasnopoļska, Vladimirs Griškovs, Georgijs Zjuzins un Anastasija Kuzņecova. Tomēr par firmas vadītāju jau no paša firmas dibināšanas brīža uzskatāms Griškovs, kurš ar žurnālistiem nebija diez cik runātīgs.

Pazīstami darboņi, kas atmazgā naudu

“Formus Baltic” nav vienīgā igauņu firma, kam ir konts “Swedbank”, un kas veikusi darījumus ar aizdomīgām firmām.

“Postimees” rīcībā esošā informācija liecina, ka uz “Swedbank” kontiem notikuši vairāk nekā tūkstotis aizdomīgu naudas pārvedumu uz Igaunijas uzņēmumiem. Interesi raisa 15 firmas, kas veikušas darījumus 180 miljonu apmērā ar ārzemju ofšoru firmām. Savukārt “Wireberg” veikusi naudas pārvedumus ne tikai “Formus Baltic”, bet vēl diviem citiem uzņēmumiem.

Nauda “Swedbank” Baltijas filiāļu kontos nonākusi no tiem pašiem komercuzņēmumiem, kas minēti Bila Braudera iesniegumā prokuratūrai par situāciju “Danske Bank”, piemēram, “Jackwell LPP”, “Unitronic LPP” un “Everfront Sales LPP”.

Tie ir tie paši uzņēmumi, caur kuriem Krievijas augstu stāvošas personas izvedušas nozagtu naudu un īstenojušas dažādas shēmas. Arī šo firmu dokumentos lasāmi latviešu bezpajumtnieku vārdi.

Liela daļa aizdomīgo Igaunijas uzņēmumu pirmajā acu uzmetienā aizdomas nerada –  maksā nodokļus, pelna miljonus, un tajos strādā desmitiem darbinieku. Tomēr ir arī tādi, kas nav snieguši atskaites par savu darbību.

Ņemot vērā, ka summas, kas pārskaitītas starp bankām, un dažādi maksājumi ir milzīgi, tos vajadzēja pamanīt arī “Swedbank” kontroles mehānismiem. “Postimees” vēl pirmdien aicināja bankas pārstāvjus uz tikšanos, tomēr Igaunijas filiāles pārstāvji no tikšanās atteicās, aizbildinoties ar dažādiem formāliem iemesliem.

Tomēr acīmredzams, ka “Swedbank” kontroles mehānismi Igaunijā nav nostrādājuši – caur “Danske” banku uz “Swedbank” vairāku gadu garumā notika dažādas transakcijas starp firmām, pret kurām ir sākta izmeklēšana visā pasaulē.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu