Lai pārvietotos mūsu galaktikā, citplanētieši melnajos caurumos varētu raidīt lāzera starus (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Melnais caurums.
Melnais caurums. Foto: AFP / Scanpix

Kolumbijas universitātes Ņujorkā astronomi izvirzījuši jaunu minējumu par to, kā hipotētiskas citplanētiešu civilizācijas varētu pārvietoties mūsu galaktikā. Minējuma pamatā ir lāzera staru raidīšana binārajos melnajos caurumos.

Binārie melnie caurumi ir divi melnie caurumi, kas riņķo viens ap otru, savukārt minētā ideja ir futūristisks tehnikas - ko NASA izmanto jau gadu desmitiem - uzlabojums.

Pašlaik kosmosa kuģi, lai pārvietotos Saules sistēmā, izmanto gravitāciju, proti, kosmosa kuģis ieiet kādas planētas vai Mēness orbītā, pietuvojas objektam pēc iespējas tuvāk, lai uzņemtu ātrumu, un tad izmanto iegūto enerģiju, lai jau ar lielāku ātrumu nokļūtu līdz nākamajam punktam.

Tādi paši fizikas principi norisinās tā saucamajās gravitācijas akās melno caurumu tuvumā. Tajās izliecas ne vien fizisku objektu ceļš, bet arī gaismas stari. Ja fotons – gaismas daļiņa – nonāk konkrētā reģionā melnā cauruma tuvumā, tas vienu reizi apriņķos melno caurumu un tad tiks “aizsviests” tālāk – tieši tajā pašā virzienā. Fiziķi šos reģionus dēvē par “gravitācijas spoguļiem”, bet fotonus, ko tie atsviež atpakaļ, – par “bumeranga fotoniem”.

Bumeranga fotoni jau tā kustas gaismas ātrumā, tāpēc tie tie neiegūst papildu ātrumu no melnajiem caurumiem, tomēr tie iegūst papildu enerģiju. Šī enerģija ieņem pagarināta gaismas viļņa formu, tāpēc individuālu fotonu kopas var nest lielāku enerģijas daudzumu nekā pirms ieiešanas gravitācijas spogulī.

Pētījumā, kas 11. martā publicēts žurnālā “arXiv”, Kolumbijas universitātes astronomi izvirzīja teoriju, ka starpgalaktiski kosmosa kuģi varētu gravitācijas spogulī, kas atrodas binārā melno caurumu sistēmā, raidīt lāzera staru; kad ar jaunu enerģijas lādiņu apgādātie fotoni nonāks atpakaļ, kosmosa kuģis tos var absorbēt un pārvērst šo papildu enerģiju inerces spēkā.

Šī sistēma ļauj iztikt bez masīviem degvielas krājumiem, tās vietā izmantojot neierobežotu enerģiju no melnajiem caurumiem.

Hipotētiskās civilizācijas šādu tehniku varētu izmantot jau tagad, lai ceļotu Piena Ceļa galaktikā, jo šeit ir pietiekami daudz melno caurumu. Tomēr, ja arī šādas civilizācijas neeksistē, tad mēs, cilvēki, varētu būt pirmie, kas izmanto šāda veida pārvietošanās tehniku.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu