Lielākajam "Olainfarm" akcionāram bažas par iespējamām nelikumībām gaidāmajā sapulcē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lielākajam zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akcionāram SIA "Olmafarm" ir bažas par uzņēmuma iepriekšējās valdes locekles Irinas Maliginas mēģinājumiem nelikumīgi ierobežot balsojumu gaidāmajā "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē, aģentūru LETA informēja "Olmafarm" valdes locekle Milana Beļeviča.

Viņa norādīja, ka līdz trešdienai no uzņēmuma iepriekšējās valdes locekles nav saņemti pieprasītie dokumenti un šāda Irinas Maliginas rīcība, aizturot uzņēmuma dokumentu izsniegšanu, Valērija Maligina mantojuma līdzmantiniecēm un Beļevičai rada aizdomas par iespējamiem fiktīviem darījumiem, kas veikti, Irinai Maliginai atrodoties amatā no 2018.gada 7.februāra līdz 2019.gada 2.janvārim, vai tikuši noslēgti ar atpakaļejošu datumu. Ar Valērija Maligina līdzmantinieču lēmumu šogad 2.janvārī "Olmafarm" valde tika mainīta, no tās atceļot vienīgo valdes locekli Irinu Maliginu, un ieceļot Beļeviču.

""Olmafarm" valde Irinai Maliginai ir lūgusi iesniegt visus "Olmafarm" dokumentus, lai izvērtētu uzņēmuma darījumus. Diemžēl šis pieprasījums nav ņemts vērā. Ir pamatotas aizdomas, ka Irina Maligina kā bijusī uzņēmuma amatpersona var būt noslēgusi fiktīvus darījumus un/vai izsniegusi pilnvaras vai piešķīrusi tiesības trešajām personām, tajā skaitā ar atpakaļejošu datumu, lai mēģinātu prettiesiski ierobežot "Olmafarm" balsojumu gaidāmajā "Olainfarm" akcionāru sapulcē šā gada 1.aprīlī. Aicinu Irinu Maliginu kā "Olmafarm" bijušo valdes locekli apzināties atbildību par savu rīcību likuma priekšā. Ja "Olmafarm" likumīgās valdes aizdomas izrādīsies pamatotas, uzņēmums vērsīsies tiesībsargājošajās institūcijās pret visiem prettiesiskajās darbībās iesaistītajiem," norādīja Beļeviča.

Viņa piebilda, ka bažas par iespējamiem fiktīviem darījumiem pastiprina publiski izskanējusī informācija 10.marta TV3 raidījumā "Nekā Personīga", kur "Olainfarm" padomes loceklis Mārtiņš Krieķis apstiprināja, ka profesionālos pakalpojumus uzņēmumam sniedz Mārcis Miķelsons - advokāts, pret kuru ir ierosināta krimināllieta par krāpšanu atbilstoši Krimināllikuma 177.pantam. Miķelsons ir figurējis arī līdzīgos SIA "NP Foods", saldumu ražotāja AS "Laima" un SIA "Latvijas projektēšanas savienība" reiderisma gadījumos.

Tāpat "Olmafarm" pārstāvji norādīja, ka uzņēmums nav nodevis tiesības citām personām piedalīties, balsot vai kā citādāk rīkoties ar "Olainfarm" akcijām, tostarp balsot 1.aprīlī izsludinātajā akcionāru ārkārtas sapulcē. 2019.gada 4.janvārī, izsludinot "Latvijas Vēstnesī", ir atsauktas visas līdz 2019.gada 2.janvārim "Olmafarm" izdotās pilnvaras. "Olmafarm" vienīgā valdes locekle ar pārstāvības tiesībām ir Beļeviča.

"Olmafarm" aicina "Olainfarm" valdi atturēties no sadarbības ar personām ar noziedzīgiem mērķiem, tostarp no tādām darbībām, kuras mēģinās liegt vai ierobežot emitenta akcionāru tiesības piedalīties sapulcē. "Olainfarm" valde aicināta ņemt vērā šajā paziņojumā minēto, organizējot un nodrošinot "Olainfarm" akcionāru sapulci 2019.gada 1.aprīlī, kā arī, nodrošināt šīs sapulces norisi, ievērojot labas korporatīvās pārvaldības principus, kuri jāievēro publiskai akciju sabiedrībai.

Vienlaikus "Olmafarm" valde atgādina gan par "Olainfarm" valdes, gan uzņēmuma "Olainfarm" kā emitenta atbildību Latvijas likumu priekšā par veiktajām darbībām. ""Olainfarm" līdzmantinieces un "Olmafarm" rūpīgi sekos līdzi valdes rīcībai un nepieciešamības gadījumā par jauniem pārkāpumiem vērsīsies tiesībsargājošajās institūcijās," piebilsts paziņojumā.

Beļeviča arī atgādināja, ka tiesībsargājošās institūcijas jau ir sākušas kriminālprocesu par darbībām saistībā ar vienpersoniskajām prettiesiskajām Irinas Maliginas darbībām "Olainfarm" pārvaldes pārņemšanā 2018.gada 4.septembra akcionāru sapulcē un pēc tam sekojošajām darbībām gan "Olainfarm", gan "Olmafarm".

Uzņēmējam Valērijam Maliginam piederēja gandrīz 70% "Olainfarm" akciju. Testamentā viņš savus īpašumus novēlēja trim meitām. Līdz pagājušā gada rudenim mantojumu pārvaldīja viņa vecākā meita Irina Maligina. Kad pienāca laiks akcijas sadalīt, Irina Maligina izmantoja iespēju nomainīt "Olainfarm" vadību, lai nodrošinātu kontroli bez pārējām mantiniecēm. Par padomes vadītāju viņa iecēla advokātu Pāvelu Rebenoku, bet par padomes locekli - juristu Mārtiņu Krieķi.

Kopš tā laika pārējās mantinieces - Maligina meita Nika Saveļjeva un nepilngadīgās meitas Annas Emīlijas māte Signe Baldere-Sildedze - cīnās par akciju daļu. Viņām bija aizdomas, ka no uzņēmuma aizplūst nauda. Februāra beigās Baldere-Sildedze vērsās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē, lūdzot izmeklēt iespējamus fiktīvus darījumus, kas varētu būt notikuši, kopš "Olainfarm" kontrolē Irinas Maliginas uzticības personas. VID sāka kriminālprocesu par iespējamu naudas atmazgāšanu, pētot veiktos pārskaitījumus uz ārvalstīm par mārketinga un konsultāciju pakalpojumiem.

"Olmafarm" ir lielākais "Olainfarm" akcionārs, kontrolējot 42,56% no "Olainfarm" akcijām.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē 1.aprīlī plāno lemts par izmaiņām padomes sastāvā - akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā iekļauti jautājumi par padomes vēlēšanām, par atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu, jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu un atlīdzības noteikšanu revīzijas komitejas locekļiem.

Šobrīd "Olainfarm" padomē strādā Pāvels Rebenoks, Irina Maligina, Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka.

Minētā akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta pamatojoties uz 8.janvārī saņemto akcionāres Annas Emīlijas Maliginas aizbildnes Signes Balderes-Sisldedzes un akcionāres Nikas Saveļjevas pieprasījumu.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu