Koalīcija un opozīcija ir vienisprātis, ka Latvijā zāļu cenas ir pārāk augstas, pauž deputāte (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Gan koalīcija, gan opozīcija ir vienisprātis, ka Latvijā medikamentu cenas ir pārāk augstas, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā sacīja deputāte Evita Zālīte-Grosa (JKP).

Viņa šādu apgalvojumu izteica, atbildot uz deputāta Alda Gobzema pausto, ka deputātei par iecerēm zāļu cenu samazināšanai nevajadzētu "terorizēt" ierēdņus, bet gan risināt šo jautājumu koalīcijā. Tāpat Gobzems uzskata, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) šajā jautājumā neko neatrisināšot.

Zālīte-Grosa gan deputātam norādīja, ka par šo jautājumu tiks runāts arī koalīcijā, vienlaikus norādot, ka gan opozīcija, gan koalīcija ir vienisprātis, ka zāļu cenas Latvijā ir pārāk augstas un šī problēma būtu jārisina. Saeimas deputāte pauda gatavību ne tikai runāt par nepieciešamajām izmaiņām, bet arī šajā sasaukumā panākt kādus reālus uzlabojumus.

Deputāte Zālīte-Grosa ar jautājumu, vai opozīcija piekrīt, ka zāļu cenas Latvijā ir pārāk augstas, vērsās pie partijas "Saskaņa" deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas, kura piekrita apgalvojumam.

Ločmele-Luņova aktualizēja, viņasprāt, būtisku problēmu ar zāļu tirdzniecību, jo Latvijā zāļu vairumtirgotāji pārdodot zāles ārpus Latvijas, kā rezultātā ir gadījumi, kad pacients, kuram pienāktos medikamenta 100% kompensācija, šīs zāles nevar saņemt, jo to vairs aptiekā nav, kā rezultātā jāiegādājas cits medikaments. Deputāte aicināja Veselības ministriju (VM) un Nacionālo veselības dienestu izvērtēt, ko varētu darīt, lai situāciju uzlabotu.

VM pārstāvji, kuri bija ieradušies uz sēdi stāstīt par ministrijas prioritārajiem pasākumiem, aicināja deputātus organizēt atsevišķu diskusiju par iespējām uzlabot zāļu pieejamību, uz kuru uzaicināt par farmācijas jomu atbildīgos ministrijas darbiniekus.

Kā ziņots, viena no jaunās veselības ministres Viņkeles prioritātēm būs cīņas ar farmācijas industriju par mazākām medikamentu cenām turpināšana, intervijā aģentūrai LETA sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka viena gadiem apspriesta un nerisināta problēma ir tā sauktā vertikālā integrācija, kurai gan vieglu risinājumu esot ļoti grūti atrast. "Mēs zinām, ka Latvijas valsts ir izvēlējusies modeli, kurā lieltirgotavām var piederēt aptiekas un arī medicīnas aprūpes iestādes. Konkurences padome savos ziņojumos jau vairākkārt norādījusi uz problēmām, lietojot pat tik stiprus vārdus kā oligopols," stāstīja Viņķele.

Pēc viņas paustā, farmācijas nozarē ir milzīgas intereses, tomēr viņa ir optimistiska. Viņķele sacīja, ka vismaz daļa lieltirgotavu īpašnieku ir Latvijas pilsoņi, tāpēc ministre cer, ka viņi ir savas valsts patrioti, kā arī gatavi piedalīties dialogā un meklēt risinājumu, lai panāktu, ka konkurence farmācijas tirgū Latvijā darbojas reāli, nevis tikai "uz papīra".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu