Metāns uz Marsa: patiesība vai pārpratums? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dzīvības atklāšana uz Marsa būtu notikums, kas iepriecinātu un satrauktu ļoti daudzus cilvēkus. Tiesa, zinātniekiem pietiekamu apmierinājumu rada pats dzīvības meklēšanas process neatkarīgi no iznākuma. Pat pierādīšana, ka dzīvības uz Marsa nav, zinātniekiem būtu varens sasniegums. Un tāpat – ilgs laiks būtu vajadzīgs, lai noskaidrotu, vai dzīvība vispār kādreiz ir bijusi uz Sarkanās planētas.

Zinātnieki uz Marsa nav novērojuši tiešus pierādījumus dzīvu organismu vai fosiliju eksistencei. Tomēr pastāv cita veida pierādījumi.

Kā rakstīts izdevumā "The Conversation", viens no visvairāk apspriestākajiem pierādījumiem ir metāna klātbūtne Marsa atmosfērā. Pirmo reizi zinātnieki to novēroja 2004. gadā, bet pēc tam 2014. gadā. Metāns Marsa atmosfērā varētu būt radies kādas mikrobiālas dzīvības formas dēļ, kas eksistē vai kādreiz eksistēja uz planētas.

Tiesa, metāna daudzums atmosfērā ir tik niecīgs, ka skaidrības par tā eksistenci joprojām nav. 2018. gadā astronomu komanda pēc vērienīga pētījuma paziņoja, ka viņiem Marsa atmosfērā metānu nav izdevies atrast.

Tagad jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Geoscience”, zinātnieki Marsa atmosfērā atkal atraduši metāna pēdas. Tomēr, ņemot vērā, cik grūti ir izmērīt šīs gāzes līmeni, vai mēs varam būt droši par pētījuma rezultātiem?

Jaunajā pētījumā tika izmantoti arhīva dati, kas iegūti starp 2012. un 2014. gadu ar Marsa orbītā esošo zondi, kas ir tas pats instruments, ar kuru 2004. gadā Marsa atmosfērā tika novērotas metāna pēdas.

2004. gada dati tika iegūti, zondei novērojot Marsa virsmu kopumā, savukārt jaunajā pētījumā zonde pievērsās atsevišķam punktam uz Marsa – Geila krāterim. Tā ir tā pati vieta, kur darbojas NASA pašgājējs robots “Curiosity”.

Lai atrastu iepriekš identificētā metāna avotu, zinātnieki izmantoja tā saucamo režģa kartēšanas metodi. Noskaidrojās, ka metāns, iespējams, izdalījās no Geila krātera austrumiem.

Metāna avota noskaidrošana ir tikai sākuma solis, lai uzzinātu, kā tas tur ir veidojies. Pastāv daudz mehānismu, kā var veidoties metāns. Augi ir tikai viens no tiem. Piemēram, kādā ģeoloģiskā procesā varēja ieplaisāt ledus, kurā atradās burbuļi ar metāna gāzi.

Tiesa, jaunajā pētījumā zinātnieki nesteidzās izteikt noteiktus secinājumus par metāna izcelsmes vietu. Lai kāda tā arī būtu, izskatās, ka metāns uz Marsa patiešām varētu eksistēt. Tomēr būtu nepieciešami vēl tālāki pētījumi, lai to apstiprinātu pavisam droši.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu