Trampa tvītu spēks jeb kā 102 vārdi izraisīja 1,36 triljonu zaudējumus biržās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vai 102 vārdi sociālajos tīklos var izraisīt 1,36 triljonu dolāru lielus zaudējumus? Šonedēļ tika gūts pierādījums tam, ka var. Satricinājumu globālajos biržu tirgos izraisīja ASV prezidenta Donalda Trampa ieraksti sociālajā tīklā “Twitter”, kuros politiķis rakstīja par iespējamu muitas tarifu palielināšanu Ķīnas precēm, raksta “Bloomberg”.

Reaģējot uz akciju vērtību svārstībām, pirmo reizi kopš janvāra palielinājās dažādi ievainojamības risku indeksi. Piemēram, “CBOE Ievainojamības risks” divu dienu laikā pakāpās līdz 50% atzīmei, pirmo reizi kopš janvāra pārsniedzot 20% atzīmi.

Investori ievērojamus riskus, kas attiecas uz ASV – Ķīnas tirdzniecības attiecībām, neprognozēja līdz pagājušās nedēļas nogalei. Finanšu tirgi bija ieslīguši zināmā pašapmierinātībā, šādi reaģējot uz ASV un Ķīnas amatpersonu sarunām, kas it kā norisinājās veiksmīgi. Par iespējamām problēmām neliecināja arī citi finanšu rādītāji – ASV korporatīvie peļņas rādītāji bija augstāki, nekā sākotnēji paredzēts.

“Šī apstākļu maiņa parāda jaunu dimensiju tam, kā negaidīti pavērsieni var ietekmēt finanšu tirgus visā pasaulē. Zaudējumi nebūtu bijuši tik lieli, ja tirgus dalībnieki nebūtu uzskatījuši ASV un Ķīnas tirdzniecības konfliktu par pilnībā atrisinātu,” sacīja Austrālijas biržas stratēģe Elenonora Kreiga.

“Desmit mēnešus Ķīna maksā tarifus ASV 25% apmērā par 50 miljardus vērtām precēm augsto tehnoloģiju jomā, un 10% apmērā par 200 miljardus vērtām citām precēm. Šie maksājumi ir viens no iemesliem mūsu lieliskajiem ekonomiskajiem rādītājiem. Tomēr jau piektdien 10% likmes vietā Ķīnai būs jāmaksā nodokļi ar 25% likmi. 325 miljardi dolāru vērtām papildu precēm, ko Ķīna mums sūta, netiek apliktas ar nodokļiem, taču tām tiks noteikta likme 25% apmērā. Ķīnas samaksātajiem nodokļiem ASV ir bijusi maza ietekme uz produktu izmaksām. Tirdzniecības sarunas ar Ķīnu turpinās, taču tās notiek pārāk lēni, jo viņi vēlas mainīt vienošanos. Nē!” divos tvītos rakstīja Tramps.

“JPMorgan Asset Management” globālā tirgus stratēģis Kerijs Kreigs joprojām tic, ka ir iespējams panākt tirdzniecības līgumu starp ASV un Ķīnu, tomēr sarunu process noteikti kļūs ilgāks un sarežģītāks.

“Satiricinājumi globālajos tirgos pierāda, ka globālās norises ļoti ātri var mainīt investoru noskaņojumu. Ir skaidrs, ka daudziem investoriem būs nepieciešams mainīt savu pozīciju,” sacīja Kreigs.

“Man šķiet, ka investori ir kļuvuši daudz piesardzīgāki saistībā ar finanšu tirgus norisēm,” sacīja “Oanda Asia Pacific” analītiķis Džefrijs Helijs. Viņš gan redz kopsakarības, ka investori joprojām paļaujas uz to, ka vienošanās starp ASV un Ķīnu tiks panākta. Saglabājot šādu uzskatu, finanšu tirgi varētu atgūties no zaudējumiem un gūt jaunu peļņu.

Savukārt Ķīnas ekonomikas eksperti norāda, ka finanšu tirgiem ir svarīgi gatavoties dažādiem satricinājumiem, tostarp arī iespējai, ka vienošanās netiks panākta. Pašlaik viss ir atkarīgs no sarunām, kas sākies ceturtdien un ilgs līdz piektdienas vakaram Vašingtonā.

“Skaidrs, ka ir sagaidāma ļoti emocionāla nedēļas nogale,” prognozēja Helijs.

Iepriekš vēstīts, ka pēc Trampa draudiem paaugstināt muitas tarifus Ķīnas precēm, ievērojami kritās akciju vērtības biržās, investoriem baidoties par ASV-Ķīnas tirdzniecības kara eskalāciju šonedēļ gaidītās šī kara izbeigšanas vietā.

Akciju cenas ASV, Āzijas un Eiropas biržās bija sarukušas jau pirmdien pēc Trampa svētdien tviterī izteiktā brīdinājuma, ka Savienotās Valstis piektdien no 10% līdz 25% paaugstinās muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, jo tirdzniecības sarunas ar Ķīnu virzās pārāk lēni.

"Jaunie tarifi ir pārsteiguši tirgu nesagatavotu," sacīja "Prudential Financial" galvenā tirgus stratēģe Kvinsija Krosbija. "Rodas jautājums – ko darīs ķīnieši?"

"Sakiet, ko gribat, par ASV prezidentu (..) bet prognozējamība un smalkums nekad nebija daļa no viņa vēlēšanu solījumiem," teica Helijs.

Arī Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīna Lagarda otrdien brīdināja, ka saspīlējums starp ASV un Ķīnu rada "draudus" pasaules ekonomikai.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās kritās.

Eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, britu mārciņas kurss pret dolāru kritās, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ķīnas valdība paziņoja, ka joprojām plāno sūtīt sarunu delegāciju uz ASV paredzētajām tirdzniecības pārrunām, neskatoties uz Trampa solījumu šonedēļ paaugstināt muitas tarifus.

Tirdzniecības pārrunas ar ASV Vašingtonā ieplānotas nedēļas otrajā pusē, un šis tiek uztverts kā pēdējās cerības sarunu raunds, lai panāktu vienošanos.

"Mēs joprojām ceram, ka ASV var sadarboties ar Ķīnu, iet kopā plecu pie pleca un censties panākt abpusēji izdevīgu vienošanos, balstoties uz kopīgu cieņu," preses brīfingā sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu