ASV Valsts kases amatpersona: ASV atbalsta Kariņa pieteikto finanšu sistēmas 'kapitālo remontu" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

ASV atbalsta Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības pieteiktās reformas Latvijas finanšu sistēmā, ceturtdien pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem paziņoja ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Maršals Bilingslijs.

Pēc abu pušu tikšanās Kariņš mediju pārstāvjiem stāstīja, ka viņš ASV partnerus informējis par Latvijas valdības ieceri sakārtot finanšu sektoru, lai tas būtu stabils un ilgtspējīgs.

Premjerministrs stāstīja, ka viņš ar Bilingsliju pārrunājis to, kā virzās Latvijas pieteiktas finanšu sektora "kapitālais remonts". "Apliecināju, ka tiek darīts viss, lai finanšu sektoru ne tikai sakārtotu, bet to padarītu par vienu spēcīgākajiem Eiropā," pauda Kariņš.

Savukārt Bilingslijs atzina, ka premjera sniegtā informācija par centieniem sakārtot Latvijas finanšu sektoru ir pozitīvs signāls, turklāt ASV ir gatava sniegt Latvijai atbalstu šo reformu veikšanā.

ASV Valsts kases pārstāvis atturējās sniegt detalizētāku vērtējumu par Latvijas paveikto finanšu sistēmas sakārtošanā, vien uzsvēra, ka ASV uzticas Kariņa valdībai. "Finanšu noziegumu jomā ir svarīgi strādāt kopā, bet par Latvijas finanšu sistēmu ir atbildīga pati valsts, nevis ASV," piebilda Bilingslijs un uzsvēra, ka Latvijas pieteiktās reformas būtu ieviešamas ātrāk.

Aicināts komentēt atsevišķu uzņēmumu paustās bažas par to, ka Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" rekomendāciju ieviešana var kavēt Latvijas ekonomikas attīstību, Kariņš uzsvēra, ka viņa uzdevums ir sakārtot finanšu sistēmu kopumā, domājot par sabiedrības, nevis viena uzņēmuma interesēm.

"Ja Latvija neizdarīs minimumu un neizpildīs "Moneyval" rekomendācijas, tas valsti var iegrūst pelēkajā vai pat melnajā sarakstā, kas Latvijai nozīmētu recesiju. Un es to nepieļaušu. Mēs darīsim visu, lai izpildītu rekomendācijas un sakārtotu finanšu sektoru pēc būtības. Es nevaru komentēt kāda pausto nepatiku par izmaiņām, tomēr ir jādomā par sabiedrības interesēm kopumā, nevis viena uzņēmuma interesēm," sacīja Kariņš.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu