Ikdienas miera rituāli. Žurnāliste Aiga Zviedre aicina rūpēties par savu labsajūtu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

“Skrienu kā kāmis ritenī!” Daudz no mums šo teikumu ikdienā attiecina uz sevi, cenšoties paveikt visu darbu sarakstu, cenšoties pabūt ar ģimeni, draugiem, mīļotajiem cilvēkiem. Bet kur pazūd laiks pašiem sev, savam mieram un enerģijas resursu atjaunošanai? Kā izvairīties no tik populārā izdegšanas sindroma? Iespējams, ir vērts padomāt par personīgo rituālu ieviešanu savā ikdienā. Rituālu, kas pildīti ar nozīmi un atgādina, cik svarīgas ir rūpes par savu emocionālo un fizisko labsajūtu. Ar saviem ikdienas rituāliem dalās žurnāliste un fotogrāfe Aiga Zviedre.

Savu rituālu lieliskai pašsajūtai izteikti esmu izkopusi tikai pēdējā pusgada laikā. Manuprāt, mūsdienu straujā dzīvesveida dēļ ir ļoti svarīgi atrast laiku sev – lai sakopotu domas un enerģiju uzņemtu, ne tikai tērētu to darbam, ģimenei, draugiem vai citur. No tukša trauka neko nav iespējams izliet, tāpēc ir ļoti būtiski savu trauku ik pa laikam piepildīt. Saprotu, ka viena miera formula neder visiem, tādēļ savulaik informāciju meklēju dažādos resursos – grāmatās, žurnālos, podkāstos, arī sociālajos tīklos. Smēlos iedvesmu, kā būtu jādzīvo, kā jāsāk diena, kā tā jānoslēdz – lai enerģijas pietiktu visam un izdotos dzīvot savas dzīves labāko versiju. Bet jo vairāk skatos apkārt, jo vairāk saprotu, ka informācija mēdz būt tik pretrunīga, un labākais veids, lai saprastu, kas man der vislabāk, ir ieskatīties pašai sevī.

Pie šīs atziņas nonācu, kad ieviesu savā ikdienā regulāru meditācijas praksi. Kampaņveidīgi biju sākusi tam pieķerties jau pirms aptuveni 4 gadiem grūtniecības laikā, jo man šo metodi prāta un emociju savaldīšanai gatavojoties dzemdībām ieteica dūla. Sāku ar telefona aplikāciju, kur bija jāizpilda tāda kā programma – 10 dienas pēc kārtas, 10 minūtes dienā. Tad bija pauze, kamēr paaugās mazais un dzīve atgriezās noteiktākā ritmā. Tagad meditācija atkal ir atradusi vietu manā ikdienā. Tā lielā mērā man palīdzēja cīņā ar izdegšanas un depresijas uzplaiksnījumiem pēdējo gadu laikā. Meditācija man rada nonullēšanās sajūtu. Atgriešanos sākumpunktā. Es it kā izslēdzu visu steigu, raizes, vienmēr pilno darāmo darbu sarakstu ar degošiem rakstu termiņiem, visas atbildības, visu, visu. Ieklausos sevī, savā ķermenī, pavēroju savas domas no malas, atgriežos pie sava ES, kodola, tās tīrās mīlestības enerģijas, kas mīt mūsos visos. Tas ir tik vienkāršs un tai pat laikā ļoti sarežģīts rīks, lai strādātu ar savu apziņu – it kā viss, kas nepieciešams, ir tikai ķermenis un elpa, bet tai pašā laikā koncentrēšanās un pacietība nav manas stiprās puses, tāpēc ne vienmēr iespējams sasniegt vēlamo brīvo apziņas stāvokli.

Mans rīta rituāls:

  1. Ceļos pusotru stundu pirms dēls jāmodina uz bērnudārzu, tātad 6.00.
  2. 30 minūtes jogai – man ir sava nelielā ikrīta jogas pusstunda, kuru ar nelieliem pārtraukumiem piekopju jau gadiem. To iemācījos no kādas aplikācijas un turpinu izmantot, jo tā labi pamodina ķermeni.
  3. Ledusauksta duša – atspirdzinoši, uzmundrinoši, norūda ķermeni un trenē prātu izkāpt no komforta zonas. Ļaujot aukstajam ūdenim aptvert ķermeni, nepretojoties šai it kā nepatīkamajai sajūtai.
  4. 10 – 15 minūšu meditācija. Arī šis salīdzinoši īsais laika posms lieliski palīdz sevi sakārtot.
  5. Uzmundrinošas tējas dzeršana, dienasgrāmatas rakstīšana un pateicību grāmatas pildīšana.

Man patīk dienu iesākt ar lielu, silta šķidruma daudzumu, tāpēc parasti, kamēr rakstu, izdzeru aptuveni 500 ml karsta ūdens ar citronu un 500 ml tēju. Bieži vien izvēlos Lipton FITNESSA tēju – tās sastāvā ir greipfrūtu miziņas, kas palīdz atmosties, kā arī nātrene un pienene, kas palīdz no organisma izvadīt toksīnus.

Rakstīšana man patikusi vienmēr, un man patīk salikt dienas mērķus vai pierakstīt savas sajūtas. Tas piešķir formu haosam manā galvā. Dienasgrāmatā mēdzu pierakstīt iepriekšējās dienas svarīgākos notikumus, atziņas, mācības un jaunās dienas mērķus. No rītiem galva svaigāka un prāts asāks, tad, šķiet, ir labākais laiks to darīt. Un pateicības rakstu īpašā tam paredzētā grāmatā, ko man uzdāvināja. Tur doti dažādi ar pateicības praksi saistīti uzdevumi, un tie palīdz uztrenēt spēju ikdienā saredzēt skaisto, labo.

Mans vakara rituāls

Šis reti kad izdodas, jo bieži vien dienas nogurums ņem virsroku un vakarā vienkārši aizmiegu. Bet, ja saņemos un vakars ir mierīgā ritmā, tad man patīk stundu pirms miega izslēgt visas ierīces, samazināt apgaismojumu telpās, difūzerī iepilināt lavandas eļļu, pasēdēt uz palodzes ar dēlu un, dzerot nomierinošu tēju, pārrunāt dienu vai vienkārši papļāpāt. Tas vienmēr izvēršas maģiskā mirklī, jo sarunas mēdz būt tik dažādas un ir tik interesanti ieklausīties un sadzirdēt, kādas domas un jautājumi nodarbina bērna prātu. Ikdiena ir visnotaļ noslogota, un arī vakara cēliens, kad esam mājās, ātri pildās ar sadzīviskiem darbiem, tāpēc šāda saruna, pilnīgas uzmanības un klātbūtnes sajūta ir ļoti vajadzīga. Tēja, kuru izvēlos šādiem sarunu mirkļiem, jau atkal nāk no Lipton – viņu TIME TO RELAX tējā atrodama kumelīte, lavanda un saldā liepa piešķir sarunām īpašu mieru.

Liekot mazo gulēt, pēc pasakas lasīšanas vai vienkārši samīļošanās, cenšos guļus gultā atslābināties un veikt vēl vienu mazo meditāciju jeb vienkārši pāris elpas vingrinājumus. Parasti šā procesa laikā arī aizmiegu.

Tai pašā laikā necenšos šiem rituāliem piešķirt pārmērīgu nozīmi. Manuprāt, ir ļoti svarīgi nekam pārlieku nepieķerties un nepieļaut sajūtu, ka bez tā es nevaru būt laimīga. Tā jau ir tāda māņticība, kas uzliek lieku slogu, spriedzi un rada atkarību. Pieļauju, ka atkarībā no dienas plāniem tie var arī pamainīties. Nešaustu sevi, ja sanāk aizmigt bez vakara rituāla vai aizgulēties un pamosties bez rīta jogas. Atrodu laiku meditācijai vēlāk pa dienu vai tai veltu ilgāku laiku brīvākā dienā. Domāju, ka šiem rituāliem ir jānāk viegli, bez papildu motivācijas meklēšanas, jo tieši pašsajūtai jākļūst par reālo motivāciju. Ja juties labi un viegli, ja tas rada prieku – turpini. Ja ne – meklē ko citu. Lasi grāmatu, dodies skrējienā, velti laiku garšīgu brokastu vai vakariņu sagatavošanai, galdu klājot ar saviem mīļākajiem traukiem. Galu galā – kaut vai vienkārši uzsmaidi sev spogulī. Katram pašam sava laimes recepte jāsajūt.

 

Vēsturiski tējas dzeršana ir asociēta ar plašiem ieguvumiem cilvēka labsajūtai – stresa līmeņa pazemināšana, imūnsistēmas uzlabošana u.c. Uzņēmums Lipton piedāvā gardu, augstas kvalitātes tēju klāstu, kas papildina veselīgu uzturu un dzīvesveidu, padarot rūpes par sevi par daļu no ikdienas. Sīkāka informācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu