Logu dekors un privātuma sargs - aizkari

Tavs aizkaru gids
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JYSK

Aizkari telpās ir tikpat vitāla sastāvdaļa kā lampu abažūri - šis mājas tekstils ir gan funkcionāls, gan dekoratīvs elements. Aizkari paslēpj mājiniekus no svešām acīm, bloķē ielas apgaismojumu vai nevēlamus rīta saules starus un ziemas laikā darbojas kā siltumizolācija. Lūk, kā atrast sev piemērotākos aizkarus un pielāgot tos telpas interjeram.  

Tekstūra

Meklējot sev piemērotākos aizkarus, sāc ar tekstūras izvēli. Aizkarus izvēlies pamatojoties uz telpas atmosfēru - formālām telpām lūko pēc zīdainām vai samta virsmām, bet bieži izmantotām telpām izvēlies praktiskāku audumu, piemēram, kokvilnu vai linu audumu. Skandināviska stila interjeros iederēsies gludi aizkari - tie būs vizuāli tīrāki un nepiesaistīs lieku uzmanību, bet rievoti, punktoti vai burzīti aizkari telpai piešķirs rotaļīgumu.  

Foto: JYSK

Krāsa 

Izvēloties krāsu, atbildi sev uz jautājumu - vai vēlies, lai aizkari saskanētu ar kopējo interjeru vai izceltos? Aizkarus ir iespējams iepludināt interjerā izvēloties tekstilu dažus toņu tumšāku nekā sienas krāsa vai arī izvēloties to tādā pašā krāsā kā kāda cita dominējoša objekta, piemēram, paklāja, tonī. Pārsteiguma efektam vari rīkoties pilnīgi pretēji un izvēlēties aizkarus košā krāsā. Ņem vērā, ka uz rakstainām sienām labi neizskatīsies rakstaini aizkari vai arī pie košām sienām centies izvēlēties aizkarus mierīgos toņos.   

Foto: JYSK

Motīvi un raksti 

Aizkaru izvēles nerakstītais likums: ja telpā jau ir rakstaina mēbele, siena vai pat gultas pārklājs, pieturies pie vienkrāsaina mājas tekstila - šajā gadījumā - aizkariem. Savukārt blāvās telpās ar vienkrāsainām sienām, mēbelēm un dekoriem, rakstaini aizkari iederēsies. Nelielam efektam izvēlies nosacīti "enerģiskus" motīvus, piemēram, punktiņus, lapu vai nierīšu rakstu, kas no attāluma "nekritīs" acīs, bet vienlaikus radīs vieglu dramatismu. Lieli un izteikti motīvi būs labi pamanāmi, bet lielākās telpās tiem būs pozitīvs efekts.   

Foto: JYSK

Garums

Gari aizkari līdz grīdai ir lieliska izvēle, ja vien zem tiem neatrodas radiators. Gari aizkari vizuāli paaugstinās griestus un radīs elegantu efektu, bet savukārt tekstils, kas nedaudz kritīs uz grīdas, izlīdzinās nelīdzenu grīdas segumu. Ņem vērā, ka garākus aizkarus būs biežāk jāmazgā - tie darbosies kā putekļu lupatiņa un uzsūks putekļus no grīdas. Ja zem palodzes ir radiatori - aizkari bloķēs siltā gaisa piekļuvi telpā, tāpēc uz šādiem logiem izvēlies aizkarus, kas sniedzas tikai līdz palodzei.    

Foto: JYSK

Platums

Lai nodrošinātu aizkaru krītošo efektu, izvēlies tādus aizkarus, kas ir divas līdz divarpus reizes platākas nekā loga aile.

Foto: JYSK

Stangas novietojums

Arī stangas novietojumam ir nozīme. Lai aizkari graciozi kristu pār logiem, uzstādi stangu aptuveni 50 centimetrus virs logu ailes augšējās malas vai viduspunktā starp logu aili un griestu malu. Tādējādi radīsi ilūziju, ka griesti ir augstāki un logi lielāki. Savukārt, ja stanga būs novietota tieši virs logu ailes, tā griestus padarīs zemākus, toties logus - platākus. 

Foto: JYSK

Stiprinājumi 

Visbeidzot - tikpat nozīmīga loma ir aizkaru augšējai malai un stiprinājumiem. Aizkarus kuplākus padarīs parastie āķīši ar knaģim līdzīgu stiprinājumu, bet cilpas un riņķi radīs klasisku un relaksētu izskatu.  

Foto: JYSK

Sadarbībā ar Jysk 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu