Mēs varam un darām – Ropažu vidusskolas skolēni stāsta par pieredzēto ZZČ

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau ceturtdien sāksies ilgi gaidītais ZZ Čempionāta (ZZČ) fināls, pulcējot gandrīz 15 000 skolēnu no 540 klasēm jeb 180 komandām katrā klašu grupā no visas Latvijas.

Ir klases, kuras šogad ZZČ piedalās pirmoreiz, bet ir arī tādas, kuras savus spēkus izmēģinājušas jau vairākkārt. Šoreiz uz sarunu aicinājām īstenus ZZČ veterānus, proti, atraktīvos un atjautīgos Ropažu vidusskolas 9.a klases skolēnus, kuru pieredze un ieteikumi lieti noderēs gan tiem, kam šis ZZČ būs pirmais, gan arī visiem, kuri tajā piedalās atkārtoti.

Lieliska tradīcija, kas saliedē klasi

Ropažu vidusskolas 9.a klases skolēni ZZČ piedalās jau piekto gadu un atzīst, ka dalība tajā kļuvusi par aizraujošu klases tradīciju, kas stiprina komandas garu un saliedē klasi. Turklāt ar katru gadu tiek gūti aizvien labāki rezultāti, piemēram, 5. klasē skolēni ieguvuši 3. vietu Pusfinālā, bet pagājušogad varēja lepoties ar augsto 10. vietu Finālā 180 komandu konkurencē. Skolēni atzīst, ka piecu gadu laikā, kopš viņi piedalās ZZČ, tas kļuvis vērienīgāks un daudzveidīgāks. Ir ieviests digitāls Pusfināls, Finālā darbojas iespaidīga brīvo aktivitāšu zona, un pašā dienas noslēgumā – īsts koncerts. Turklāt ZZČ Fināla diena paskrien kā viens mirklis, jo visu laiku ir interesanti un laiks rit nemanot.

Jaunieši ļoti priecājas, ka šogad ZZČ Fināls norisināsies sporta kompleksā “333”, kas piedāvā plašu teritoriju, dabas, arī mežu tuvumu, kā arī iespēju rīkot sacensības uz ūdens un izmēģināt kartingus.

Stratēģe Nikola

Liela nozīme ZZČ panākumu gūšanā ir klases vecākajam. Par Ropažu vidusskolas 9.a klases kapteini ir izvēlēta Nikola, šoreiz absolūti sakrītot gan bērnu, gan skolotājas viedoklim. Skolēni atklāj, ka Nikola, pirmkārt, ir lieliska stratēģe un prot paredzēt vairākus gājienus uz priekšu, otrkārt, meitenei piemīt arī mērķtiecība un līderes dotības, bez tam viņa ir nosvērta un spēj saglabāt mieru jebkurā situācijā, kas īpaši svarīgi trauksmainajos mirkļos ZZČ laikā, kad lēmumi jāpieņem nekavējoties.

Tieši klases vecākais ir tas, kurš saliedē vai uzmundrina komandu brīžos, kad tas nepieciešams. Klases vecākais zina, kuram dalībniekam labāk deleģēt kādus pienākumus, turklāt lielā mērā nosaka arī komandas kopējo noskaņojumu, jo mundrs un enerģisks klases vecākais spēj motivēt arī pārējos.

Īsts piedzīvojums, kur izpausties radoši

Visiem, kuri vēl šaubās, vai piedalīties ZZČ nākamgad, Ropažu vidusskolas skolēni atklāj, ka ZZČ ir īstens piedzīvojums, ballīte visai klasei, no kuras vakarā nemaz negribas doties prom. Pasākuma atmosfēra ir tik lieliska, ka bieži vien pat aizmirstas skaitīt punktus un sekot līdzi klases pozīcijai kopvērtējumā. Nokļūšana ZZČ lielajā Finālā jau pati par sevi ir lieliska balva ikvienai klasei, kura izturējusi Mājasdarbu un Pusfināla posmu.

Aizraujoša ir visa diena – gan uzdevumi un to izpilde, gan arī koncerts vakarā, piemēram, jauniešu vidū tik iecienītā grupa “Bermudu Divstūris” un citi mākslinieki, un, protams, balvu saņemšana. Pati gatavošanās finālam jau ir liels piedzīvojums! Ropažu vidusskolas skolēni parasti Finālam veido īpašu saskaņotu vizuālo tēlu. Arī šogad ir pasūtīti vienādi krekliņi, tiek domāti arī saukļi. Iepriekšējā gadā viņu zilās krāsas krekliņus greznoja uzraksti “Ropažnieks” un “Ropažniece”, tika veidotas arī neparastas frizūras un krāsoti mati. Meitenēm ir bijuši svārki no maisiņiem, visai komandai – Supermenu apmetņi. Iespējas ir neierobežotas, jāļaujas tikai savam radošumam.

Aizraujošie ZZČ uzdevumi

Skolēni priecājas, ka šogad pildīt mājasdarbu, proti, izveidot unikālus soļus “uzvaras dejai”, bijis ļoti viegli, jo viņu vidū ir vairāki labi dejotāji. Jaunieši aizgūtnēm stāsta par dažādiem uzdevumiem, kas bijuši iepriekšējos ZZČ. Piemēram, pagājušogad esot sasnieguši unikālu rekordu, 14 (!) skolēniem ietilpstot automašīnā “vabolīte”. Interesanti bijis ar kaķenēm šaut bumbas, kliegt kastē, kur pēc tam tiek mērīti decibeli, ar virvēm balansēt pilnu spaini ar ūdeni vai darbināt kartingu ar skriešanas radīto enerģiju. Pat šķietami viegli un jautri uzdevumi patiesībā prasa no komandas vairākas prasmes – spēju dzirdēt un saklausīt, uzticēties cits citam un uzņemties atbildību. ZZČ Pusfināla un Fināla uzdevumu veiksmīgai izpildei nepieciešamas arī dažādas zināšanas, piemēram, fizikas pamatu pārzināšana daudzveidīgajos FIZMIX uzdevumos. Šī ir lieliska vieta, kur skolā iegūtās zināšanas izmantot praktiski un tās arī papildināt.

Svarīgi, ka, pildot ZZČ uzdevumus, skolēni mācās strādāt komandā. Viņuprāt, labiem komandas biedriem ir jāprot savstarpēji uzticēties, kā arī sadarboties un prast ar visiem būt labās attiecībās, nešķirojot komandas biedrus, bet virzoties pretim konkrētam mērķim, atliekot malā dažādas emocijas, kas var uzvirmot klases kolektīvā.

ZZČ skolēni attīsta un izkopj prasmes, kuras pēc tam lieti noder gan mācībās, gan dzīvē. Skolēni priecājas, ka ZZČ uzdevumi uzlabo loģisko domāšanu un fizisko sagatavotību. Māca domāt, meklējot vienkāršus risinājumus sarežģītās situācijās. Skolēni kļūst mērķtiecīgāki un labāk, precīzāk prot izteikties, bet vislieliskākā ir iespēja iegūt jaunus draugus, labas atmiņas, kā arī pavadīt laiku jautri, sportiski un aizraujoši! “Viņi man ir ļoti patstāvīgi,” sarunas nobeigumā atzīst skolotāja Zane. “Protams, esmu klāt ZZČ norises laikā, palīdzu ar padomiem vai ieteikumiem, ja nepieciešams, bet ļauju skolēniem visu darīt pašiem, lai viņus radinātu pie pastāvības un ļautu gūt maksimālo no dalības ZZ Čempionātā!”

Ropažu vidusskolas 9.a klases skolēnu padomi citiem ZZČ dalībniekiem:

  • ZZČ ir lielisks piedzīvojums, kurā noteikti jāpiedalās. Nevajag pārāk daudz domāt, vajag pieteikties un darīt!
  • ZZČ dalību veido vairāki posmi – mājasdarbs, Pusfināls, Fināls, tāpēc noteikti uzdevumu izpildi un sagatavošanās darbus nevajag atlikt uz pēdējo brīdi. Tad visu paveikt izdosies labāk!
  • Nedrīkst nokārt degunu, ja pirmajā dalības gadā uzvara vēl rokā nedodas. Ropažu vidusskolas 9.a klases pieredze liecina, ka ir iespējams lēni virzīties uz uzvaru, gūstot aizvien vairāk punktu un pakāpjoties uz augstāku vietu.
  • Izmantojiet neatsveramo ZZČ devumu klases saliedēšanā! Jo pat skolēni, kuri sākumā nevēlas neko darīt un piedalīties, vēlāk kļūst atraisītāki un atsaucīgāki. Mainās visa klase, bērni un jaunieši kļūst atvērtāki un draudzīgāki!
  • ZZČ padara skolas dzīvi interesantāku, iekrāso to, jo šādi vērienīgi pasākumi skolēniem nenotiek bieži.
  • Galvenais ir ne tik ļoti koncentrēties uz punktiem un vietām, bet baudīt lielisko dienu, uzdevumus, aktivitātes, piedzīvojumu – novērtēt kopā pavadīto laiku ZZ Čempionātā.

Pateicamies Ropažu vidusskolas 9.a klases audzinātājai Zanei Ozoliņai un skolēniem par atsaucību raksta tapšanā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu