Kuru tēju dzert šodien?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ir daļa Latvijas iedzīvotāju, kas savu pirmo kapitālu nopelnīja vācot un nododot aptiekā asinszāles, gaiļbiksītes, liepziedus, ceļmallapas un kliņģerītes. Kurš nav uzaudzis ar kumelīšu un piparmētru tēju aukstos ziemas vakaros? Tāpēc - lai arī par tējas dzimteni tiek uzskatīta Ķīna, mēs skaidri zinām - tas ir mūsu dzēriens.

Sendienu tēja no mūsdienu tējas atšķiras ar vienu ļoti būtisku, veselībai nenovērtējamu īpašību - tā spēj dot laiku, ja jūs spējat to paņemt. Paradoksāli, bet tā nu tas ir. To var viegli pārbaudīt sagatavojot sev tasi svaigas, smaržīgas tējas, izslēdzot telefonu, atrodot ērtu vietu apsēsties un izbaudot to. Un lūk - jums ir ne mazāk kā dažas minūtes, ko veltīt sev, savām domām un labsajūtai. Pats galvenais būtu vienmēr ņemt vērā, ka veselības un labsajūtas nodrošināšanā svarīgāk kā pateikt "nē" nevēlamajam, ir pateikt "jā" tam, kas palīdz, iepriecina un dziedē dvēseli un miesu. Piemēram, atrodot savā ikdienā laiku tējas rituālam - rezultāts var dot ļoti daudz, pat ja šis rituāls būs pašu izdomāts.

Labsajūta un laiks nav vienīgās vērtības, ko var iegūt dzerot tēju - tās izcelsmes sākumā tēja tika uzskatīta par medicīnisku dzērienu veselību veicinošo īpašību dēļ. Ne par velti tēja joprojām ir otrais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz aiz ūdens. Kuru tēju izvēlēties šodien? Atbilde - ieklausies sevī, novērtē savu pašsajūtu un pasaki "jā" pareizajai lietai šajā mirklī!

Ja priekšā gara darba diena - melnā tēja - uzmundrinoša, veicina imūnsistēmas darbību un normalizē cukura līmeni asinīs. Noteikti jāatceras, ka melnās tējas labākās īpašības "atveras" sākot no 90C. Melnā tēja satur kofeīnu, tāpēc to izvēlies dienas aktīvajā daļā, ne dodoties pie miera.

Ja aiz muguras nogurdinoša sapulce - baltā tēja - īpaši vērtīga. Pareizi sagatavota tā ne tikai atslābina un palīdz atbrīvoties no stresa, bet arī palēnina dabiskos novecošanās procesus. Šis maigais dzēriens veldzē slāpes un darbojas kā antidepresants, ar to var sevi palutināt pēc garas, nepatīkamas tikšanās vai aktīvas atpūtas.

Ja nepieciešams uzmundrināt sevi - zaļā tēja - šīs tējas pagatavošanai ieteicams izmantot 80C ūdeni, izmantojot karstāku ūdeni garša iegūs rūgtenu nokrāsu. Zaļā tēja satur antioksidantus, tā stiprina imūnsistēmu un palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem. Vērts atcerēties, ka zaļā tēja satur četras reizes vairāk C vitamīna kā citrons un ir ļoti uzmundrinoša, jādzer ar mēru.

Ja vēlies atcerēties bērnību - zāļu uzlējums - mūsu platuma grādos arī zāļu uzlējumu sauc par tēju - tie ir kumelīšu un citu ziedu, dažādu ogu un augļu uzlējumi. Lai arī katrs no tiem izceļas ar kādu īpašu priekšrocību, pārsvarā tiem kopīga ir nomierinoša, organismu attīroša iedarbība, spēcīgs aromāts un garša.  

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu