Ēdu maz, dzīvoju aktīvi, bet svars kā nekrīt, tā nekrīt! Ko man darīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ļoti daudziem no mums ir sajūta, ka pie tik aktīva dzīvesveida kaloriju skaitīšana nav nepieciešama, tomēr liekā svara sajūta nepamet ne dienā, ne naktī. Pirms sākt plēst matus un noslīcināt savas raizes bulciņās un šokolādēs būtu vērts sākt ar pašu svarīgāko jautājumu sev - vai jūtaties ērti ar savu svaru? Ja veselības problēmu nav un nav paredzamas, ja jums patīk jūsu atspulgs spogulī, tad viss ir vislabākajā kārtībā.

Ja tomēr jūtaties, ka labprāt kaut ko mainītu, sāciet ar savas ķermeņa masas indeksa noskaidrošanu. Jebkurā meklētājā atradīsiet ĶMI kalkulatoru, iesakām izvēlēties tādu, kas veidots uzticamā platformā.

Daudziem ar lielu izbrīnu nāksies secināt, ka viss ir kārtībā! Saskaņā ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra datiem normāls ĶMI veselam, pieaugušam cilvēkam svārstās no 18,5 līdz 24,99. Visiem tiem, kuru ĶMI ir šajās robežās - apsveicam, ar jūsu ķermeni viss ir kārtībā, ja nejūtaties labi pats ar sevi, tad ticams, ka svara zaudēšana nesniegs gaidīto gandarījumu.

Foto: Publicitātes foto

Tiem, kuru ĶMI pārsniedz 24,99 (liekais svars) vai pat 30 (aptaukošanās) - ir jēga padomāt, varbūt šī ir tā vasara, kad ļaut sev uzelpot un atbrīvoties no svara, kas pielīdzinās mēreni piekrautai ceļojumu mugursomai, ko nēsājat līdzi katru dienu. Latvijā 18-30 gadus jaunām sievietēm dienas kaloriju norma ir 1960 - 2510, atkarībā no dzīvesveida. Tas ir pietiekoši daudz, lai pilnvērtīgi paēstu un pat gūtu pamatīgu sāta sajūtu, ja izvēlas pareizos produktus. Izrādās, the devil is in the details - lielākais vairums kaloriju sakrājas ne jau ēdot kārtīgas trīs kārtu pusdienas, bet našķojoties starp ēdienreizēm, veldzējot slāpes ar dzērieniem, kam pievienots cukurs un ēdot pārstrādātu pārtiku. Mūsdienās ir viegli uzzināt kaloriju daudzumu. Turpat veikalā ar telefona palīdzību noskaidrot, ka viens šokolādes batoniņš ar zemesriekstiem satur ap 500 kaloriju, bet 100 gramu svaigu gurķu tikai 15 kaloriju - izvēle ir katram pašam. Grūtāk ir ar siera karbonādi restorānā, jo būtu jāsaprot gan siera, gan panējuma, gan cepšanai izmantoto taukvielu parametri, bet aicinām nejukt prātā un ievērot mērenību gan ēšanā, gan kaloriju skaitīšanā - ja tiešām vēlaties uzsākt veselīgu dzīvesveidu, tad vienai siera karbonādei nevajadzētu novirzīt jūs no ceļa.

Lūk, pāris elementāru ieteikumu, ar ko sākt:

  1. Ceptu aizstājiet ar vārītu vai tvaicētu;
  2. Limonādes un sulas vietā izvēlieties ūdeni vai nesaldinātu zāļu tēju;
  3. Ievērojiet ēdienreizes un nenašķējieties starp tām;
  4. Izvairieties no pārstrādātiem gaļas produktiem, priekšroku dodot liesai, tīrai gaļai;
  5. Ēdienreizēs sabalansējiet dārzeņus, augļus un ogas;
  6. Paturiet prātā, ka 100 g rudzu rupjmaizes ir gandrīz tikpat kaloriju, kā 100 g baltmaizes!
  7. Dienā izdzeriet apmēram 2 l nesaldināta šķidruma.
Foto: Publicitātes foto

Šīs nav recepte svara zaudēšanai, šis ir ieteikums kā palīdzēt sev izveidot veselīgus ēšanas ieradumus. Pats galvenais ir sabalansētība, mērenība un dažādība it visā. Jāņem vērā, ka visi esam dažādi, ja uzlabojumu nejūtat, varbūt ir vērts konsultēties ar speciālistu.

Rakstā izmantoti Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātie materiāli.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu