LTRK: Problēmas ar kandidātu izvēli "Latvenergo" valdei var radīt prasība padomes locekļiem kļūt par amatpersonām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

Pretendentu loku uz "Latvenergo" padomes locekļu amatiem var sašaurināt prasība viņiem kļūt par amatpersonām, aģentūrai LETA pēc tikšanās ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV) atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK informēja, ka tās padomes locekļi šodien tikās ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro, lai pārrunātu situāciju saistībā ar "Latvenergo" padomi un citas aktualitātes, tostarp obligāto iepirkuma komponenti (OIK) un darbaspēka pieejamību.

Nemiro tikšanās laikā, norādot uz iemesliem lēmumam atlaist "Latvenergo" padomi, minēja nepietiekamo darbu pie uzņēmuma nostabilizēšanās eksporta tirgos, sadales tīklu izmaksu mazināšanas un citām nepieciešamajām izmaiņām, kas konstatēts dienesta ziņojumā par "Latvenergo". Nemiro norādīja, ka atšķirībā no iepriekšējā padomes locekļu atlases komisijas nolikuma, tajā tiks iekļauti vairāki jauninājumi, tostarp par prasībām kandidātiem saistībā ar Latvijas pilsoņa statusu. Tāpat viņa ieskatā arī svarīgi, ka katrs no padomes locekļiem būtu profesionālis savā jomā, piemēram, enerģētikā, jurisprudencē, biznesa vadībā, mārketingā un citās sfērās.

Tikmēr LTRK padomes locekļi norādīja, ka problēmas ar kandidātu izvēli var radīt prasība padomes locekļiem kļūt par amatpersonām, kas var būt par iemeslu, kādēļ daļa no potenciālajiem profesionāļiem nolemtu nepiedalīties konkursā. "Iespējams, ka politiskā līmenī jāveicina diskusijas par to, ka kandidātu padziļinātas pārbaudes un atbilstība amatam ir vajadzīgi, taču ne visi cilvēki, kuri saistīti ar uzņēmējdarbību un ir eksperti savā nozarē, vēlas kļūt par publiskām valsts amatpersonām, atklājot savus ienākumus un citu informāciju," pauda LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK ieskatā cilvēku loks, kuri var kandidēt uz šāda līmeņa amatiem, ir ļoti ierobežots, tāpēc amatpersonas statuss vēl vairāk sašaurina profesionālas padomes izveidi.

LTRK padomes locekļi ar ekonomikas ministru pārrunāja arī to, kāds statuss ir obligātās iepirkumu komponentes jautājumā, kā arī to, kā stiprināt šī maksājuma saņēmēju kontroles mehānismus.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka pašreiz 147 OIK saņēmēji nepilda visas prasības, lai saņemtu atbalstu, bet 15 no uzņēmējiem pieprasītos dokumentus vispār neiesniedza. Nemiro uzsvēra, ka būtiski ir ne tikai stiprināt kontroles, vērtējot dokumentu atbilstību un pārbaudes uz vietas uzņēmumos, bet arī definēt vienoto tehnoloģisko ciklu un veikt virkni izmaiņas regulējumos, tādējādi sakārtojot šo jomu tā, lai iedzīvotājiem un komersantiem nebūtu jāpārmaksā par elektrības rēķiniem.

Vēl LTRK padomes locekļi ar Nemiro pārrunāja situāciju darbaspēka pieejamības jomā, aicinot ātrāk risināt samilzušās problēmas ar trešo valstu pilsoņu piesaistīšanu, kā arī attiecībā uz vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, paredzot iespēju nodarbināt studentus prakses laikā, maksājot tiem stipendiju, kurai netiktu papildu piemēroti darbaspēka nodokļi. Atsevišķās nozarēs vidējās algas būtiski atšķiras no tā, kāda tā ir Latvijā vidēji aprēķināta un pie kā pašreiz tiek piesaistīti ārvalstnieki, kas arī raisa diskusijas un ir jārisina. LTRK ieskatā būtiski turpināt uzsāktās sarunas gan ar Iekšlietu ministriju un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, gan arī Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju un citā iesaistītajām iestādēm.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā atkāpās Nemiro ieceltā "Latvenergo" pagaidu padome. "Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Rebenoks paziņojumā masu medijus informēja, ka viņš ir informējis ekonomikas ministru par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, "jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ".

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka Nemiro rosinātās izmaiņas "Latvenergo" padomē bija politisks lēmums, tomēr jautājums par ministra nomaiņu nav dienaskārtībā.

Par "Latvenergo" padomes pienākumu izpildītāju pašlaik kļuvis Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis, kas ir akcionāra pārstāvis. Nemiro iepriekš stāstīja, ka jau pēc "Latvenergo" iepriekšējās padomes atlaišanas ir sākts konkurss uz jaunu padomi. Patlaban tiek izstrādāts konkursa nolikums. Ministrs prognozēja, ka konkurss varētu aizņemt pāris mēnešus, līdz tiktu iecelta jauna "Latvenergo" padome.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu