Trampa tarifu mērķis izgāzies: ASV tērauda nozares uzņēmumiem miljardiem lieli zaudējumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā gadā noteica paaugstinātus muitas tarifus vairākām valstīm, lai aizsargātu amerikāņu tērauda industriju. Tomēr Trampa mērķis “aizsargāt” tērauda industriju no ārvalstīm importētajām izejvielām izgāzies, jo tarifu dēļ ASV tērauda nozares uzņēmumi zaudējuši 70% no savas tirgus vērtības, vēsta “Business Insider”.

Tiek norādīts, ka kopš paaugstināto muitas tarifu noteikšanas brīža ASV metalurģijas milzis “US Steel” ir zaudējis vairāk nekā piecus miljardus dolāru jeb 70% no savas pagājušā gada vērtības.

Sākotnēji “US Steel” tika minēts kā piemērs, kam ir nepieciešama protekcionisma politika – bija gaidāms, ka tarifi stimulēs ASV tērauda industriju, kā arī palielinās nepieciešamību pēc jaunām darba vietām.

Tomēr, neraugoties uz ražošanas apjomu palielināšanu, pieprasījums sāka būtiski kristies, tādējādi ievērojami samazinot tērauda cenas. Sagaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos ASV tērauda cena turpinās kristies.

“Vai kompānijas cietīs šo tarifu dēļ? Viennozīmīgi. Mēs zaudējam klientus un kapacitāti,” pauž metālapstrādes uzņēmuma “Nucor” vadītājs Džons Feriola.

Tiek vēstīts, ka vairāki lieli metālapstrādes uzņēmumi plāno apvienot spēkus, lai cīnītos par savām tiesībām, un norāda, ka Trampa tarifi patiesībā neaizsargā, bet gan nopietni ievaino vietējos biznesa spēlētājus.

Iepriekš vēstīts, ka pagājušajā gadā ASV prezidents Donalds Tramps pret vairākām pasaules valstīm, piemēram, pret Ķīnu, noteica paaugstinātus muitas tarifus tērauda un alumīnija importam. Viņš bija pārliecināts, ka šāds solis aizsargās vietējos uzņēmumus no pārlieku lielās atkarības no ārvalstu izejvielām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu