Nepārtraukta insulīna monitorēšana bērniem ar cukura diabētu varētu izmaksāt papildu pusmiljonu eiro gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lai nodrošinātu nepārtrauktu insulīna monitorēšanu bērniem ar cukura diabētu, gadā nepieciešami aptuveni 500 000 eiro, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

VM ir izvērtējusi, ka tik liels papildu finansējums nepieciešams, lai no valsts budžeta nodrošinātu nepārtrauktu insulīna monitorēšanu bērniem. Turklāt, pacientu skaitam palielinoties, summa varētu pieaugt par aptuveni 100 000 gadā.

Pēc Strapcānes paustā, jāņem vērā, ka joprojām ir vēl citas pamatotas vajadzībās, piemēram, nepieciešams pacientiem kompensēt lielāku skaitu teststrēmeļu, būtu arī nepieciešams izskatīt iespēju no valsts budžeta līdzekļiem kompensēt pacientiem insulīna adatu iegādi. Šī iemesla dēļ šobrīd nepārtrauktas glikozes monitorēšanas sistēmas nodrošināšana personām ar cukura diabētu nav iespējama nepietiekamā finansējuma dēļ.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija atbalstījusi lēmumprojekta, kas paredz iedzīvotāju iniciatīvu par nepārtrauktas glikozes monitorēšanas sistēmas pieejamību personām ar cukura diabētu un īpaši bērniem, nodošanu izskatīšanai parlamenta Sociālo un darba lietu komisijai.

Par lēmumprojektu vēl būs jālemj Saeimai.

Iniciatīvas autori norāda, ka attiecīgās monitoringa iekārtas prioritāri būtu jānodrošina aptuveni 300 pirmsskolas vecuma bērniem un tam būtu nepieciešams viens miljons eiro, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par iniciatīvu "Nepārtrauktā glikozes monitorēšanas sistēma glābs bērnus ar diabētu no agrīno komplikāciju iestāšanās" parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Nataļja Grabčaka. Viņa atgādināja, ka 2016.gadā diabēta pacientu skaits sasniedza gandrīz 92 000. No tiem 9124 bija 1.tipa diabēta pacienti. 2017.gadā kopējais pacientu skaits sasniedza nepilnus 95 000, no tiem 9158 bija 1.tipa diabēta pacienti. Pacientu skaits katru gadu pieaug, un, neskatoties uz valsts finansējuma palielinājumu, Latvija ieņem pirmo vietu starp citām Eiropas valstīm ar augošo diabēta pacientu mirstību, norāda iniciatīvas autore.

"Slimība nežēlo nevienu, kas nevērīgi izturas pret savu veselību. Diabēta komplikācijas noved pacientus līdz invaliditātei, un tad valstij tāda cilvēka uzturēšana izmaksā vairākas reizes dārgāk. Tāpēc jau pašā sākumā jālikvidē invaliditātes cēloņi," uzsvēra Grabčaka.

Lai to īstenotu, nepieciešams regulārs cukura līmeņa asinīs monitorings. Iniciatīvā skaidrots, ka valstij šīs slimības pacientiem mēnesī būtu jānodrošina 120 glikēmijas testa strēmeles par brīvu.

Iniciatīvā rosināts nodrošināt valsts finansējumu glikēmijas testa strēmelēm un nepārtrauktas glikozes kontroles sistēmām, kā arī izveidot individuālā budžeta principu, lai paši pacienti pieejamā finansējuma apjomā varētu iegādāties minētās iekārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu