Gada laikā Rīgas Austrumu slimnīca samazinājusi zaudējumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šogad Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS) izdevies par 86% samazināt zaudējumu apmēru, informēja slimnīcā.

RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis skaidroja, ka viņa uzdevums ir ne tikai sakārtot ārstniecības procesus un pārraudzīt finanšu plūsmu, bet arī padarīt pieejamāku un sniegt kvalitatīvu veselības aprūpi pacientam. Skaitliski vairāk pacientiem pārskata periodā veikti kompjūtertomogrāfijas izmeklējumi, dienas stacionārā veikts lielāks operāciju skaits. Tāpat vairāk pacientu izmantoja valsts apmaksātos rehabilitācijas pakalpojumus.

Paeglītis uzsvēra, ka slimnīcas sniegto ambulatoro pakalpojumu apjoms šī gada sešos mēnešos ir izpildīts pilnā apjomā, kā to paredz ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noslēgtais līgums.

Atsevišķās programmās gada laikā būtiski palielinājusies pacientu plūsma jeb apkalpoto pacientu skaits, kā arī veikto izmeklējumu skaits. Piemēram, kompjūtertomogrāfijas pakalpojumi pacientiem ir sniegti 107% apjomā.

RAKUS Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja Māra Epermane skaidroja, ka pirmajā pusgadā kopējais izmeklējumu skaits ambulatorajiem un stacionārajiem pacientiem ir 33 500 un pacientiem ir samazināts gaidīšanas laiks uz izmeklējumiem. Pateicoties valsts atbalstam, ir nomainītas trīs no septiņām vecās tehnoloģijas iekārtām uz jauniem daudzslāņu datortomogrāfiem, kas ļauj izmeklējumus veikt ātrāk, samazināt lietoto kontrastvielu, starojuma devu pacientiem un iegūt precīzākus attēlus, pauda Epermane. Jau tuvākajā laikā ar modernāko Baltijā trīs teslu magnētiskās rezonanses iekārtu varēs veikt daudzkārt precīzākus izmeklējumus onkoloģiskajiem, neiroloģiskajiem u.c. pacientiem. Šīs iekārtas funkcionalitāte ļaus arī mazināt rindas uz izmeklējumiem, solīja Epermane.

Dienas stacionārā ķirurģiski pakalpojumi sniegti papildus 624 pacientiem. Kopskaitā šā gada pirmajā pusgadā sniegta palīdzība 14 409 pacientiem. Tika veiktas plānotas ķirurģiskās - ginekoloģiskās, uroloģiskās, traumatoloģiskās un citas operācijas.

Ambulatorie rehabilitācijas pakalpojumi pacientiem ir sniegti 151% apjomā kopumā 487 pacientiem. Tostarp 165 pacientiem tika sniegti fizioterapijas, ergoterapijas, masāžas u.c. pakalpojumi papildu NVD līgumā plānotajam/paredzētajam pacientu skaitam.

Savukārt no RAKUS sniegto stacionāro pakalpojumu klāsta veiksmīgi darbojas tā sauktā īslaicīgās ķirurģijas stacionārā programma (kad pacients stacionārā uzturas līdz trim dienām). Papildus plānotajam palīdzība tika sniegta 283 pacientiem - lielākoties tie ir RAKUS klīnikas Gaiļezers un klīnikas Latvijas Onkoloģijas centrs pacienti. Kopumā palīdzība sniegta 721 pacientam.

Ja 2018.gada pirmo pusgadu slimnīca noslēdza ar vairāk nekā četrus miljoniem eiro lieliem zaudējumiem, tad šā gada pirmajā pusgadā tos ir izdevies samazināt līdz 713 000 eiro.

Slimnīcas finanšu direktore Ieva Jauģiete skaidroja, ka būtisks finanšu līdzekļu ietaupījums ir panākts, pateicoties RAKUS iekšējo resursu apzināšanai un optimizācijai.

"Šobrīd notiek smags, bet konstruktīvs dialogs, lai Latvijas lielākās slimnīcas plašais ārstniecības pakalpojumu klāsts tiktu finansēts atbilstoši reālajām izmaksām," teica Jauģiete. Ir veiktas investīcijas jaunās paaudzes medicīnas iekārtās. Piemēram, pacientiem staru terapijā tagad pieejami jauni lineārie paātrinātāji. Vecās iekārtas tika norakstītas, kas no grāmatvedības skatpunkta rada zaudējumus slimnīcai. Tāpat uzlabota saziņa ar parādniekiem, ieviešot SMS atgādinājumu nosūtīšanu, un tagad atgūti vairāk nekā 30% no parādiem par slimnīcā saņemto medicīnisko palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu