Dabīgā spilvenu pildījuma gids: izvēlēties dūnas vai spalvas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JYSK

Tuvojoties septembrim, proti, mācību gada sākumam, noteikti ir vērts padomāt par jauniešu miega kvalitāti. Pirmais solis - iegādājies jaunus spilvenus un segas, kas ļaus skolēnam izgulēties pēc pilnas programmas un doties uz skolu ar možu prātu. Tomēr spilvenu izvēle dažkārt var sagādāt grūtības. 

Dabisko pildījumu spilvenu izvēlē pastāv vairāki parametri, pēc kā var noteikt spilvena kvalitāti: putna suga, vecums un veselība. Jo ilgāk putns ir dzīvojis vēsākā klimatā, jo biezākas un mīkstākas ir tā spalvas, kā arī tām ir labāka mitrumizturība. Ja salīdzina putnus, tad zosu dūnas ir mīkstākas un izturīgākas nekā pīļu dūnas. 

Dūnas ir labākais izolācijas materiāls, turklāt tas efektīvi regulē siltumu un mitrumu segās un spilvenos. Kvalitatīvākie spilveni būs pildīti ar lielāku dūnu attiecību pret spalvām - šādi spilveni uzņems vairāk gaisa un būs mīkstāki.

Kas ir zosu dūnas? 

Zosu dūnas ir izmērā lielākas un izturīgākas nekā pīļu dūnas, kā arī tās ir biezākas, tāpēc zosu dūnu spilveni būs ārkārtīgi mīksti.  Tāpat zosis pašas par sevi ir lielākas nekā pīles un dzīvo ilgāk, tāpēc viena spilvena izgatavošana ir lētāka

Foto: JYSK

Kas ir gāgas dūnas?  

Gāgas dūnas ir pasaulē maigākais un vieglākais materiāls. Šīs dūnas tiek savāktas no ligzdām, kurās tik tikko ir izšķīlušies zosēni un pametuši ligzdu. Gāgas dūnas rūpīgi savāc un attīra. Ņemot vērā, ka šīs spalvas nāk no zosu mazuļiem un to savākšana ir visai sarežģīta, gāgas dūnas ir īpaši ekskluzīvs materiāls.

Kurš kuru - spalvas vai dūnas?  

Spalvas pašas par sevi ir samērā ciets materiāls un, ja spilvenā ir lielāka spalvu koncentrācija, tas ir durstīgs un nepatīkams. Taču spalvas ir laba pildviela spilvena vidusdaļā - tās notur spilvena formu un neļauj tam pilnībā saplakt, tiklīdz uz tā uzguļas.

Foto: JYSK

Veikalu plauktos ir iespējams atrast viena un vairāku nodalījumu spilvenus. Viena nodalījuma spilvenā ir sajauktas dūnas un spalvas, turpretī vairāku nodalījumu spilvenos dūnas un spalvas ir atdalītas ar plānu audumu. Vidējā slānī ir iepildītas spalvas, bet abos ārējos slāņos - dūnas. Šādi spilveni ir gaisīgāki un mīkstāki, kā arī kalpos ilgāk, jo slāņi palīdzēs spilvenam nezaudēt formu. 

Dzīvnieku aizsardzība

Jysk veikalos pieejamo spilvenu ražošanā nav pieļauta cietsirdīga vai brutāla apiešanās ar dzīvniekiem. Visus ražotājus uzrauga "Ražotāju rīcības kodekss", kas aizliedz nežēlīgu apiešanos ar dzīvniekiem. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu