Māju "apstrādājuši" vandaļi - kā rīkoties?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dzīvojot pilsētā, var gadīties piedzīvot vandaļu ļaundarības - grafiti zīmējumi, izsisti logi vai tīši sabojāta ēkas fasāde, logi, durvis vai žogs. Kā rīkoties, konstatējot bojājumus? Tvnet vērsās pie "If Apdrošināšana" speciālistiem.  

Privātmāju no grafiti zīmējumu radītiem finansiāliem zaudējumiem var pasargāt mājokļa apdrošināšana, taču pašus vandaļus var atbaidīt ar dažādām apsardzes sistēmām - signalizācijas un videonovērošanas, stāsta If Privātīpašuma apdrošināšanas produkta vadītājs Endijs Melecis. 

Grafiti zīmējumi, kā arī jebkāda cita veida īpašumu apkrāsošana vai apķēpāšana tiek uzskatīta par vandalismu, tādēļ, tiklīdz pamani šādus postījumus savā īpašumā, nekavējoties ir jāziņo valsts vai pašvaldības policijai.

Par īpašumu tiek uzskatīts arī žogs un īpašuma labiekārtojums, piemēram, bruģis - arī par šādu objektu bojājumiem ir iespējams pieteikt apdrošināšanas atlīdzību. Krāsojumus parasti iespējams notīrīt ar speciāliem grafiti noņemšanas līdzekļiem. Šos pakalpojumus sniedz dažādi uzņēmumi, kas specializējas fasādes un grafiti tīrīšanā. Atsevišķos gadījumos gan sienu nākas pārkrāsot. 

Foto: Jānis Škapars

Par daudzdzīvokļu namiem

Kopumā biežāk tiek apskādēti un apkrāsoti komercobjekti un daudzdzīvokļu nami. Tieši šā iemesla dēļ dzīvokļu nama īpašniekiem ir svarīgi parūpēties ne tikai katram par savu individuālo dzīvokli, bet arī visu daudzdzīvokļu namu kopumā, lemjot par apdrošināšanas polises iegādi mājas kopsapulcē vai mājas apsardzes sistēmas ieviešanu, atklāj korporatīvā īpašuma apdrošināšanas eksperts Dainis Stikuts. 

Īpašuma apdrošināšana atvieglos apdrošinātājiem grafiti likvidēšanu, huligānu izdauzītu nama durvju stiklu ielikšanu, vētras laikā norauta jumta vai pēc ugunsgrēka kādā no dzīvokļiem piekvēpušas nama kāpņu telpas remontu un daudzu citu likstu novēršanu. Piemēram, apdrošinot sērijveida daudzdzīvokļu ēku kopumā, konstrukcijas, koplietošanas telpas ar apdari, ārējo fasādi ar apdari, tai skaitā pret grafiti, katram dzīvokļa īpašniekam tas izmaksās 0,20 vai 0,25 eiro par dzīvokļa kvadrātmetru gadā, atkarībā no izvēlēto risku seguma. Grafiti zaudējumi tiks atlīdzināti līdz 5000 eiro. 

Foto: Jānis Škapars

Apdrošināšanas atlīdzību gadījumi

Atlīdzību pieteikumus par ar krāsu bojātiem īpašumiem If Apdrošināšanā negadās saņemt bieži, taču tādi ir bijuši un būs - no vandaļu uzbrukumiem nav pasargāts neviens. Pirms vairākiem gadiem Rumbulā bija sabojāts un ar krāsas balonu sazīmēts žogs, zaudējumi bija vairāk nekā 1300 eiro. Citā reizē ar baltu krāsu tika appūstas veikborda kluba ēkas sienas, radot zaudējumus 800 eiro apmērā.

Ir bijis gadījums, kad māja ne tikai nolieta ar krāsu, bet arī nomētāta ar āboliem.

Citreiz vandaļi gan apkrāso sienas ar krāsu, gan izsit stiklus, par šādu gadījumu Salacgrīvas novadā apdrošinātāji izmaksāja 1430 eiro. Dažreiz zaudējumi var būt vēl lielāki. Ir zināms gadījums Liepājā, kad apkrāsota daudzdzīvokļu nama sienas tīrīšana izmaksājusi pat 2500 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu