"Smiltenes piena" lielākie īpašnieki plāno pārdot kompānijas akcijas (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Smiltenes piens" valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece
AS "Smiltenes piens" valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece Foto: Evija Trifanova/LETA

Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Smiltenes piens" divi lielākie īpašnieki - Gita Mūrniece un Ģirts Strads - plāno pārdot viņiem piederošās uzņēmuma akcijas, aģentūrai LETA apstiprināja Mūrniece.

"Akciju kustība sekos, bet pagaidām darījums nav noslēdzies," teica Mūrniece, vienlaikus piebilstot, ka sarunas par viņai un Stradam piederošo akciju pārdošanu ir tuvu noslēgumam.

Mūrniece atklāja, ka jau vairākus gadus saņem dažādus "Smiltenes piena" akciju pirkšanas piedāvājumus, taču līdz šim "kā tāda izvēlīga līgava viņus atraidīju". Patlaban esot uzradies pircējs, kurš atbilst akciju pārdošanas nosacījumiem, taču plašāku informāciju viņa nesniedza.

Vienlaikus Mūrniece skaidroja, ka kompānijas akcijas ir iecerējusi pārdot, jo šogad 15.oktobrī vēlas doties pensijā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka "Smiltenes piena" pircējs, visticamāk, varētu būt Armandam Kovaldinam piederoša SIA "AS900", kas reģistrēta šogad 26.jūnijā.

"Firmas.lv" dati liecina, ka visas "AS900" daļas jūlija beigās ir ieķīlātas par labu Luksemburgā reģistrētajam fondam SCA "BPM Mezzanine Fund SICAV-SIF" par 8,45 miljoniem eiro. Šī ķīla reģistrēta 30.jūlijā, bet 17.jūlijā reģistrēta "Smiltenes piena" dota komercķīla šim pašam Luksemburgas fondam, ieķīlājot divas uzņēmumam piederošās preču zīmes - "Smiltene Prieks baudīt!" un "Piena spēks" - un visu mantu. Šīs ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa gan ir tikai 13 000 eiro.

Mūrniece aģentūrai LETA apstiprināja, ka Kovaldins ir viens no reālākajiem uzņēmuma pircējiem.

Tāpat Mūrniece norādīja, lai gan interesi par "Smiltenes pienu" izrāda vairāki potenciālie pircēji, viņai ir svarīgi, lai "Smiltenes piens" paliek vietējās izcelsmes kapitāla uzņēmums. Šā nosacījuma neizpildes dēļ līdz šim atvairīti vairāki maksātspējīgi pircēji. Tāpat potenciālajam akciju pircējam jābūt pilnīgi skaidram uzņēmuma darbības plānam turpmākajos piecos gados. "Pats galvenais, lai jaunais akcionārs turpina uzņēmuma darbu, līdz šim iesākto," viņa sacīja.

Mūrniece nevēlējās atklāt potenciālo darījuma summu, piebilstot, ka to neatklās arī pēc akciju pārdošanas.

Tikmēr reģistrētajām komercķīlām neesot saistības ar uzņēmuma pārdošanu, teica Mūrniece.

LETA jau ziņoja, ka "Smiltenes piens" pagājušajā gadā strādāja ar 19,069 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 6,3% - līdz 870 393 eiro.

"Smiltenes piens" ir reģistrēts 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 472 962 eiro. No "Smiltenes piena" gada pārskata un "Firmas.lv" datiem secināms, ka Mūrniece kontrolē aptuveni 64% uzņēmuma akciju, bet Stradam pieder aptuveni 32% akciju. Abi uzrādīti kā uzņēmuma patiesie labuma guvēji.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, Kovaldins ar 15% daļu ir līdzīpašnieks SIA "Olaines enerģija", kam Olainē pieder koģenerācijas stacijas. Šajās stacijās viņa partneris ir dažādos uzņēmējdarbības projektos visā Latvijā investējušais Alvis Krasovskis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu