Zinātniekus mulsina iepriekš nezināms orgāns zem cilvēka ādas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēka mugura.
Cilvēka mugura. Foto: unsplash.com

Zinātnieki atklājuši iepriekš nezināmu orgānu, kas atrodas zem cilvēka ādas un, iespējams, palīdz just sāpes.

Iepriekš tika uzskatīts, ka cilvēks sāpes pēc adatas dūriena sajūt ar nervu galiņiem, kas atrodas uzreiz zem virsējā ādas slāņa, taču tagad, jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, zinātnieki izsprieduši, ka sāpes nerada tikai nervi vien, bet gan to sakopojums ar īpašām šūnām.

“Jau sen mēs zinām, ka ādā pastāv dažāda veida sensorie orgāni, bet, kā izrādās, šie orgāni ir tikai iesaistīti sajūtās. Šis sazaroto šūnu un nervu tīkls ir jauns sensorais orgāns, jo tas atbild uz ārējiem kairinājumiem un nogādā šo informāciju uz smadzenēm,” izdevumam “Live Science” skaidroja pētījuma vecākais autors Patriks Ernfors.

Šis sensorais orgāns ir jutīgs pret dūrieniem, un, kad spiediens to ir aktivizējis, tas sūta signālu uz smadzenēm, kuras savukārt sūta signālu uz dūriena vietu, lai mēs justu sāpes.

Šūnas, kas šo orgānu veido, dēvē par Švanna šūnām. Katra no tām nedaudz izskatās pēc astoņkāja, jo tām ir gari, taustekļiem līdzīgi izvirzījumi, kas iestiepjas apkārtējos nervos.

Lai izpētītu Švanna šūnu īpašo funkciju ādā, zinātnieki pārbaudīja, kas notiek, kad šīs šūnas tiek “izslēgtas” laboratorijas pelēs. Lai to izdarītu, zinātnieki izmantoja tā saucamo “optoģenētikas” metodi. Viņi peļu genomā ievadīja gaismu absorbējošus proteīnus, kas ieslēdz Švanna šūnas, kad tiek absorbēts pietiekams gaismas daudzums.

Kad šūnas bija aktivizētas, peles pierāva pie sevis ķepas, kas nozīmē, ka tās juta sāpes. Bet, kad šīs šūnas tika izslēgtas, peles juta daudz mazāku spiedienu un sāpes. Tiesa, tas attiecās tikai uz dūrieniem, jo peļu jutīgums pret aukstumu un karstumu bija vienāds abos gadījumos.

Mikroskopā arī bija redzams, ka Švanna šūnas strauji aktivizējas un sūta signālu uz smadzenēm, kad tām tiek durts.

Pētnieki tagad cer noskaidrot, vai jaunatklātajam orgānam ir kāda ietekme uz hroniskajām sāpēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu