Pensijas saņēmusi vairāk nekā puse "PNB bankas" klientu, kuriem augustā tās bija aizturētas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Augustā pensiju un pabalstu izmaksa "PNB bankā" tika pārtraukta 10 342 klientiem, no kuriem 5260 cilvēkiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pensijas tagad ir pārskaitījusi,  informēja iestādes pārstāve Iveta Daine.

Nedēļas laikā, kopš tika paziņots par "PNB bankas" apturēšanu, VSAA saņēmusi 17 210 šīs bankas klientu iesniegumus par bankas konta maiņu. 5260 pensiju saņēmējiem, kuriem tika aizturētas augustā izmaksājamās pensijas, pēc jauno kontu reģistrēšanas pensijas ir pārskaitītas.

Lai savlaicīgi izmaksātu pensijas septembrī, VSAA aicina ikvienu pensijas vai pabalstu saņēmēju nekavēties atvērt jaunu kontu vai izmantot jau esošu kontu jebkurā kredītiestādē vai Pasta norēķina sistēmā (PNS) un iesniegt VSAA iesniegumu, norādot jauno konta numuru.

Pēc Daines paustā, lai nodrošinātu iespēju "PNB bankas" klientiem, pensijas vai pabalstu saņēmējiem iesniegt iesniegumus konta maiņai, sestdien, 24.augustā, no plkst.10 līdz 14 strādās VSAA klientu apkalpošanas centrs Daugavpilī, Ģimnāzijas ielā 10, kur ir vislielākais cilvēku pieplūdums. 

Ja augustā izmaksājamā pensija vai pabalsts sakarā ar bankas darbības apturēšanu "PNB bankas" kontā nebija ieskaitīts, VSAA maksājumu uz jauno kontu veiks nekavējoties pēc iesnieguma saņemšanas, un kontā tas tiks ieskaitīts trīs darba dienu laikā. Tikmēr, ja bijušais "PNB bankas" klients līdz nākamā mēneša pensijas izmaksai nebūs iesniedzis informāciju par to, kā turpmāk vēlas saņemt pensiju, tad izmaksa tiks aizturēta līdz brīdim, kad VSAA saņems konta numuru. 

VSAA adresētus iesniegumus par konta maiņu var nodot arī noteiktās bankas "Citadele" filiālēs, atverot kontu, kā arī PNB bankas filiālēs, kur notiek garantētās atlīdzības izmaksa, piebilda Daine. 

Iesniegumus VSAA var iesniegt klātienē jebkurā nodaļā, vienotajos valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centros, nosūtīt pa pastu, uz e-pastu "edoc@vsaa.gov.lv" vai arī iesniegt, izmantojot e-pakalpojumu portālā "www.latvija.lv".

Tāpat pensiju saņēmēji var izmantot iespēju saņemt VSAA maksājumu ar piegādi dzīvesvietā. Pirms to izvēlēties, ieteicams konsultēties VSAA nodaļā par pakalpojuma cenu un piegādes datumu.

Jau ziņots,  ka no 15.augusta plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība un 22.augustā sākās garantēto noguldījumu izmaksas.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu