Sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumi pirmajā pusgadā pieauguši par 8,9%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā sabiedriskā transporta pārvadātāju kopējie zaudējumi šogad pirmajā pusgadā bija 104,645 miljoni eiro, kas ir par 8,9% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija par sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari raksturojošiem rādītājiem un pārskaitītajām valsts budžeta dotācijām 2019.gada pirmajā pusgadā".

Sabiedriskā transporta pārvadātāju kopējie ieņēmumi 2019.gada pirmajā pusgadā bija 58,034 miljoni eiro, kas ir par 3,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt izdevumi bija 162,679 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 7%.

Autotransporta direkcija zaudējumu pieaugumu skaidro ar vidējā patēriņa cenu līmeņa kāpumu, jo jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2018.gada jūniju, palielinājās par 3%. Turklāt degvielas cenas pirmajā pusgadā pieauga vidēji par 4,2%, salīdzinot ar attiecīgo periodu iepriekšējā gadā.

Republikas pilsētas nozīmes maršrutos pārvadātāju faktiskie zaudējumi šogad pirmajā pusgadā bija 75,925 miljoni eiro, kas ir par 10,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Dzelzceļa pārvadātāja faktiskie zaudējumi bija 5,896 miljoni eiro, kas ir par 7,2% vairāk nekā gadu iepriekš, reģionālo starppilsētu autobusu pārvadātāju kopējie zaudējumi bija 10,953 miljoni eiro, kas ir par 3,9% vairāk, bet reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos pārvadātāju kopējie zaudējumi bija 11,871 miljons eiro, kas ir pieaugums par 6,4% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Pārskatā arī minēts, ka reģionālajos pārvadājumos ar autobusiem kopējās izmaksas šogad pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu pieaugušas par 2,6%. Tostarp par 5% augušas izmaksas transportlīdzekļu vadītāju algām, par 7% pieaugušas izmaksas citu darbinieku algām, par 5% pieaugušas izmaksas, kas saistītas ar sabiedrisko transportlīdzekļu remontu un apkopi, par 1% pieaugušas degvielas izmaksas, bet par 13% pieaugušas pārējo pakalpojumu izmaksas.

Autotransporta direkcija pirmajā pusgadā no valsts budžeta saņēma 41,411 miljonus eiro, tostarp 24,975 miljonus eiro, lai segtu zaudējumus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, un 10,425 miljonus eiro, lai segtu zaudējumus, kas saistīti ar braukšanas maksas atvieglojumiem. Savukārt dotācija 6,010 miljoni eiro tika saņemti kā finansējums dzelzceļa publiskajai infrastruktūrai.

Kopumā 2019.gada pirmajā pusgadā sabiedriskā transporta pārvadājumus veica 28 pārvadātāji, ar kuriem noslēgti 56 līgumi par pasažieru pārvadājumiem.

2018.gada pirmajā pusgadā kopējie pārvadātāju zaudējumi bija 95,63 miljoni eiro.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu