Ķīna: Protekcionisms var izraisīt globālu recesiju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TED ALJIBE / AFP

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji piektdien brīdināja, ka protekcionisms var izraisīt globālu recesiju, un solīja saglabāt stingru nostāju tirdzniecības strīdā ar ASV. "Nevajadzētu aizmirst Lielās depresijas mācību," Vans paziņoja ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā.

"Tarifi un tirdzniecības strīdu izprovocēšana, kas izjauc globālās rūpnieciskās un apgādes ķēdes, kalpo daudzpusējā tirdzniecības režīma un globālās ekonomiskās un tirdzniecības kārtības graušanai," sacīja Vans.

"Tie pat var iegrūst pasauli recesijā," piebilda Ķīnas ārlietu ministrs.

Ķīna ir iesaistīta tirdzniecības konfliktā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš noteica muitas tarifus preču importam no pasaules otrās lielākās ekonomikas Ķīnas, tos pamatojot ar negodīgu tirdzniecības praksi un intelektuālā īpašuma zagšanu.

Daudzi mediji piektdien ziņoja, ka abu valstu tirdzniecības strīds var atkal saasināties, jo Tramps apsver skarbus pasākumus, tādus kā Ķīnas kompāniju izslēgšana no ASV akciju tirgiem vai mēģinājums bloķēt ASV investīcijas Ķīnā.

Vans lika saprast, ka Ķīna atbildētu uz jebkādiem tālākiem pasākumiem.

"Ķīna ir apņēmusies atrisināt [strīdus] mierīgā, saprātīgā un sadarbības veidā, un ir gatava demonstrēt galēju pacietību un labo gribu," sacīja Vans.

"Ja otra puse rīkotos negodprātīgi vai neizrādītu nekādu respektu pret vienlīdzīgu statusu vai noteikumiem sarunās, mums vajadzēs sniegt nepieciešamās atbildes, lai nodrošinātu mūsu leģitīmās tiesības un intereses un saglabātu starptautisku taisnīgumu," teica Ķīnas ārlietu ministrs.

Vans, pārstāvot Ķīnu uz starptautiskās skatuves, solīja stingrību.

"Ļaujiet man ļoti skaidri pateikt: Ķīna ir valsts ar 5000 gadu civilizāciju, 1,4 miljardiem smagi strādājošu un drosmīgu cilvēku, un ar 9,6 miljonu kvadrātkilometru plašu teritoriju. Ķīna nekad [netiks iebiedēta] ar draudiem vai pakļauta ar spiedienu," viņš sacīja.

Vans izteica pieņēmumu, ka Trampa rīcību nosaka ASV iekšpolitika.

"Mūru celšana neatrisinās globālos izaicinājumus, un citu vainošana savās problēmās nestrādā," sacīja Ķīnas ārlietu ministrs.   

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu