ĀM skaidro, kāda varētu būt ASV muitas tarifu ES ražojumiem ietekme uz Latviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rebeka Žeire / LETA

ASV noteiktie muitas tarifi Eiropas Savienības (ES) ražojumiem Latviju ietekmēs maz, tomēr skars atsevišķu Latvijas pārtikas produktu eksportu, aģentūrai LETA atzina Ārlietu ministrijā (ĀM).

ASV šomēnes noteiks jaunus muitas tarifus ES ražojumiem pēc Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmuma, kas ļauj ASV šādi reaģēt uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus". Saskaņā ar PTO lēmumu ASV drīkst noteikt muitas tarifus ES ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,86 miljardu eiro) vērtībā, lai kompensētu šo subsīdiju radītos zaudējumus. Šie ir lielākie pretpasākumi, kādus PTO jebkad ir atbalstījusi tirdzniecības strīdā.

ĀM norādīja, ka ASV jau ir izplatījušas paziņojumu, ka ar šā gada 18.oktobri plānots ieviest paaugstinātus muitas tarifus konkrētām ES valstu produktu grupām.

"Lielākoties paaugstināt nodokļus ASV plāno importam no Francijas, Lielbritānijas, Spānijas un Vācijas, kas tieši subsidēja "Airbus". Mazāk tiks ietekmēts citu ES dalībvalstu, tostarp Latvijas eksports uz ASV," skaidroja ministrijā.

Provizoriskais saraksts liecina, ka Latvijas gadījumā importa nodokļi tiks paaugstināti piena produktiem - sviestam un sieram, cūkgaļas izstrādājumiem - desai, kā arī saldētiem augļiem, kas kopā veido 480 000 eiro jeb 0,09% no Latvijas kopējā eksporta uz ASV 2018.gadā.

ĀM piebilda, ka šī strīda kontekstā līdzīgas prasījuma tiesības ir gaidāmas arī ES par ASV sniegto PTO noteikumiem neatbilstošu atbalstu "Boeing". 

"Arbitra lēmums par pretpasākumu apjomu šajā lietā pret ASV tiek gaidīts 2020.gada pirmajā pusē. Paredzams, ka PTO arī ES piešķirs tiesības paaugstināt importa nodokļus ASV izcelsmes precēm un produktiem. Eiropas Komisija šobrīd veic sarunas ar ASV un ir piedāvājusi priekšlikumus, lai panāktu savstarpēji izdevīgu risinājumu, izvairoties no abpusēju tarifu paaugstināšanas," norādīja ministrijā.

ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņoja, ka PTO lēmums par "Airbus" ir "liela uzvara Savienotajām Valstīm", un lika saprast, ka par šo lēmumu ir jāpateicas viņam, lai gan šī lieta sākās pirms 15 gadiem - ilgi pirms viņa prezidentūras. 

PTO "ir daudz labāk izturējusies pret mums, kopš es esmu prezidents", Tramps lielījās preses konferencē Baltajā namā, stāvot blakus Somijas prezidentam Sauli Nīnistem.  

Nīniste atteicās tieši komentēt draudus par tarifu noteikšanu importam no ES, bet sacīja, ka viņš respektē daudznacionālās institūcijas, un nosauca PTO lēmumu par "diezgan skarbu pret Eiropu".

Eiropas Komisija (EK) trešdien aicināja ASV atturēties no tarifu noteikšanas ES produkcijai pēc PTO lēmuma, norādot, ka tas būtu "tuvredzīgi un neproduktīvi".

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema norādīja, ka par vainīgām ir atzītas abas - gan ASV, gan ES.  Ja ASV izlems noteikt tarifus, tā nostādīs ES situācijā, kurā tai nebūs citu iespēju, kā spert līdzīgu atbildes soli, viņa piebilda.

ES plāno piemērot atbildes tarifus, pamatojoties uz PTO iepriekšējo secinājumu, ka ASV subsīdijas "Boeing" arī bijušas pretlikumīgas, bet šajā lietā PTO vēl nav nosaukusi summu, par kādu ES drīkst piemērot tarifus ASV precēm. ES plāno piemērot tarifus ASV ražotām lidmašīnu rezerves daļām, spēļu konsolēm un kečupam.

ASV ir atļauts palielināt tarifus līdz pat 100%, bet tie būs jāatceļ, tiklīdz ES valstis pārtrauks subsīdijas "Airbus". Brisele norāda, ka nelikumīgie pasākumi vairs netiek īstenoti, bet PTO tas vēl ir jāapstiprina. 

Briseles un Vašingtonas nesaskaņas par subsīdijām lidmašīnu ražotājiem ilgst jau gadiem ilgi. ASV ir neapmierinātas ar subsīdijam Eiropas uzņēmumam "Airbus", bet ES - ar subsīdijām amerikāņu kompānijai "Boeing".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu