Latvijas organizācijās dzīvo daudz brīnišķīgu ideju un projektu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X

“Attīstībā viņi (latvieši) ir atpalikuši par daudziem gadsimteņiem,” reiz Garlībs Merķelis rakstīja savā darbā “Latvieši”. Nē, neesam atpalikuši attīstībā un Latvijas organizācijās dzīvo daudz brīnišķīgu ideju un projektu, kuri vērsti gan uz organizācijas, gan darbinieku attīstību, raksta "Eiro Personāls" vadītāja Evita Mackeviča.

Jā, reizēm mēdzam “uzlikt savai viensētai augstu žogu” baidoties, ka kaimiņi noskaudīs. Mainīt domāšanu no kaimiņi “noskaudīs” uz kaimiņi “mācīsies no manis” ir lēns un pacietīgs process. SIA "Eiro Personāls" šo žodziņa nojaušanas procesu iesāka pirms sešiem gadiem, izstrādājot konceptu par "Izcila darba devēja DNS", kas būtībā ir mudinājums organizācijām dalīties ar savu praktisko pieredzi personāla vadības projektu realizācijā.

Konkursa koncepts lēnām pārtapis konferencē, kurā jebkuram iespēja piedalīties un iegūt zināšanas, kādēļ gan tā “kaimiņa dārzs” tāds vilinošs šķiet.

Šī gada konferencē bija iespēja noklausīties 29 praktiskus un pamācošus personāla vadības jomas projektus no 22 Latvijā zināmu uzņēmumu pārstāvjiem, kur katrs no tiem sniedza ieskatu, kādā no personāla vadības jomas problēmas risināšanā vai situācijas uzlabošanā.

Nav noslēpums, ka darbinieku trūkums klauvē teju pie katra uzņēmuma durvīm, kas liek domāt par arvien radošākām pieejām personāla atlasē. Nominācijas “Radošas pieejas personāla atlasē” galvenās balvas ieguvējs bija uzņēmums "Rolling" ar projektu “Vinintervija”.

Projekts atspoguļoja jau sen zināmu, bet nemaz ne tik bieži pielietotu praksi, ka kandidātu CV, tur aprakstītā profesionālā darbība un izglītības dokuments, nenosaka kandidāta piemērotību nepieciešamajai vakancei.

"Rolling" efektīvi atlasīja vairākus lieliskus kolēģus neieskaitoties viņu CV, bet gan balstoties uz lomu spēlēm, kandidātu motivāciju, attieksmi un vērtībām, tādējādi veidojot atlases procesu interesantu un piedāvājot kandidātiem savādāku atlases pieredzi. Apkopojot projektu stāstus, iezīmējās pāris kopīgas tendences, proti, aizmirstam par fokusu uz kandidātu daudzumu un fokusējamies uz to, ko tieši (jā, tieši tā – izdiskutējam vai tiešām kompetences un personība, ko sagaidām ir atbilstoša videi un veicamajiem pienākumiem) un kā to nepieciešams piesaistīt.

Domājot par darba snieguma novērtēšanu, nereti nāk prātā formāls process, kur darbinieks aizpilda novērtējuma anketu (papīra vai online), tiekas ar vadītāju, vadītājs to izskata, apstiprina vai noraida un novērtēšanas process ir noticis. Jau kādu laiku tiek diskutēts par to, kādam būtu jābūt novērtēšanas procesam, lai tas ir jēgpilns gan organizācijai, gan darbiniekam.

Jāatzīst, ka unikālas receptes šim jautājumam nav, tomēr projektos beidzot parādījās ilgi solītā digitālo risinājumu ietekme. Nominācijā “Mūsdienīgas novērtēšanas metodes” galvenās balvas ieguvējs ir uzņēmums Burti ar, sākotnēji savām vajadzībām izstrādātu, IT risinājumu "Good Job Pal"! Tas ātri kļuva kolēģu un citu uzņēmumu novērtēts rīks pozitīvās uzvedības apbalvošanai. Dažādi digitālie risinājumi sniedz iespēju nosūtīt virtuālus paldies un pateicības vārdus labā darba veicējiem, kā arī sniegt tūlītēju atgriezenisko saiti.

Daudzi uzņēmuma vadītāji un personāla jomas darbinieki ir uzdevuši jautājumus: vai ieguldītās investīcijas darbinieku attīstības programmās atmaksājas un kā attīstības procesu padarīt maksimāli efektīvu? Nominācijas “Produktīvs attīstības process” pretendentu projektos iezīmējās vairākas tendences.

Ieguldoties darbinieku attīstībā, fokuss saglabājas ne tikai uz vertikālo, bet arī horizontālo darbinieku attīstību, tādējādi, nevis padziļinot prasmes kādā konkrētā jomā, bet paplašinot darbinieku kompetences. Uzņēmumi fokusējas uz darbinieku izpratnes un zināšanu paaugstināšanu par psihoemocionālas veselības uzturēšanu, proti, stresa vadību, emociju regulāciju, veselīga uztura un fizisko aktivitāšu ietekmi uz labbūtību.

Nominācijas uzvarētāja uzņēmuma "4Finance" projekts “LevelUp” apvienoja vairākas tendences, proti, uzņēmuma iekšējo treneru iesaiste kolēģu attīstībā un digitālo platformu izmantošana ir lielisks apvienojums efektīvu apmācību programmu norisei pasaules mērogā.

Personāla vadības atbildības jomas mainās līdz ar mainīgo biznesa vides pieprasījumu. Nākamā nominācija “Papildinot tradicionālo HR” sniedza ieskatu par digitālo risinājumu aktualitāti personāla vadības procesos un personāla vadības jomas atbildības paplašināšanos.

Nominācijas uzvarētājs uzņēmums "Wunder" ar projektu “WunderHugs” jeb virtuālo apskāvienu sistēma parādīja, ka ikviens darbinieks jebkurā pasaules malā var saņemt atgriezenisko saisti no kolēģiem, turklāt, tas ir veiksmīgi apvienojams ar uzņēmuma monetāro sistēmu.

Prieks par katru uzņēmumu, kurš sasniedzis savu brieduma pakāpi un spēj dalīties savos veiksmes vai neveiksmes stāstos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu