ES sola atbildes tarifus jaunajām ASV muitas nodevām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV lēmums noteikt ievedmuitas  tarifus Eiropas Savienības (ES)  ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,7 miljardu eiro) vērtībā ES neatstāj citas alternatīvas kā vien noteikt atbildes nodevas, piektdien norādīja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema.

"Mēs paužam nožēlu par ASV izvēli noteikt tarifus. Šis solis mums neatstāj citu alternatīvu kā noteikt savus [atbildes] tarifus," teikts Malmstremas paziņojumā.

"Savstarpēja tarifu noteikšana nekalpo nevienas puses ilgtermiņa interesēm," uzsvērusi Malmstrema, piebilstot, ka tarifi radīs ļoti nozīmīgu kaitējumu ES un ASV lidmašīnu ražošanas sektoru piegāžu ķēdēm, kā arī netiešu kaitējumu daudziem citiem sektoriem.

"Gan ES, gan ASV ir atzītas par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumu pārkāpējām. Kā pasaules lielākajām lidmašīnu ražotājām ES un ASV ir atbildība sarunās panākt vienošanos," sacīts ES tirdzniecības komisāres paziņojumā.

Jau ziņots, ka ASV piektdien noteikušas muitas tarifus ES ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir rekordliels apjoms.

ES ražotajiem lidaparātiem noteikts 10% tarifs, bet bloka valstu eksportētajiem pārtikas produktiem un alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, sieram, olīvām, apelsīniem, miltiem, vīnam un viskijam - 25% tarifs.

ASV jaunos muitas tarifus noteikušas pēc PTO lēmuma, kas ļauj ASV šādi reaģēt uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus". 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu