ASV nekustamo īpašumu tirgū nonākusi līdz šim dārgākā villa (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The Huntington Library

Losandželosa ir teju dārgo īpašumu Meka - te dzīvo slaveni Holivudas aktieri, dziedātāji, politiķi un pat augstmaņi no Eiropas un Āzijas. Taču nupat šo dārgo īpašumu sarakstu papildina kāds neparasts īpašums elitārajā rajonā Beleirā. Rundāles pils apmēru cienīgā villa jaunajam īpašniekam izmaksās 225 miljonus ASV dolārus, vēsta portāls "Forbes". 

Savdabīgās "H" formas villa ir celta 1930. gados pēc kāda ārkārtīgi bagāta stikla ražošanas uzņēmuma dibinātāja pasūtījuma, kas jau tolaik darbam piesaistīja prominentākos tā laika dizainerus un arhitektus. Tā ambiciozais uzņēmējs tika pie gandrīz 4000 kvadrātmetrus plaša nama ar 60 guļamistabām; mājas kinozāli, kas tolaik skaitījās fenomenāla greznība; peldbaseinu; tenisa kortiem; piecus metrus augstiem griestiem; luksusa stila vestibilu; ēdamzāli un Art Deco stila koka panelējumu.

Neraugoties uz faktu, ka tolaik ASV valdīja "Lielā Depresija" jeb ārkārtīgi smaga ekonomiskā krīze, milzu ēkas pasūtītāji māju iekārtoja ar īpaši pasūtītām mēbelēm, paklājiem, tekstila izstrādājumiem un sudraba dekoriem. 

Ēkas interjera dizaina foto uzņemts žurnāla "Architectural Digest" 1940. gada marta izdevumam 
Ēkas interjera dizaina foto uzņemts žurnāla "Architectural Digest" 1940. gada marta izdevumam Foto: The Huntington Library

Savdabīgi greznā villa pārdošanā nonāca 1948. gadā un tās cena tolaik bija 1,5 miljoni dolāru.

Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem ēku pārdot divu gadu garumā, 1950. gadā to iegādājās viesnīcu magnāts Konrāds Hiltons par 225 000 ASV dolāriem.

Kad Hiltons aizdevās viņsaulē 1979. gadā, ēka bija kā laika kapsula kopš 1948. gada. Viesnīcu ķēdes īpašnieks nebija absolūti neko mainījis ēkas dizainā - te nebija veiks pat kosmētisks remonts kādā telpā, ne piekārta kāda jauna glezna, ne izvietota jauna mēbele. 

Foto: The Huntington Library

Uzreiz pēc Hiltona nāves, viņa ģimene ēku pārdeva uzņēmējam Rūpertam Murdokam, taču 2000. gadā šo ēku jau par 94 miljoniem dolāru iegādājās telekomunikāciju magnāts Gerijs Vinniks.

Jaunais īpašnieks noalgoja 250 cilvēku komandu, kas divu gadu laikā veica muzeja kvalitātes cienīgu restaurāciju. 

Foto: The Huntington Library

Patreiz ēka ir līdz šim dārgākais nekustamais īpašums ASV.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu