Iespēja, kā gūt pasīvos ienākumus, nepakustinot pat pirkstiņu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kā būtu, ja cilvēkam būtu ienākumi, kurus varētu gūt, nepakustinot pat pirkstiņu? Investējot nekustamā īpašuma projektos, pastāv iespēja papildināt savu bankas kontu ar stabiliem un regulāriem pasīvajiem ienākumiem. Pasīvie ienākumi – tas nozīmē nopelnīt naudu ar minimālu aktivitāti, ieguldot līdzekļus dažādos projektos, kuru pārskatīšanai nav nepieciešama liela darba ieguldīšana. 

Šāda veida investīcijas ir arī zināmas kā uz ienākumiem orientēta ieguldīšana. Šādas stratēģijas galvenā spēja ir spēja sekot līdzi inflācijai.

Tāpēc, pārvaldot šos aktīvus, ir nepieciešams radīt ienākumu plūsmas, kas pārspēj inflāciju, kā arī rada kapitāla pieaugumu. Eiropā tas parasti nozīmē - ja jums ir ieguldījumi, kas gadā nodrošina 7-8% ienesīgumu, ar to vajadzētu būt pietiekami, lai būtu pasargāts no inflācijas.

Protams - ir daudz un dažādi veidi, kā ir iespējams gūt pasīvos ienākumus. Šeit tiks aprakstīts viens no veidiem – izmantojot nekustamā īpašuma pūļa finansējuma platformu kā līdzekli pasīvo ienākumu gūšanai.

Kas ir nekustamā īpašuma pūļa finansēšana?

Līdz brīdim, kad pasaulē parādījās pūļa finansēšanas modelis, investīcijas nekustamajā īpašumā lielākoties bija institucionālo investoru vai arī turīgu cilvēku, kas varēja atļauties pirkt vai attīstīt vairākus īpašumus, privilēģija. Kaut arī vidusmēra cilvēks uz ielas parasti varēja atļauties vienu hipotekāro kredītu, ieguldījumi nozīmīgākajos nekustamā īpašuma attīstīšanas projektos joprojām bija tāls sapnis.

Nekustamā īpašuma pūļa finansēšana ļauj vairākiem investoriem apvienot līdzekļus, lai ieguldītu īpašumos un projektos, kas ir lielāki, nekā viņi spētu atļauties vai pārvaldīt paši.

Investoriem parasti ir nepieciešams apmeklēt tiešsaistes platformu un pārlūkot iespējas, kas atšķiras atkarībā no investīciju veida, ģeogrāfiskās atrašanās vietas un mērķa ienesīguma. Kad investors ir izvēlējies projektu, kurā investēt un kas atbilst viņa mērķiem, viņa ieguldījumi tiek apvienoti ar citu investoru līdzekļiem un ieguldījums tiek slēgts.

P2P (peer-to-peer) pūļa finansējuma tirgus ir milzīgs, un tas tikai turpina pieaugt. Atsaucoties uz statistikas vietni “P2PMarketData”, šā gada aprīlī vien Eiropas tirgus bija vērts 342 miljonus eiro.

Kā gūt pasīvos ienākumus?

izvēloties īsto platformu, ar kuras starpniecību ieguldīt savus līdzekļus, investēšana neprasa lieku piepūli, jo ir iespējams automatizēt gandrīz katru procesa aspektu. 

Piemēram, Latvijā pieejamās platformas “EstateGuru” sistēmā ir pieejama funkcija “Auto Invest”, kas ļauj jums izvēlēties savus uzstādījumus, kā ieguldīt savu naudu. Ir iespējams izvēlēties, cik daudz naudas ieguldīt katrā projektā, un kādiem kritērijiem projektam jāatbilst, lai tajā investētu naudu. Tāpat iespējams noteikt arī vairākus citus faktorus, piemēram, aizdevuma veidu. 

Kad tas ir izdarīts, investors faktiski var sēdēt un ļaut savām investīcijām darboties neatkarīgi. Platforma regulāri informēs par jaunumiem, kā arī sūtīs pārskatus par kontu. Tāpat tiek saglabāta iespēja izņemt savu peļņu vai kapitālu jebkurā laikā. Tas gan neattiecas uz gadījumiem, kad aizdevumi joprojām ir atvērti. 

Respektīvi, investējot pietiekami daudz naudas, jau visai drīz investors var nonākt situācijā, kurā katru mēnesi tiek nopelnīta nauda, faktiski neko nedarot, un šos līdzekļus veido pasīvo ienākumu avots. Protams, jāņem vērā: jo vairāk naudas tiks ieguldīts, jo vairāk būs iespējams nopelnīt.

Kāpēc ir vērts ieguldīt nekustamā īpašuma attīstīšanas projektos?

Vecāki nekustamie īpašumi, kuriem nepieciešama atjaunošana, nereti tiek pārdoti par pieņemamu cenu. Īpašuma vērtību ir iespējams viegli palielināt, ja īpašuma atjaunošanai nav nepieciešams milzīgs kapitāls. 

Tie īpašumi, kas tiek iegādāti ar mērķi tos izīrēt, var būt labs veids, kā veidot pasīvo ienākumu bāzi. Atdeve no nomas parasti ir augstāka nekā no tradicionālajiem banku produktiem, piemēram, krājkontiem. Vēl šāda veida projekti piedāvā arī aizsardzību pret inflāciju.  

Lielākajā daļā gadījumu nekustamā īpašuma vērtības pieaugums ir lielāks vai vienāds ar vidējo gada inflācijas līmeni. Nekustamais īpašums ir arī piemērots pensijas nodrošināšanas veids. 

Investīcijas nekustamajā īpašumā ir viena no piemērotākajām ieguldījumu stratēģijām, kurā ir iespējams ar nelielu naudas daudzumu gūt stabilu peļņu. 

Kā norāda platforma “EstateGuru”, šeit minimālā investīciju summa ir 50 eiro. Tomēr platforma atgādina, ka jebkāda veida investīcijas ir saistītas ar zaudējumu risku. Tieši tāpēc “EstateGuru” aicina investorus rūpīgi izvērtēt ieguldījumu iespējas, kā arī saņemt padomus no profesionāla konsultanta investīciju jomā un veikt neatkarīgu izmeklēšanu, pirms pieņemat lēmumu investēt nekustamā īpašuma projektos.

Raksts tapis sadarbībā ar “EstateGuru”. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu