Bezkontakta norēķins – Latvijā un Eiropā līdz 25 eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi kā vairumā Eiropas Savienibas valstu, Latvijā bezkontakta norēķinam ir noteikts limits – 25 eiro. Tas nozīmē, ka par šādu summu ar bezkontakta karti var norēķināties neievadot kartes PIN (tiesa, PIN reizēm tomēr būs jāievada drošības nolūkos, tāpēc tas jāpatur prātā). Pētījums par Latvijas iedzīvotāju norēķiniem ar bezkontakta kartēm liecina, ka 25 eiro limits pagaidām ir optimāls, turklāt jāņem vērā, ka bezkontakta norēķiniem ar telefonu limits ir lielāks – 50 eiro un vairāk.

Baltijas valstīs noteiktais 25 eiro limits šobrīd atspoguļo vidējo bezkontaka norēķinu limitu Eiropā, liecina Merchant Machine dati. No mums ģeogrāfiski netālajiem “kaimiņiem”, visdrosmīgākie bijuši dāņi, kuri noteikuši teju divas reizes augstāku limitu (47 eiro, jeb 350 dāņu kronas), bet Polijā un Bulgārijā limits ir aptuveni puse no Eiropas vidējā – 12 eiro. Pasaules mērogā vislielākais bezkontakta limits ir Japānā, kur bez kartes PIN ievadīšanas var norēķināties par pirkumu 160 eiro apmērā (limits ir 20 tūkstoši Japānas jenas). 100 eiro robežu bezkontakta norēķina limits pārsniedz arī Ķīnā un Honkongā, bet ASV tas ir 100 dolāri.

Bankas limitu bezkontaktu norēķiniem Latvijā vispirms ieviesa 10 eiro apmērā, bet redzot lielo pieprasījumu un interesi par šo norēķinu veidu, 2018. gada pavasarī limitu palielināja līdz 25 eiro. Šis palielinājums bija atbilstošs banku datiem par veiktajiem ikdienas pirkumiem ar maksājumu kartēm, kas liecināja, ka 10 eiro nenosedz vidējo pirkuma summu, par kuru cilvēki labprāt norēķinātos ar bezkontakta funkciju. Atsevišķas bankas ļauj saviem klientiem pašiem noteikt bezkontakta norēķinu limitu zem minētajiem 25 eiro, ņemot vērā, ka cilvēku ikdienas vajadzības ir ļoti atšķirīgas.

Jāuzsver, – katram bezkontakta maksājumam ir unikāls, vienreizējs numurs, kas rūpējas par maksājuma drošību. Bezkontakta maksājums notiek, izmantojot to pašu drošo savienojumu, kurš tiek izmantots maksājot, ievietojot karti maksājumu ierīcē.

Šogad veikts pētījums par bezkontakta norēķiniem Latvijā, liecina, ka teju 40 % cilvēku bezkontakta norēķinu iespēju lieto katru dienu, kad vien tas ir iespējams. 27 % cilvēku ar bezkontakta norēķinu maksā par pārtiku un ikdienas saimniecības precēm, bet 24 % – maksā par sīkiem pirkumiem (kafija, košļājamā gumija utml.). 14% cilvēku ar bezkontakta karti, telefonu vai citu viedierīci labprāt norēķinās restorānos. Pagaidām, salīdzinoši neliela daļa cilvēku šo norēķinu iespēju izmanto ceļojot.

Karšu norēķini kopumā ir pieejami vairāk nekā 30 tūkstošos tirdzniecības vietu Latvijā. Gandrīz 70 % POS termināļu ir ar bezkontakta funkciju (2019., 2. ceturksnī, Finanšu nozares asociācijas dati). Bankas Latvijā ir izsniegušas vairāk nekā 1 miljonu bezkontakta karšu (118% pieaugums, ja salīdzina ar pagājušā gada 2. ceturksni).

Citu valstu pieredze liecina, ka palielinot bezkontakta norēķinu limitus, mainās cilvēku ikdienas patēriņu paradumi. Piemēram, Liebritānijā bezskaidras naudas aprite būtiski pieauga pēc tam, kas 2016. gadā bezkontakta norēķinu limits tika palielināts no 20 līdz 30 britu mārciņām, liecina EU Business News dati. Tāpēc, piemēram, Āzijas valstu attieksme pret šo norēķinu veidu, liecina par vēlmi sekot iedzīvotāju paradumiem un iekarot līderpozīcijas bezskaidru norēķinu jomā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu