Tīra māja ar vienu rokas vēzienu: ātrās kārtošanas gids

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JYSK

Mājokļa tīrīšana un kārtošana nebūt nav tas aizrautīgākais darbs, pēc kā mājinieki alkst svētdienas rītā, tomēr tas ir kaut kādā brīdī ir jāpaveic, pretējā gadījumā dzīvoklis vai māja pārvēršas par īstu mantu bedri. Nebēdā - mājokļa kārtošanai nav jābūt darbam, kurā jāraujas vaiga sviedros. Lūk, idejas, kā atvieglot kārtošanu. 

Pirms kārtošanas: piemeklē atkritumu maisu, lupatiņas un kastes mantām

Sāc ar atkritumu šķirošanu un krāmiem. Izmanto speciālas plastmasas kastes, atkritumu maisus un dodies pie sekcijas, plauktiem vai skapjiem un ņem ārā visu saturu. Jā - sākotnēji istabas izskatīsies tā, it kā tajās būtu plosījies tornado, taču šāda rīcība ļaus vieglāk pārskatīt mantas un tās sakārtot atpakaļ. Lai mantas "nemaisītos pa kājām", ievieto tās plastmasas kastēs, maisos vai grozos un ķeries pie tīrīšanas. 

Foto: JYSK

Pirms liec mantas plauktos un skapjos: notīri virsmas  

Sāc ar vienu mēbeli un, kad tā ir attīrīta, ķeries pie nākamās - tā nesajauksi mēbeles, kuras jau ir notīrītas un kurās nav. Talkā ņem mikrošķiedras lupatiņas, pie kurām putekļi pieķeras teju kā pie magnēta. Tīru mikrošķiedras vai kokvilnas lupatiņu vari izmantot arī dekoru un aksesuāru attīrīšanā no putekļiem. 

Organizē pēc kategorijas nevis istabas 

Sāk plauktos likt vienkāršāk organizējamas mantas, piemēram, grāmatas vai apģērbu, bet pēcāk pakāpeniski pārej uz grūtāk šķirojamiem priekšmetiem, piemēram, mantām ar sentimentālu vērtību. Lai atvieglotu mantu šķirošanu un kārtošanu, nestandarta izmēra priekšmetus, piemēram, fotogrāfijas, albumus, rotaļlietas, bērnu grāmatas un zīmējumus, vari likt pītajos grozos, kas lieliski izskatīsies plauktos, turklāt šie ģimenes dārgumi neaizklīdīs nezināmos virzienos un nepazudīs. 

Foto: JYSK

Fokusējies uz savām mīļākajām mantām

Saliec plauktos traukus, drēbes, apavus un citas mantas, kuras tiek visbiežāk izmantotas, bet pārējo atliec plastmasas kastēs un noglabā pagrabā, garāžā vai noliktavā. Ja pēc vairāku mēnešu stāvēšanas citviet, neilgojies pēc šiem priekšmetiem, ir pienācis tos izmest vai atdot.

Sadali mantas trijās kategorijās

Bieži vien, kārtojot māju, nākas sastapties ar priekšmetiem, kas ir nokalpojuši, salūzuši, novecojuši vai zaudējuši savu aktualitāti. Lai mājas nepārvērstos par nevajadzīgu krāmu glabātuvi un neaizņemtu lieki vietu, ir vērts nevajadzīgo sašķirot trijās kategorijās. Te gan ņem talkā maisus vai kastes un sadali tos trīs kategorijās - viens maiss vai kaste būs paredzēta izmešanai, otrs - ziedošanai, trešais - pārdošanai. Nevajadzīgās, nolietotās mantas (apģērbu, grāmatas, traukus, rotaļlietas, apavus, sporta ekipējumu utt.) liec atkritumu urnā vai maisā, bet nevajadzīgas, tomēr labā stāvoklī esošas mantas liec maisā vai kastē ziedošanai - kāda cilvēka krāmi ir cita cilvēka dārgumi. Teju jaunas un nelietotas mantas vai drēbes ir vērts pārdot. 

Foto: JYSK

Ievēro 80/20 likumu

Pieņem, ka mājoklis ir 80% tīrs, bet 20% nekārtīgs un šie 20% ir pieļaujami - nav jau vajadzības pēc sterilas mājvietas. Dzīvojot pēc šī likuma, kādā brīdī aptversi, ka mājas uzkopšana prasa mazāk laika un raizes. 

Pagriez pakaramos pretējā virzienā

Ja nespēj izlemt, kurus apģērbus atstāt un, kurus izmest vai atdot, sakarini apģērbus uz pakaramajiem vienā virzienā. Kad izmanto kādu apģērbu, apgriez to āķus pretējā virzienā. Pēc pusgada apskati savu skapi - apģērbi ar pakaramajiem, kuru āķi lūkojas ar apaļo āķa malu virzienā pret skapja durvīm ir izmantoti un noderīgi, bet tie, kurus tā arī nav bijusi vajadzība uzvilkt - sākotnējā pozīcijā. Šos apģērbus ir vērts ņemt ārā no skapja un pārdot vai ziedot.  

Foto: JYSK

Iegādājies veļas grozu tīrajām drēbēm

Lai mājoklis nepārvērstos par tekstila fabriku pēc eksplozijas, iegādājies kādu glītu pīto grozu tīrajiem apģērbiem un tajā ieliec drēbes, kuras ir tīras un valkājamas, bet tiek nomestas uz gultas vai grīdas rīta steigā. Šis noteikti noderēs tiem, kas rītos izmēģina vismaz četrus apģērbu komplektus un nomet drēbes, nenoliekot tās vietā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu